Rămâi conectat

Ştirea zilei

O învăţătoare ar putea preda la 5 clase deodată!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Deşi este iniţiatorul aşa-zisei reforme în învăţământ, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului este nepregătit în privinţa aplicării prevederilor noii Legi a educaţiei legate de introducerea clasei pregătitoare, „inventate” pentru ca elevii de gimnaziu să ajungă să absolve  în total 10 clase, după şi clasa a IX-a de liceu a fost trecută la şcolile generale.
Prof. Oana Badea, secretar de stat la MECTS a mărturisit în cadrul unei şedinţe de dezbatere publică la Alba Iulia, că încă nu se ştie cu exactitate modul în care va fi implementată noua clasă pregătitoare la nivelul fiecărui judeţ. Ceea ce se cunoaşte este că în anul şcolar viitor, copiii de 6 ani vor putea fi înscrişi atât în grupa pregătitoare de la grădiniţă, cât şi în clasa I, în conformitate cu normele metodologice aflate în vigoare, iar clasa pregătitoare va funcţiona efectiv din anul şcolar 2012 – 2013. Nici spaţiile de învăţământ unde vor funcţiona aceste clase nu se cunosc, pentru că instituţiile de învăţământ au un deficit în această privinţă, ci trebuie eliberate sub o formă sau alta, fie de către grădiniţe, fie de către şcoli. Nici personalul didactic care va deservi aceste clase „hibrid” nu este menţionat clar în lege. Din punct de vedere structural, clasele pregătitoare aparţin ciclului primar, ceea ce, cel puţin teoretic, ar trebui să însemne că elevii vor studia cu învăţătoarele lor. Din punct de vedere al resursei umane, şi educatoarele ar putea preda la aceste clase, dar probabil tot învăţătoarele vor fi cele care vor fi trimise la un curs de specializare de 6 luni.
Problema care va apărea (ridicată de unul din dascălii prezenţi în sală) este finanţarea, care va funcţiona potrivit principiului „banii urmează elevul”. În acest caz, ar putea fi nedreptăţite, de exemplu, grădiniţele care vor pune la dispoziţie spaţiul necesar pentru clasa pregătitoare, iar banii ar fi alocaţi şcolii căreia îi va fi ataşată această clasă. Ca să nu mai vorbim că în mediul rural unde există învăţământ simultan o învăţătoare ar trebuie să preda chiar şi la… 5 clase deodată: clasele I – IV, plus clasa pregătitoare. Aşa se întâmplă când legile se aprobă fără a ţine cont cu adevărat de propunerile celor care lucrează în realitate cu copiii, fapt perpetuat de toate guvernele de până acum când a fost vorba de educaţie.
Dacă tot se vroia o schimbare prin care să se încurajeze absolvirea a 10 clase de către tineri, nu ar fi fost mai simplu ca şcolilor din mediul rural să li se mai adauge două clase, absolvenţii având astfel terminat ciclul inferior al liceului? (R.G.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea