O lege salvează banii asiguraţilor români care se tratează într-un stat membru al U.E.
O Hotărâre de Guvern recent intrată în vigoare arată că asiguraţii români pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor unui tratament medical, realizat într-un stat din Uniunea Europeană. Totuşi, rambursarea se va realiza la nivelul tarifelor din Romania si nu va depăşi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.
Directiva Europeana 24/2011, documentul ce asigura cadrul legal pentru a fi garantate drepturile cetăţenilor europeni de a beneficia de servicii medicale in toate tarile UE, trebuia transpusa in legislaţia românească încă din 25 octombrie 2013, dar acest lucru nu s-a întâmplat. De-abia după aproape şase luni, Guvernul a dat unda verde actului normativ care aproba normelor metodologice privind asistenta medicala transfrontaliera, a precizat recent Ministerul Sănătaţii, conform unui comunicat publicat pe site-ul ministerului.
Practic, in baza noilor reglementari, persoanele asigurate in sistemul de sănătate obligatoriu din Romania, care se deplasează într-un alt stat din UE, pot beneficia de rambursarea contravalorii serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor medicale.
„Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate (CNAS) si casele de asigurări de sănătate judeţene vor putea face rambursarea costurilor pentru asiguraţii care se tratează în state membre ale Uniunii Europene. Ministerul Sănătăţii va continua sa deruleze politici de investiţii si dezvoltare, astfel încat asiguraţii din Romania sa beneficieze de aceleaşi condiţii de tratament cu cele din Uniunea Europeana. De asemenea, si pacientii din Uniunea Europeana se vor putea trata in Romania”, a subliniat Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătăţii, in documentul de presa citat.
Totusi, conform noilor dispoziţii, pentru a beneficia de asistenta medicala transfrontaliera, pacientii romani vor trebui, in unele cazuri, sa obtina o autorizare prealabila eliberata de casele judeţene.
Potrivit noului act normativ, rambursarea contravalorii asistentei medicale transfrontaliere se efectuează de către casa de asigurări de sănătate care a întocmit solicitarea de acordare de prevedere bugetara, in lei, in termen de maximum 60 de zile de la data alocarii de prevedere bugetara.
Rambursarea se realizează la nivelul tarifelor si prestaţiilor din Romania si nu trebuie sa depasească contravaloarea în lei a asistentei medicale transfrontaliere achitate de solicitant.
Sursa Avocatnet.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
Comuna Bistra, unul dintre cei mai implicați membri fondatori ai Asociației Intercomunitare „Gestionarea și Protecția Animalelor Alba”: ”Un pas important spre o comunitate mai sănătoasă și mai responsabilă”
Comuna Bistra, unul dintre cei mai implicați membri fondatori ai Asociației Intercomunitare „Gestionarea și Protecția Animalelor Alba”: ”Un pas important spre o comunitate mai sănătoasă și mai responsabilă” În contextul creșterii nevoii de servicii publice eficiente pentru protecția animalelor, comuna Bistra se poziționează ca unul dintre cei mai implicați membri fondatori ai Asociației de Dezvoltare […]
Nunta de aur 2025 la Blaj: Înscrieri pe ultima sută de metri pentru premierea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Când va fi termenul limită
Nunta de aur 2025 la Blaj: Înscrieri pe ultima sută de metri pentru premierea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie. Când va fi termenul limită Primăria Blaj anunţă că până la data de 8 august 2025 se mai fac înscrieri pentru ceremonia de premiere a cuplurilor din Blaj care împlinesc în acest an […]
FOTO | Loc de joacă ultramodern amenajat la Petrești, vis-a-vis de Casa Fanfarei: În ce interval orar este deschis
Loc de joacă ultramodern amenajat la Petrești, vis-a-vis de Casa Fanfarei: În ce interval orar este deschis Un loc de joacă ultramodern a fost amenajat de Primăria Sebeș la Petrești. Citește și: FOTO | Reabilitarea parcului de joacă dintre Sebeș și Petrești, finalizată: „Viitorul se construiește cu fiecare zâmbet de copil” „Chiar dacă așteptarea a […]