Rămâi conectat

Curier Județean

O nouă întâlnire a Specialiştilor Camerei Agricole judeţene Alba cu fermierii

Publicat

în

Specialiştii Camerei Agricole judetene Alba, continuă seria  intalnirilor  cu fermierii din diferite localitati ale judetului. Acestea   s-au  dovedit  de un  real  folos, deoarece  sunt prezentate noutati din agricultura  precum   si  teme care au o legatura  directa  cu   masurile  de sprijin  din  agricultura.

În cadrul normelor de  ecocondiţionalitatea s-au discutat teme precum: bunele condiţii agricole şi de mediu, cerinţele legale în materie de gestionare – norme ce trebuie respectate de agricultori în domeniile protecţia mediului, sănătatea publică, a animalelor şi a plantelor, bunăstarea animalelor.

S-au prezentat de asemenea,  noutăţi legislative din domeniul agricol, informaţii cu privire la prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020,  iar pentru fermierii care au accesat Măsura 141  „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă”  li s-a expus  modalitatea de întocmire a documentaţiilor pentru depunerea cererilor de plata. Pentru  cererile de plata  tranşa IV  la   măsura 141, „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” , fermierii au obligaţia  să respecte angajamentele asumate   prin  Planul de afaceri  respectiv  sa prezinte un certificat  de  formare profesionala  din care rezulta ca  au absolvit cursul  de instruire  finanţat prin  măsura 111 ,,Formare  profesională informare  şi difuzare  de  cunoştinţe”.

Electrica Furnizare Discount

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 72/2014, pentru implementarea în bune condiţii a măsurii 141 a fost modificată Decizia de finanţare încheiată între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi beneficiarii măsurii 141.

Astfel beneficiarii Măsurii 141 interesaţi, care nu au absolvit cursurile pe Măsura 111, dar care îndeplinesc celelalte cerinţe din planul de afaceri  se  vor adresa Centrului  Regional  de Plati si Dezvoltare  Rurala  si Pescuit  Alba,   cu  o  copie a deciziei  de finantare,  pentru a obtine o  notificare cu privire  la modificarea deciziei de finantare ,  care se va atasa  obligatoriu la  cererea de plata  in locul  certificatului de  formare profesională.

Totodata beneficiarii Mãsurii 141 care au depus proiecte în anul 2010 – sesiunea 1 si 2, precum şi în anul 2011 şi nu au dat declaraţie referitoare la participarea la cursul de formare profesionalã ( octombrie-noiembrie 2013) sunt rugaţi sã se prezinte la Compartimentul de Dezvoltare Ruralã Judeţean Alba pentru a semna aceste declaraţii ( relaţii la telefon – 0736600871/0736600872).

La intalnirea  organizata  recent  la Primaria Noslac  fermierii prezenti  pe langa cunostintele  dobandite  aceştia şi-au exprimat si unele doleanţe şi nemulţumiri  propuse spre solutionare de catre factorii de decizie.

Cu privire  la creditul agricol – condiţiile  severe impuse  de bănci  în  acordarea creditelor  pentru agricultură  faţă de cele din alte ramuri ale economiei   – ceea  ce a  sporit  dezinteresul şi neputinţa  în  demararea  unor activităţi în agricultură . S-a propus înfiintarea  unor banci cu profil strict agricol care să activeze în mediul rural  şi care sa acorde credite  facile  mai ales  pentru tinerii intreprinzatori in domeniul agricol.

O alta problema  care  starneste  nemultumiri în randul cetăţenilor  este ceea  referitoare  la zonele defavorizate . Localitatile Ocna Mures şi Noşlac   nu intră în categoria  acestora în ciuda faptului  că  se confruntă  cu  probleme  deosebite,  poate mult mai mari decat în alte zone şi nu pot    beneficia  de   facilitatile  acordate zonelor defavorizate ,care sunt considerabil mai mari.

Speram ca în  viitorul apropiat  se vor solutiona  cat mai multe  din   doleantele  fermierilor ridicate  la aceste intalniri.

Publicitate

Curier Județean

VIDEO| Atelier pentru cei mici, la Noaptea Cercetătorilor 2021, la Muzeul Unirii: Copii au confecționat jucării din materiale reciclabile

Publicat

în

VIDEO| Atelier pentru cei mici, la Noaptea Cercetătorilor 2021, la Muzeul Unirii: Copii au confecționat jucării din materiale reciclabile

Evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni din 2021 își propune să celebreze știința, ca erou ce a făcut posibilă deschiderea lumii. Gândit în jurul conceptului „Deschiderea științei”, evenimentul nostru va evidenția impactul pe care știința și cercetătorii l-au avut în procesul de deschidere din nou a lumii.

Niciodată în istoria umanității impactul științei asupra vieții noastre nu a fost mai clar și mai rapid. Conceptul va fi extins pentru a sublinia rolul cheie pe care îl va juca cercetarea într-o recuperare sustenabilă post-Covid, un proces care va permite societăților să avanseze către un viitor mai curat, mai durabil, neutru din punct de vedere al „amprentei carbonului”.

Încrederea publicului în știință vine cu o responsabilitate mai mare pentru cercetători: „Opening Up Science” va transmite, de asemenea, un mesaj cheie către comunitatea cercetătorilor care trebuie să se deschidă publicului. Folosind evenimentul nostru ca exemplu de bune practici, vom evidenția importanța angajamentului public și a educației științifice ca elemente vitale pentru a face știința cu adevărat mai deschisă în societate.

Electrica Furnizare Discount

Evenimentul este organizat de un consorțiu național, în mari orașe universitare românești (Iași, Timișoara, Craiova, Constanța și Sibiu, Alba Iulia), în colaborare cu partenerii lor tradiționali și autoritățile locale, alături de festivaluri științifice locale sau asociații științifice.

Flexibilitatea va fi principiul cheie în organizarea evenimentului anului 2021 – indiferent dacă revenim la interacțiunea față în față sau rămânem într-un format online, axat pe experimente mintale, evenimentul va valorifica experiența nou dobândită din 2020 care ne va permite o mai bună pătrundere în comunitățile izolate ale României.

Cu ocazia evenimentul organizat la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia celor mici le-a fost dedicat un atelier de creație unde au confecționat jucării din cutii de pizza și resturi textile, au pictat și au modelat bijuterii folosind apa, făină și sare.

 

Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Municipiului Sebeș: ANUNȚ privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Recomandări ferme pentru anumite categorii de persoane

Publicat

în

Primăria Municipiului Sebeș: ANUNȚ privind administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Recomandări ferme pentru anumite categorii de persoane

Primăria Municipiului Sebeș aduce la cunoștința cetățenilor că din data de 28 septembrie 2021 începe administrarea celei de-a treia doze de rapel la Centrul de vaccinare Sebeș, situat la sediul Centrului de zi pentru persoane vârstnice Sebeș, în cartierul Aleea Lac, nr. 12. Programul de lucru al Centrului de vaccinare Sebeș a revenit la 12 ore/zi, în intervalul orar 08:00-20:00.

Doza a treia de vaccin este ferm recomandată următoarelor categorii:

– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe (persoane vârstnice, cu boli cronice);

Electrica Furnizare Discount

– persoanelor cu risc mare de expunere, ex. personal medico-social, din învățământ etc.;

– persoane care au mai mult de 6 luni de la administrarea celei de a doua doze.

Doza de rapel se va efectua cu vaccinuri pe bază de ARN mesager, indiferent de doza inițială, astfel doza a treia se poate efectua cu serul produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna. Având în vedere că imunizarea cu vaccinul Johnson & Johnson a început în luna mai, încă nu este necesară administrarea altei doze.

Persoanele interesate de vaccinare se pot programa prin intermediul platformei naționale de programare sau prin prezentarea directă la sediul Centrului de vaccinare din Sebeș.

Citește mai mult

Curier Județean

Acțiune a IPJ Alba: Elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat despre siguranță, împreună cu polițiștii și specialiștii antidrog

Publicat

în

Acțiune a IPJ Alba: Elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat despre siguranță, împreună cu polițiștii și specialiștii antidrog

În cursul acestei săptămâni, elevii din Câmpeni și Sebeș au discutat cu polițiștii și specialiștii din cadrul Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba referitor la siguranță. Pe parcursul anului școlar vor avea loc mai multe acțiuni informativ – preventice, în cadrul unităților de învățământ.

În săptămâna 20-24 septembrie 2021, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba împreună cu polițiștii de proximitate din cadrul Poliției Orașului Câmpeni au desfășurat activităţi informativ – preventive la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni, Școala Gimnazială Câmpeni și la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni.

Electrica Furnizare Discount

Alături de specialiștii Centrului Regional de Prevenire și Consiliere Antidrog Alba, polițiștii de la prevenire au susținut lecția siguranței la Liceul Tehnologic Sebeș.

Elevii au fost provocaţi la dezbateri care au vizat prevenirea violenţei în unităţile de învăţământ şi în mediul intrafamilial, prevenirea pornografiei infantile și a traficului de persoane, prevenirea traficului şi consumului de droguri, prevenirea riscurilor din mediul online şi nu în ultimul rând siguranța rutieră.

Poliţiştii le-au oferit tinerilor explicaţii legate de bullying, modalităţile de prevenire a victimizării precum şi recomandări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte într-o astfel de situaţie, atât de pe poziţia de victimă cât şi de pe cea de martor.

Siguranţa în şcoli rămâne prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, iar activităţile preventive vor continua pe durata întregului an școlar.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare