Rămâi conectat

Ştirea zilei

O grădiniță emblemă pentru Alba Iulia, în pericol. Pe nesimțite, se încearcă mutarea sa din Cetatea Alba Carolina pe motiv de “parazitare”

Publicat

în

În cadrul ședinței de Consiliu Local al municipiului Alba Iulia de marți 22 septembrie a avut loc un incident cu “iz penal”, care în opinia consilierului local Horațiu Clepan a fost nepermis de ușor trecut cu vederea, motiv pentru care a fost readus în discuție în cadrul unei conferințe de presă organizate de social-democrați.

 

gradinita 8 Alba Iulia (3)Este vorba despre un proiect de hotărâre, aparent fără miză, privind “aprobarea cumpărării unui teren situat în municipiul Alba Iulia,   strada Dr.Ioan Suciu (Gladiolelor), FN, pentru construire grădiniță”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Când i-a venit rândul să fie supus la vot, mai mulți consilieri nelămuriți de intenția majorității PNL de a angaja bugetul local într-o afacere imobiliară au solicitat lămuriri. Nu mică le-a fost mirarea să afle de la arhitectul șef al municipiului, Hedviga Călin, că este vorba despre intenția primăriei de a achiziționa acest teren pentru construirea unei clădiri în care să fie mutată Grădinița nr. 8, care funcționează în spațiul din Cetatea Alba Carolina de cel puțin 50 de ani. Motivul invocat de specialistul Primăriei Alba Iulia a fost faptul “că este parazitară pentru cetate”.

 

gradinita 8 Alba Iulia (1)Dovadă că nu și-au pregătit nici măcar proprii consilieri pentru acest vot, sau că unii aleși locali nu și-au făcut treaba în cadrul comisiilor de specialitate unde se presupune că studiază documentele ce stau la baza proiectelor de hotărâre, mașinăria de vot a PNL s-a gripat. Împotriva proiectului, celor din opoziție li s-au alăturat și alții, cel mai vehement dintre ei fiind consilierul liberal Rareș Buglea.

 

Consilierii PSD Horațiu Clepan și Daniel Zdrînc și-au mărturisit oarecum respectul și totodată compasiunea pentru Buglea, pentru curajul de care a dat dovadă și pentru efectele pe care acest gest îl vor avea, în opinia lor, asupra carierei sale politice în PNl și Consiliul Local.

 

Deși președintele de ședință, viceprimarul Călin Pleșa, a reluat de trei ori votul, proiectul de hotărâre a picat. Pentru moment !, susțin consilierii PSD, care se așteaptă să fie repus pe masă la următoarea ședință de consiliu.

 

PSD Alba“Este inadmisibil să ajungi să numeri de trei ori un vot și pentru că nu iese ceea ce îți dorești, să îl repeți, și pentru că iese mai rău, să îl mai repeți odată. Cum este posibil așa ceva !?! Nu am cuvinte! Și această practică abuzivă, ilegală, a majorității PNL în Consiliul Local Alba Iulia nu se întâmplă de ieri de azi, ci de un an. Și nimeni nu ia nicio măsură! Se întâmplă de față cu ziariștii. Este o totală lipsă de respect față de cetățenii din Alba Iulia, față lege, față de colegii lor (n.r. consilierii din opoziție).

Legea spune clar, că odată ce s-a votat un proiect de hotărâre comisia are obligația să consemneze voturile exprimate și atât. Apoi se trece la următorul punct. Altfel, așa cum s-a întâmplat în cazul proiectului de hotărâre cu terenul pentru grădiniță, este abuz în funcție”, a declarat consilierul local Horațiu Clepan.

 

O altă reacție la această situație a venit din partea președintelui PSD Alba, Ioan Dîrzu, care a afirmat că împreună cu colegii săi vor analiza varianta depunerii unor plângeri penale dacă astfel de situații se vor repeta în Consiliul Local Alba Iulia.

 

“Nu se poate afirma că această grădiniță este parazitară pentru cetate, când la doar câțiva metri distanță funcționează un teren de joacă pentru copii. Acela nu este parazitar pentru cetate? “, a întrebat retoric consilierul Daniel Zdrînc, încercând să pătrundă logica arhitectului șef Hedviga Călin.

 

Legat de vechii liberali, precum viceprimarul Pleșa, Simone Albani etc, care mai ieri erau cei mai vocali luptători împotriva “abuzurilor” majorității PDL din Primăria Alba Iulia, iar acum, de când au fost “acceptați la putere sunt tot cu mâinile pe sus”, deputatul PSD Călin Potor a declarat:

“Dorința PNL-ului a fost să acceadă la putere, indiferent cu cine, alături de cine și cu ce prețuri. Au ajuns acolo și asta arată până la urmă calitatea consilierilor locali pe care PNL-ul i-a promovat și ăsta este rezultatul. S-a întâlnit ciob și oală spartă. Din punctul meu de vedere se potrivesc mănușă, păcat de orașul acesta care trebuie să îi suporte și pe unii, și pe ceilalți”.

 

Concluzia, dincolo de lupta politică dintre majoritatea PNL și cei de la PSD, este una tristă. Pe nesimțite, Primăria încearcă să cumpere un teren din banii albaiulienilor pentru a muta o grădiniță din Cetatea Alba Carolina în zona Lidl, pe motiv că parazitează cetatea.

Poate ar fi fost de bun simț o consulatare publică cu privire la o astfel de decizie. Sau poate măcar să se discute deschis și transparent în ședința aleșilor locali cu privire la o astfel de intenție, cu argumentele care stau la baza sa puse pe masă.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

Publicat

în

DEZASTRU pe DN74, în zona Dealu Mare: Furtuna a umplut drumul de bolovani și crengi

DN 74- Bucium – Dealul Mare a devenit o adevărată cursă cu obstacole pentru șoferi, din cauza efectelor negative ale vremii.

Drumul a fost parțial blocat de aluviuni și crengi doborâte de vremea tot mai instabilă.

„Intervenția autorităților pe DN 74- Bucium – Dealul Mare pentru înlăturarea copacilor căzuți și aluviunilor, ca urmare a ploii abundente din zona respectiva.”, a scris viceprimarul orașului Abrud, Sergiu Simina, în mediul online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până miercuri după-amiaza în 14 bazine hidrografice.

Potrivit hidrologilor, în intervalul 8 august, ora 16:00 – 10 august, ora 14:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Publicat

în

VIDEO| INUNDAȚII la Câmpeni: Adevărate lacuri pe strazile orașului după o rupere de nori

Cetățenii orașului Câmpeni s-a trezit luni cu străzile sub ape după o ploaie torenţială. Mai multe drumuri au fost inundate, iar apa s-a strâns în ritm rapid.

Străzile au ajuns în unele zone din oraş să semene mai degrabă cu nişte piscine prin care au „înotat“ oameni şi maşini.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum se vede și din imagini apa era destul de mare, în unele locuri trecând peste roțile mașinilor, iar canalizările n-au mai făcut față volumului de apă.

Reamintim că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

Video: Facebook – Radu Stoica


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până miercuri după masa. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 10 august, la ora 14:00.

În intervalul 08.08.2022 ora 16:00 – 10.08.2022 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Iza – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Tur – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Satu Mare), Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Maramureș), Someșul Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județul Bistrița Năsăud), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Cluj), Someș – afluenții mici aferenți sectorului aval SH Dej (județele: Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Crișul Negru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara și Arad), Arieș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Alba și Cluj), Mureș – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Târnava (județele: Alba, Sibiu, Hunedoara și Arad), Bega – bazin amonte S.H. Făget și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Remetea (județele: Timiș și Arad), Timiș – bazin amonte S.H. Sadova și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Șag, Bârzava – bazin amonte S.H. Moniom și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Moniom – amonte S.H. Gătaia (județele: Caraș Severin și Timiș), Cerna – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Gorj și Caraș Severin), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu și afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Motru – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele: Hunedoara, Gorj și Mehedinți), Olt – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Sebeș Olt – amonte Ac. Ionești (județele: Sibiu, Vâlcea și Argeș), Olteț – bazin superior (județele: Gorj și Vâlcea), Argeș – bazin superior și Dâmbovița – bazin superior (județele: Argeș și Dâmbovița).

Atenționarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale, care se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din județele: Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Bihor, Alba și Hunedoara.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare