Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

O nouă întâlnire a Specialiştilor Camerei Agricole judeţene Alba cu fermierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Specialiştii Camerei Agricole judetene Alba, continuă seria  intalnirilor  cu fermierii din diferite localitati ale judetului. Acestea   s-au  dovedit  de un  real  folos, deoarece  sunt prezentate noutati din agricultura  precum   si  teme care au o legatura  directa  cu   masurile  de sprijin  din  agricultura.

În cadrul normelor de  ecocondiţionalitatea s-au discutat teme precum: bunele condiţii agricole şi de mediu, cerinţele legale în materie de gestionare – norme ce trebuie respectate de agricultori în domeniile protecţia mediului, sănătatea publică, a animalelor şi a plantelor, bunăstarea animalelor.

S-au prezentat de asemenea,  noutăţi legislative din domeniul agricol, informaţii cu privire la prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020,  iar pentru fermierii care au accesat Măsura 141  „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă”  li s-a expus  modalitatea de întocmire a documentaţiilor pentru depunerea cererilor de plata. Pentru  cererile de plata  tranşa IV  la   măsura 141, „Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă” , fermierii au obligaţia  să respecte angajamentele asumate   prin  Planul de afaceri  respectiv  sa prezinte un certificat  de  formare profesionala  din care rezulta ca  au absolvit cursul  de instruire  finanţat prin  măsura 111 ,,Formare  profesională informare  şi difuzare  de  cunoştinţe”.

Vă informăm că, în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 72/2014, pentru implementarea în bune condiţii a măsurii 141 a fost modificată Decizia de finanţare încheiată între Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi beneficiarii măsurii 141.

Astfel beneficiarii Măsurii 141 interesaţi, care nu au absolvit cursurile pe Măsura 111, dar care îndeplinesc celelalte cerinţe din planul de afaceri  se  vor adresa Centrului  Regional  de Plati si Dezvoltare  Rurala  si Pescuit  Alba,   cu  o  copie a deciziei  de finantare,  pentru a obtine o  notificare cu privire  la modificarea deciziei de finantare ,  care se va atasa  obligatoriu la  cererea de plata  in locul  certificatului de  formare profesională.

Totodata beneficiarii Mãsurii 141 care au depus proiecte în anul 2010 – sesiunea 1 si 2, precum şi în anul 2011 şi nu au dat declaraţie referitoare la participarea la cursul de formare profesionalã ( octombrie-noiembrie 2013) sunt rugaţi sã se prezinte la Compartimentul de Dezvoltare Ruralã Judeţean Alba pentru a semna aceste declaraţii ( relaţii la telefon – 0736600871/0736600872).

La intalnirea  organizata  recent  la Primaria Noslac  fermierii prezenti  pe langa cunostintele  dobandite  aceştia şi-au exprimat si unele doleanţe şi nemulţumiri  propuse spre solutionare de catre factorii de decizie.

Cu privire  la creditul agricol – condiţiile  severe impuse  de bănci  în  acordarea creditelor  pentru agricultură  faţă de cele din alte ramuri ale economiei   – ceea  ce a  sporit  dezinteresul şi neputinţa  în  demararea  unor activităţi în agricultură . S-a propus înfiintarea  unor banci cu profil strict agricol care să activeze în mediul rural  şi care sa acorde credite  facile  mai ales  pentru tinerii intreprinzatori in domeniul agricol.

O alta problema  care  starneste  nemultumiri în randul cetăţenilor  este ceea  referitoare  la zonele defavorizate . Localitatile Ocna Mures şi Noşlac   nu intră în categoria  acestora în ciuda faptului  că  se confruntă  cu  probleme  deosebite,  poate mult mai mari decat în alte zone şi nu pot    beneficia  de   facilitatile  acordate zonelor defavorizate ,care sunt considerabil mai mari.

Speram ca în  viitorul apropiat  se vor solutiona  cat mai multe  din   doleantele  fermierilor ridicate  la aceste intalniri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea