Rămâi conectat

Politică Administrație

O lege salvează banii asiguraţilor români care se tratează într-un stat membru al U.E.

Ziarul Unirea

Publicat

în

O Hotărâre de Guvern recent intrată în vigoare arată că asiguraţii români pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor unui tratament medical, realizat într-un stat din Uniunea Europeană. Totuşi, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din Romania si nu va depăşi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.

Directiva Europeana 24/2011, documentul ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile UE, trebuia transpusa in legislaţia românească încă din 25 octombrie 2013, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De-abia după aproape şase luni, Guvernul a dat unda verde actului normativ care aproba normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, a precizat recent Ministerul Sănătaţii, conform unui comunicat publicat pe site-ul ministerului.

Practic, in baza noilor reglementari, persoanele asigurate in sistemul de sănătate obligatoriu din Romania, care se deplasează într-un alt stat din UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale.

„Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate (CNAS) si casele de asigurări de sănătate judeţene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii va continua sa deruleze politici de investiţii si dezvoltare, astfel încat asiguraţii din Romania sa beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a subliniat Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătăţii, in documentul de presa citat.

Totusi, conform noilor dispoziţii, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii romani vor trebui, in unele cazuri, sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judeţene.

Potrivit noului act normativ, rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectuează de către casa de asigurări de sănătate care a întocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.

Rambursarea se realizează la nivelul tarifelor si prestaţiilor din Romania si nu trebuie sa depasească contravaloarea în lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.

Sursa Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea