O grădiniță emblemă pentru Alba Iulia, în pericol. Pe nesimțite, se încearcă mutarea sa din Cetatea Alba Carolina pe motiv de “parazitare”

În cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia de marți 22 septembrie a avut loc un incident cu “iz penal”, care în opinia consilierului local Horațiu Clepan a fost nepermis de ușor trecut cu vederea, motiv pentru care a fost readus în discuție în cadrul unei conferințe de presă organizate de social-democrați.

 

gradinita 8 Alba Iulia (3)Este vorba despre un proiect de hotărâre, aparent fără miză, privind “aprobarea cumpărării unui teren situat în municipiul Alba Iulia,   strada Dr.Ioan Suciu (Gladiolelor), FN, pentru construire grădiniță”.

Când i-a venit rândul să fie supus la vot, mai mulți consilieri nelămuriți de intenția majorității PNL de a angaja bugetul local într-o afacere imobiliară au solicitat lămuriri. Nu mică le-a fost mirarea să afle de la arhitectul șef al municipiului, Hedviga Călin, că este vorba despre intenția primăriei de a achiziționa acest teren pentru construirea unei clădiri în care să fie mutată Grădinița nr. 8, care funcționează în spațiul din Cetatea Alba Carolina de cel puțin 50 de ani. Motivul invocat de specialistul Primăriei Alba Iulia a fost faptul “că este parazitară pentru cetate”.

 

gradinita 8 Alba Iulia (1)Dovadă că nu și-au pregătit nici măcar proprii consilieri pentru acest vot, sau că unii aleși locali nu și-au făcut treaba în cadrul comisiilor de specialitate unde se presupune că studiază documentele ce stau la baza proiectelor de hotărâre, mașinăria de vot a PNL s-a gripat. Împotriva proiectului, celor din opoziție li s-au alăturat și alții, cel mai vehement dintre ei fiind consilierul liberal Rareș Buglea.

 

Consilierii PSD Horațiu Clepan și Daniel Zdrînc și-au mărturisit oarecum respectul și totodată compasiunea pentru Buglea, pentru curajul de care a dat dovadă și pentru efectele pe care acest gest îl vor avea, în opinia lor, asupra carierei sale politice în PNl și Consiliul Local.

 

Deși președintele de ședință, viceprimarul Călin Pleșa, a reluat de trei ori votul, proiectul de hotărâre a picat. Pentru moment !, susțin consilierii PSD, care se așteaptă să fie repus pe masă la următoarea ședință de consiliu.

 

PSD Alba“Este inadmisibil să ajungi să numeri de trei ori un vot și pentru că nu iese ceea ce îți dorești, să îl repeți, și pentru că iese mai rău, să îl mai repeți odată. Cum este posibil așa ceva !?! Nu am cuvinte! Și această practică abuzivă, ilegală, a majorității PNL în Consiliul Local Alba Iulia nu se întâmplă de ieri de azi, ci de un an. Și nimeni nu ia nicio măsură! Se întâmplă de față cu ziariștii. Este o totală lipsă de respect față de cetățenii din Alba Iulia, față lege, față de colegii lor (n.r. consilierii din opoziție).

Legea spune clar, că odată ce s-a votat un proiect de hotărâre comisia are obligația să consemneze voturile exprimate și atât. Apoi se trece la următorul punct. Altfel, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului de hotărâre cu terenul pentru grădiniță, este abuz în funcție”, a declarat consilierul local Horațiu Clepan.

 

O altă reacție la această situație a venit din partea președintelui PSD Alba, Ioan Dîrzu, care a afirmat că împreună cu colegii săi vor analiza varianta depunerii unor plângeri penale dacă astfel de situații se vor repeta în Consiliul Local Alba Iulia.

 

“Nu se poate afirma că această grădiniță este parazitară pentru cetate, când la doar câțiva metri distanță funcționează un teren de joacă pentru copii. Acela nu este parazitar pentru cetate? “, a întrebat retoric consilierul Daniel Zdrînc, încercând să pătrundă logica arhitectului șef Hedviga Călin.

 

Legat de vechii liberali, precum viceprimarul Pleșa, Simone Albani etc, care mai ieri erau cei mai vocali luptători împotriva “abuzurilor” majorității PDL din Primăria Alba Iulia, iar acum, de când au fost “acceptați la putere sunt tot cu mâinile pe sus”, deputatul PSD Călin Potor a declarat:

“Dorința PNL-ului a fost să acceadă la putere, indiferent cu cine, alături de cine și cu ce prețuri. Au ajuns acolo și asta arată până la urmă calitatea consilierilor locali pe care PNL-ul i-a promovat și ăsta este rezultatul. S-a întâlnit ciob și oală spartă. Din punctul meu de vedere se potrivesc mănușă, păcat de orașul acesta care trebuie să îi suporte și pe unii, și pe ceilalți”.

 

Concluzia, dincolo de lupta politică dintre majoritatea PNL și cei de la PSD, este una tristă. Pe nesimțite, Primăria încearcă să cumpere un teren din banii albaiulienilor pentru a muta o grădiniță din Cetatea Alba Carolina în zona Lidl, pe motiv că parazitează cetatea.

Poate ar fi fost de bun simț o consulatare publică cu privire la o astfel de decizie. Sau poate măcar să se discute deschis și transparent în ședința aleșilor locali cu privire la o astfel de intenție, cu argumentele care stau la baza sa puse pe masă.

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

12 Comentarii

ilie de la uzina 25 septembrie 2015 at 16:05

In sfarsit psd alba a inceput sa fie activ.
desteptiilor, trebuia sa puneti zi de zi presiune pe mafia pedelista.
nu sa stati pe margine.
fara lupta nu se castiga nimic.
apa potabila si apa de ploaie, gunoiul, au preturi fabuloase.toate sunt esecuri si tunuri ale pdl alba.
zonele mvrezi defrisate
parcuri fara copaci si fara banci
lipsa parc industrial, desi la refractara este o zona intreaga de vanzare, zona care ar putea fi achizitionata de primarie pentru dezvoltarea viitoare a orasului.
lipsa locuri de munca
firme de partid abonate la banul public
etc etc
bafta.

Ion 25 septembrie 2015 at 18:41

Da, pentru Cetate aceea este o constructie parazitara care obtureaza privelistea asupra monumentului istoric. Constructia in sine nu are nicio valoare arhitecturala.
S-au gasit „oameni responsabili” care au protestat si fata de lucrarile din zona Custozza si acum tac mal pentru ca toata lumea le apreciaza. de „isteti” de genul asta ne putem lipsi

ion 25 septembrie 2015 at 19:44

Parazit pt. cetate este Sabou !

Pt Ion aka M...i C...r 25 septembrie 2015 at 20:21

D-le Ion, iti inteleg motivatia pt care tot iei partea primariei din Alba Iulia, insa oamenii au dreptate. Parazitii sunt in interiorul institutie pt care lucrezi.

mda 25 septembrie 2015 at 18:44

Asta compara o cladire cu un loc de joaca… Ba, luati-va de mana cu Negrut si faceti o plimbare pana la Galda.

@mda 25 septembrie 2015 at 19:43

Gradinita e dintr-o data parazit???? Acum 30 ani era tot acolo, numai ca acum Hava si Szabou vor sa puna mana pe teren ca sa mai fure ceva!!!!!!!

mda 25 septembrie 2015 at 19:53

Eu chiar nu inteleg disperarea unora. Am avut o problema cu acea comparatie nefericita dintre o cladire si un loc de joaca. Daca e sa dispara acea gradinita, in locul ei NU se poate face nimic. Daca te-ai uita pe google maps ai vedea ca e pusa acum acolo (dupa lucrarile de reconstructie ale santurilor de aparare care acum 30 de ani NU existau) ca naiba. Asta e toata povestea. Intre ziduri, santuri, poduri si tunele, rasare… o gradinita. Daca tie ti se pare ca se potriveste in peisaj, e parerea ta.

esti idiot? 28 septembrie 2015 at 8:30

Pai pe principiul asta, nici fantana arteziana, nic parcarea de unde era ” bobina muzeu”de langa hotel Cetate era acum 30 ani? Asta nu obtureaza panorama cetatii? Asra e mai parazitar ca gradinita pt ca aici nu va cumpara nimeni locuinta. Dar blocul cel nou nu era acum 30 de ani. Pune, pariu ca in locul gradinitei va fi o cladire cu 2-3 etaje?

Așa zis-a Burebista 25 septembrie 2015 at 19:07

PSD este format din afaceriști la fel ca orice partid. Tac pentru că afacerile le fac cu cei aflați la putere. Din această cauză PeNaLii fac ce vor ca niște nesimțiți ce sunt.
Nu-și strică afacerile pentru prostime. PSD în Alba nu va face opoziție, doar imitație de opoziție.
Și mai ales nu fac nimic pentru că nu-i duce capul. Nu trebuie să Stea pe gânduri dacă are dovezi pentru abuz în funcție. Acționeze și să dea exemplu celorlalți cum se aplică legea.
Nu fac asta pentru că avem de-a face în PSD cu niște momâi.
Doamne ferește, numai așa lași să nu fie în politică și să mai vrea și funcții! Își construiesc capital electoral cu vorbe, nu cu fapte.
Am zis!

Dorca 25 septembrie 2015 at 21:39

Buglea, cand ai zis adevarul despre tigani, ai scapat tu cum ai scapat, dar acum ai atin mega interesele financiare ale mafiei locale si nu mai scapi!!! Tigani, orfani,protectia mediului…poti sa zici ce vrei, dar cand te atingi de banii mafiei e bai mare !

@dorca 25 septembrie 2015 at 21:59

Mare dreptate ai Dorca! si psd istii ii cam deranjeaza in ultima vreme pe latifundiarii din Alba!

om 28 septembrie 2015 at 9:43

corect

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...