Rămâi conectat

Ştirea zilei

O lege care nu-i încălzeşte pe cei care nu au acte pentru locuinţe

Publicat

în

    Miercuri, 9 noiembrie, aproape toţi primarii, viceprimarii sau secretarii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ au participat la Instituţia Prefectului la o dezbatere pe tema unor legi, hotărâri şi ordonanţe de guvern importante, pentru aplicarea unitară a prevederilor acestora la nivelul judeţului. Pe lângă subprefectul Raul Tudoraşcu şi directorii Ileana Bărbănţan şi Vasile Bumb, la discuţii au fost invitaţi să participe şi reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Alba. În primul rând, s-au discutat prevederile actelor normative care reglementează acordarea ajutoarelor de încălzire în această iarnă: OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, HG nr. 920/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011, HG nr. 938/2011 pentru modificarea anexelor 1 şi 2 la Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011, aprobate prin HG nr. 920/2011. Din discuţii a rezultat faptul că, pe lângă condiţiile legate de veniturile reduse, beneficiarii trebuie să facă dovada proprietăţii asupra imobilului în care locuiesc şi pentru care solicită ajutor de încălzire. Problema care a apărut se referă în special la persoanele din mediul rural care locuiesc de ani de zile în casele părinteşti, dar care nu deţin niciun act de proprietate asupra imobilului (contract de vânzare-cumpărare, moştenire, extras CF), deşi plătesc an de an impozite şi taxe locale pe locuinţa respectivă. În aceste situaţii, a fost agreată ideea, oarecum ilegală, dar morală, de a elibera o adeverinţă solicitanţilor aflaţi în această situaţie, pentru a putea beneficia de ajutorul de încălzire. Altfel, legislaţia respectivă în forma aflată în vigoare ar reduce şi mai drastic numărul beneficiarilor ajutoarelor de încălzire. De asemenea, li s-a sugerat primarilor ca în situaţiile izolate, în care au dubii cu privire la respectarea condiţiilor de către beneficiari, să realizeze ancheta socială înainte de a emite dispoziţia către solicitanţi, pentru a evita o eventuală recuperare de debite, dacă s-ar dovedi ulterior că ajutorul ar fi necuvenit. Subvenţiile de la APIA sunt considerate venituri, primarii cerând o deschidere mai largă din partea APIA Alba pentru a putea completa cuantumul veniturilor solicitanţilor de ajutor de încălzire.
O a doua chestiune discutată se referă la asigurarea obligatorie a  locuinţelor de către beneficiarii Legii 416 privind venitul minim garantat. Potrivit art. 3 din Legea 260/2008, republicată, în cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suportă din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat. Beneficiarii de ajutor social care au apucat totuşi să încheie asigurare obligatorie sau privată a locuinţelor vor trebui să depună la primărie o cerere şi o copie a poliţiei de asigurare, urmând ca statul să le restituie suma plătită pentru asigurare… când vor fi bani.
În cadrul şedinţei, au mai fost abordate aspecte legate de administrarea şi inventarierea domeniului public şi privat al localităţilor, care se poate face doar în condiţiile stricte prevăzute de Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia şi de Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale. Deciziile privind patrimoniul se iau cu două treimi din votul consilierilor locali, iar consiliile locale şi consiliile judeţene pot da în folosinţă gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau privată locală ori judeţeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice.
Ordinea de zi a dezbaterii a fost completată cu o prezentare a Strategiei naţionale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, realizată de Ciprian Sabău, director adjunct în cadrul Penitenciarului Aiud. (R.G.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 5. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Publicat

în

Teste de ANTRENAMENT Evaluare Națională 2022, setul 5. Modele de SUBIECTE la Română, Matematică și Limba Maternă

Testele de antrenament, setul 5, la Evaluarea Națională 2022 au fost publicate astăzi, 23 mai, de Ministerul Educației.

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 română, setul 5

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 matematică, setul 5

CLICK PENTRU: Teste de antrenament EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 limba maghiară maternă, setul 5

CITEȘTE ȘI: Modele de SUBIECTE și BAREME la Matematică și Limba Română

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație va publica baremele de notare și rezolvare pentru setul 5 de teste, de regulă, în fiecare vineri.

CITEȘTE ȘI: BAREME TESTE de antrenament EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022, setul 4

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie, potrivit acestei structuri a examenului. Înscrierea candidaților se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 30 mai – 3 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul probelor și rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 este următorul:

  • 30 mai – 3 iunie 2022: Înscrierea la evaluarea națională
  • 3 iunie 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 14 iunie 2022 Limba și literatura română — probă scrisă
  • 16 iunie 2022 Matematica — probă scrisă
  • 17 iunie 2022 Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 23 iunie 2022 (până la ora 14:00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 23 iunie 2022 (ora 16:00 – ora 19:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie 2022 (ora 8:00 – ora 12:00): Depunerea contestațiilor
  • 24 iunie – 29 iunie 2022: Soluționarea contestațiilor
  • 30 iunie 2022: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Accident rutier pe Valea Oltului: O femeie și un copil de numai 7 ani, răniți, în urma unei coliziuni frontale între o mașină și un autocamion

Publicat

în

Accident rutier pe Valea Oltului: O femeie și un copil de numai 7 ani, răniți, în urma unei coliziuni frontale între o mașină și un autocamion

Un accident rutier a avut loc în cursul zilei de luni, 23 mai, pe Valea Oltului, unde un autoturism și un autocamion s-au ciocnit frontal. În urma evenimentului rutier, o femeie și un copil de 7 ani au fost răniți.

„Pe Drumul Naţional 7, la km 191+360 m, în localitatea Seaca, a avut loc un eveniment rutier în care este implicat un autoturism şi un autocamion, fiind vorba de o coliziune frontală. În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a două persoane”, a transmis purtătorul de cuvânt al Poliţiei Vâlcea, Cătălina Cimpoeru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, una dintre victime a rămas încarcerată în autoturism, pentru scoaterea ei intervenind echipajul de descarcerare.

„În urma impactului au rezultat două victime, din care o femeie încarcerată şi un copil de aproximativ 7 ani, scos din autoturism de persoane care se aflau la faţa locului. Femeia a fost extrasă şi predată echipajul SAJ de la faţa locului, pentru a fi evaluată. Acesta este conştientă, însă prezintă multiple fracturi la nivelul membrelor inferioare”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger.

Traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri de mers, poliţiştii Serviciului Rutier cercetând zona pentru a stabili cu exactitate cauza producerii evenimentului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Publicat

în

Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla

Un prim cetățean român a fost diagnosticat cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat care trăiește în Marea Britanie și a fost diagnosticat în Grecia, acolo unde plecase în vacanță.

Bărbatul infectat cu variola maimuței a prezentat febră mare acum câteva zile împreună cu o erupție cutanată pe partea superioară și inferioară a corpului. Imediat, suspiciunea a fost de variolă a maimuței și autoritățile sanitare din Kefalonia au intrat în alertă; în primul rând la hotel, apoi la spital. Prietena bărbatului este suspectă și ea, este internată în spital, dar deocamdată nu are simptome.

„Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a declarat medicul Nikos Koudounis, duminică seara, la Digi24.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare