Actualitate
O gorilă, vindecată de COVID-19 după un tratament experimental cu anticorpi: Același cocktail, folosit si pentru Donald Trump
Winston, o gorilă de câmpie occidentala în vârstă de 48 de ani, infectată cu coronavirus a fost tratată cu un tratament experimental cu anticorpi sintetici, folosit și pentru tratarea fostului președinte Donald Trumpa anunțat luni grădina zoologică din San Diego, California.
Pe 11 ianuarie, gorila, în vârstă de 48 de ani, a avut rezultate pozitive, la fel cu alte câteva primate, în timpul unui test de materii fecale. A fost primul caz de transmitere naturală a Covid-19 către maimuțe mari și ar fi fost infectata de un angajat asimptomatic, care purta totuși mănuși. „Grupul a fost infectat cu o nouă variantă extrem de contagioasă a coronavirusului care a fost identificată recent în California”, a declarat într-un comunicat San Diego Zoo Global, asociația care gestionează grădina zoologică.
Mai multe gorile au prezentat astfel simptome de tuse ușoară, nas înfundat sau curgător și episoade de letargie. Datorită vârstei înaintate și a stării de sănătate precare, Winston a fost examinat sub anestezie. Suferind de pneumonie și boli de inimă, a fost tratat cu un cocktail de medicamente pentru inimă, antibiotice și anticorpi „monoclonali”.
CITEȘTE ȘI: Recompensă URIAȘĂ pentru o cățelușă dispărută în Alba. 1.500 de euro pentru cine poate oferi informații
Acești anticorpi, fabricați în laborator și injectați intravenos, imită funcționarea sistemului imunitar după infecția cu coronavirus. Tratamentul bazat pe anticorpi „monoclonali” a fost aprobat în noiembrie în Statele Unite, unde a fost folosit experimental în octombrie pentru tratarea fostului președinte Donald Trump. Winston a primit un tratament care nu poate fi utilizat la oameni, a remarcat grădina zoologică. Echipa de îngrijire a animalelor „crede că anticorpii ar fi putut contribui la capacitatea sa de a depăși” boala, a adăugat el.
Se știe că maimuțele mari sunt sensibile la viruși umani precum gripa sau varicela, datorită apropierii dintre cele două specii. Omul și cimpanzeul au astfel 98% din ADN-ul lor în comun. Winston, un mascul dominant a cărui specie este listată ca pe cale de dispariție, a sosit în San Diego în 1984 și va împlini 49 de ani pe 20 februarie. Este considerat unul dintre cei mai vechi rezidenți ai unei grădini zoologice. San Diego Zoo Global examinează acum posibilitatea vaccinării altor animale cu un tratament bazat pe o versiune sintetică a proteinei de suprafață a virusului, destinată utilizării animalelor. Animalele, sălbatice sau în captivitate, sunt vaccinate în mod regulat împotriva unui număr mare de boli.
Sursa: alephnews.ro

Actualitate
Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu
Noutăți în trafic: Poliția testează o aplicație prin care află rapid ce mașină are RCA sau nu
Mădălin Roșu, președintele Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), a declarat în cursul zilei de luni, 23 mai, că Poliția Română testează în prezent o aplicație de mobil prin care ar putea fotografia și filma numerele de înmatriculare și ar putea afla, în câteva fracțiuni de secundă, conectându-se la baza de date AIDA cu polițele RCA, dacă o mașină este asigurată sau nu. Se estimează că folosirea aplicației va deveni operațională în acest an.
Poliţia a încercat deja aplicaţia din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare.
Preşedintele BAAR a oferit amănunte despre etapa testării acestei aplicaţii de către Poliţia Română, la cererea HotNews.ro.
„Aplicaţia a fost deja testată din perspectiva fotografierii numărului de înmatriculare. În câteva fracţiuni de secundă aplicaţia interoghează baza de date AIDA şi întoarce răspunsul dacă maşina este e asigurată sau nu.
Apoi poliţistul poate lua decizia să oprească maşina şi să verifice dacă într-adevăr are sau nu asigurare, pentru că se pot întâmpla cazuri în care maşina are asigurare, dar e făcută pe seria de şasiu – e în vederea înmatriculării – şi atunci numnărul de înamtriculare nu figurează, ci figurează şasiul. Se va rezolva în timp şi acest aspect.
Se lucrează în prezent şi la capacitatea de a filma a aplicaţiei. În momentul de faţă aplicaţia permite căutarea doar după fotografie. Acum se lucrează la testarea unei variante video, adică în timp ce poliţistul circulă cu maşina şi filmează, aplicaţia vede numărul şi semnalează dacă e asigurată sau nu.”, a comunicat luni pentru HotNews.ro Mădălin Roşu, preşedintele BAAR.
Preşedintele BAAR a mai adăugat că aplicaţia în sine este interconectată cu baza de date AIDA şi va fi disponibilă exclusiv pentru Poliţie.
„Aplicaţia va fi pusă pe aparate speciale, securizate ale Poliţiei, deci nu va fi la liber pentru toată lumea. Vom încerca să ducem aplicaţia mai departe, poate reusim să o integrăm cu camerele de CNAIR, să interconectăm cu sistemele radar.
Partea de fotografie funcţionează şi a şi fost testată de câteva misiuni ale unor echipaje de Poliţie în ţară. La partea video încă se lucrează. Anul acesta estimăm că se va da drumul la aplicaţie”, a mai adăugat preşedintele BAAR.
Sursa: adevarul.ro
Actualitate
OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței
OMS nu consideră că este nevoie de vaccin împotriva variolei maimuței
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu crede că apariţia variolei maimuţelor în Europa şi America de Nord necesită vaccinări în masă ca măsură precum o bună igienă iar comportamentul sexual sigur va ajuta la controlul răspândirii acestuia, potrivit unui oficial, scrie Reuters.
Într-un interviu pentru Reuters, Richard Pebody, care conduce echipa care se ocupă de agenţi patogeni cu ameninţare ridicată din cadrul OMS Europa, a spus că rezervele de vaccinuri sunt relativ limitate, informează News.ro.
Măsurile imediate pentru controlarea focarului sunt depistarea contactului şi izolarea, a spus el, observând că nu este un virus care se răspândeşte foarte uşor şi nici nu a provocat până acum boli grave. „Nu ne aflăm în situaţia în care să trecem la răspândirea vaccinării populaţiilor”, a afirmat oficialul.
Comentariile sale au venit ca urmare a anunţului Centrului pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor din SUA că este în curs de a elibera unele doze de vaccin Jynneos pentru utilizare în cazurile de variola maimuţelor.
Autorităţile de sănătate publică din Europa şi America de Nord investighează peste 100 de cazuri suspecte şi confirmate de infecţie virală în cel mai grav focar de virus din afara Africii. Pe acest continent este endemic de zeci de ani.
Oamenii de ştiinţă spun că nu sunt clar ce provoacă focarul şi încearcă să înţeleagă originea cazurilor şi dacă virusul a schimbat ceva. Nu există nicio dovadă că virusul a suferit mutaţii, a declarat luni un director executiv al agenţiei ONU.
Multe – dar nu toate – dintre persoanele care au fost diagnosticate cu variola maimuţelor au fost bărbaţi care au întreţinut relaţii sexuale cu bărbaţi.
Actualitate
Când se va redeschide circulația pe Transalpina: Anunțul autorităților
Când se va redeschide circulația pe Transalpina: Anunțul autorităților
Circulaţia pe Transalpina şi Transfăgărăşan se redeschide de obicei la sfârşitul lunii iunie, dar lucrările de deszăpezire au început în acest an mult mai devreme.
„Cu toate că normativul care reglementează circulaţie pe cele două două drumuri turistice, Transalpina şi Transfăgărăşan, menţionează că circulaţia se va redeschide cu sfârşitul lunii iunie, noi facem eforturi susţinute pentru a încerca redeschiderea circulaţiei cu data de 1 iunie. O să putem face în acest fel o bucurie copiilor de ziua lor. Încă mai este zăpadă, dar se lucrează la foc continuu cu autofreze şi încărcătoare frontale”, a transmis Cristi Tudor, reprezentant al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, scrie adevarul.ro.
Muncitorii de la Drumurile Naţionale au început, de câteva zile, montarea indicatoarelor rutiere pe tronsonul de pe Transalpina închis circulaţiei, cuprins între Obârşia Lotrului şi Rânca. Acestea au fost demontate la începutul sezonului rece, pentru a nu fi doborâte de zăpezile care cad în cantități mari în fiecare an.
„O parte sunt date jos pe parioada iernii, iar altele se desfac şi sunt lăsate în partea inferioară a ţevii pentur a nu fi rupte de viscol. Acum se repun pe poziţii. Unele sunt îngropate în zăpadă şi trebuie găsite. Este vorba de câteva zeci de indicatoare rutiere, deoarece sunt multe zone cu viraje periculoase“, a spus Cristi Tudor, reprezentant al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova.
O comisie compusă din reprezentanţi de Drumurile Naţionale şi Poliţia Rutieră urmează să stabilească dacă se poate relua circulaţia pe sectorul de drum.
„Comisia formată din reprezentanţi de la Drumurile Naţionale şi de la Poliţia Rutieră va stabili dacă sunt întrunite toate condiţiile de siguranţă pentru a se circula pe cea mai înaltă zonă de pe Transalpina“, a precizat Cristi Tudor.
Sursa: antena3, playtech.ro
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Ştirea zileiacum 17 ore
FOTO| Admis cu 9,97 la Colegiul Militar din Alba Iulia, elevul fruntaș Flavius Taflan își reconfirmă statutul de elev de excepție: Premii la olimpiada de franceză și engleză
-
Actualitateacum 18 ore
FOTO VIDEO| Serbarea Narciselor de la Negrileasa 2022: Mii de oameni s-au bucurat de muzică, mâncare tradițională și parfumul vestitelor flori, într-un colț de Rai din Apuseni
-
Curier Județeanacum 23 de ore
28-29 mai. Prima ediție a Festivalului Plutăritului la Ciugud: Una dintre cele mai vechi îndeletniciri a populației din Bazinul Râului Mureș. Programul evenimentului
-
Actualitateacum 15 ore
Noi măsuri sociale pentru români: Ratele la bănci vor fi amânate, salariile bugetarilor, majorate și pensionarii vor primi bani în plus
-
Sportacum 24 de ore
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei
-
Curier Județeanacum 24 de ore
Articole de unică folosință și produse de curățenie pentru SJU Alba Iulia: Licitația de peste 920.000 de lei, lansată în SEAP
-
Politică Administrațieacum 18 ore
COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”
-
Curier Județeanacum 18 ore
Bugetare participativă la Aiud: Cum funcționează, cine poate trimite propuneri și câte proiecte vor fi finanțate
-
Curier Județeanacum 19 ore
FOTO| Crișan Ileana, din Teiuș, sărbătorită la vârsta venerabilă de 101 ani, cu o diplomă, flori și o „surpriză dulce”
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
25 mai. Serviciul de distribuţie a gazelor naturale va fi sistat temporar într-o localitate din județul Alba. Recomandări pentru consumatori
-
Curier Județeanacum 21 de ore
5 proiecte în valoare de peste 21 de milioane de lei depuse de primăria Cugir, prin PNRR: În ce vor fi investiți banii