Rămâi conectat

Actualitate

O nouă catergorie de persoane se va putea pensiona anticipat: Proiectul de lege este în dezbaterea Senatului

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O nouă catergorie de persoane se va putea pensiona anticipat: Proiectul de lege este în dezbaterea Senatului

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere la Senat, persoanele care au locuit cel puțin trei decenii în aceste zone intens poluate pot beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără să sufere nicio penalizare.

Cele două proiecte de lege vizează modificarea listei ce apare în Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice și care conține localitățile poluate, ai căror locuitori, inclusiv cei de pe o rază de opt kilometri, pot ieși la pensie cu doi ani mai repede, fără să sufere penalizări.

Primul dintre proiecte prevede că celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura și locuitorii din Vladimirescu, Arad, Horea, Cicir, Mandruloc, toate din judeţul Arad.

Pe de altă parte, cel de-al doilea proiect de lege vizează introducerea în lista localităților poluate unde se poate ieși mai repede la pensie a municipiului Codlea, din județul Brașov.

Localitățile amintite trebuie să apară pe lista celor poluate, care dau dreptul la o pensionare mai rapidă, deoarece, potrivit inițiatorilor, zonele respective au fost poluate de activitățile ce au presupus extracția, prelucrarea sau utilizarea de amoniac şi derivate, de plumb, sulf, azot, fosfor, zinc, mangan, clor sau benzidine, dimetilsulfat, nitrobenzen etc.

Potrivit Legii pensiilor, cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o reducere procentuală a valorii pensiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea