Rămâi conectat

Politică Administrație

O delegație din Alba, prezentă la alegerea noului președinte al Consiliului național al elevilor. Adunarea generală, organizată la Craiova

Publicat

în

În perioada 2-5 februarie 2015, orașul Craiova a găzduit cel mai important eveniment pentru activitatea structurii reprezentative a elevilor din România. Adunarea Generală reprezintă momentul în care este ales în mod democratic noul președinte al Consiliului național al elevilor, precum și cei doi Secretari executivi ai organizației pentru departamentul de relații externe, respectiv interne.

Evenimentul a fost organizat de Biroul Executiv al Consiliului Național al Elevilor, prin Consiliul Județean al Elevilor Dolj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, al Ministerului Educaţiei și Cercetării Științifice(MECS), Ministerului Tineretului și Sportului(MTS) şi al altori parteneri locali şi naţionali.

Întâlnirea care a reunit peste 100 de elevi participanți în urma selecției naționale, președintele CJE alături de un delegat, venind din toate județele, a avut ca scop alegerea noului Președinte al Consiliului Național al Elevilor, a celor doi Secretari Executivi (al Departamentului de Educație și Comunicare și al Departamentului de Organizare Internă). Totodată, în urma desfășurării atelierelor tematice, delegații au conlucrat pentru întocmirea strategiei de dezvoltare organizațională a Consiliului Național al Elevilor pentru mandatul 2015-2016 și au găsit soluții pentru probleme identificate pe parcursul mandatului trecut.

Electrica Furnizare Discount

Citește și NOUL REGULAMENT SCOLAR 2015

După deschidere oficială de la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, la Colegiul Național „Elena Cuza” din Craiova s-au prezentat rapoartele de activitate al președintelui și ale celor 2 secretari executivi.

Următorul moment al AG-ul a fost procesul electoral.

Astfel, au fost aleşi: Horia ONIȚA – noul Președinte al Consiliului Național al Elevilor(președinte CJE BH) și Cătălin ZUGRAVU – Secretar al Departamentului de Organizare Internă. Deși unic candidat al Departamentului de Educație și Comunicare (Relații Externe), Adunarea Generală CNE a avut majoritate negativă.  În urma invalidării unicului candidat pentru postul de secretar executiv al departamentului de Educație și Comunicare (relații externe), Adunarea Generală a hotărât în unanimitate prelungirea mandatului lui Tudor Găitan cu 45 de zile, până la o viitoare Adunare Generală Extraordinară.

La deschiderea oficială au participat reprezentanți ai Ministerului Educaţiei și Cercetării Științifice, precum consilierul MECS, Albert CRAIU, Vlad ȚONE, Director Cabinet al Secretarului de Stat Cristian Cosmin din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai partenerilor Consiliului Naţional al Elevilor în mandatul 2014-2015.

În cea de-a treia zi s-au desfășurat ateliere de lucru facilitate de membrii Biroului Executivi și seniori sau parteneri ai structurii. Printre ateliere se numără  cel de  Relații Externe, Organizare Interne, Politici de Tineret, Relații Internaționale privind Consiliul Național al Elevilor din Republica Moldova și OBESSU, structura reprezentativă a elevilor la nivel european, și Sistemul de Învățământ.

Concluziile celor 5 ateliere se îndreaptă spre mai multe direcții, precum o vizibilitate și promovare mai mare în Consiliul Elevilor, continuarea campaniei de rebranding, sporirea materialelor vizuale, consolidarea relației cu partenerii și seniorii, asigurarea continuității în structură, soluționarea principalelor probleme cu care se confruntă elevii din România, lacunele din sistemul de învățământ preuniversitar, depolitizarea acestuia și menținerea consultării periodice cu actorii implicați în procesul educațional.

Totodată, pentru acest mandat noul Birou Executiv și-a propus reactualizarea Regulamentului de Organizare și Funcționare, dar și a Regulamentului de Organizare Internă. Adunarea Generală și-a asumat realizarea demersurilor în ceea ce privește Consiliul de Administrație, Statutul Seniorului și Consiliul Elevilor Junior.

Delegaţii Consiliului Judeţean al Elevilor Alba au fost Gal Oscar (presedinte CJE Alba) si Laura Lazar (membru cu drept de vot in CJE Alba). Aceştia au participat la atelierele Adunării Generale (sistemul de învățământ si relații internaționale).

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb, Senator PNL de Alba: „A intrat în vigoare procedura prin care administrațiile locale beneficiază de redevențele din exploatarea resurselor de suprafață”

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Ioan Bumb, Senator PNL de Alba: „A intrat în vigoare procedura prin care administrațiile locale beneficiază de redevențele din exploatarea resurselor de suprafață”

Ieri, 17 ianuarie, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 48/2022, Hotărârea de Guvern nr. 70/2022, prin care administrațiile locale beneficiază de redevențele obţinute prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă ale statului şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase. Astfel, 45% din redevențele încasate pentru exploatările miniere de suprafață vor reveni primăriilor pe raza cărora funcționează aceste exploatări și 35% din aceste redevențe vor reveni consiliilor județene pe raza cărora ele sunt localizate, cu excepția redevenței obţinute din exploatări de pe terenuri cu destinaţie agricolă, în cazul cărora se repartizează 40% la primării și 40% la consiliile județene, conform modificărilor din Codul Administrativ.

Personal am introdus cotele de 45% pentru primării și 35% pentru consilii județene în anul 2020, din funcția de Președinte al Comisiei de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, prin Legea 275/2020 care modifică Legea Minelor 85/2003. Am lucrat mult atunci cu colegii liberali și cu specialiștii de la Agenția Națională a Resurselor Minerale pentru a găsi cea mai bună formă. Am considerat că este un act de reparație morală față de comunitățile locale, care suportă aceste activități industriale, care sunt generatoare de venit, dar care, de multe ori, generează și mult disconfort. Este normal ca veniturile încasate, de exemplu, din balastierele care exploatează zilnic cantități uriașe de agregate minerale pentru autostrăzi sau pentru industria de construcții, să rămână în acele comunități care suportă disconfortul, unde banii pot fi folosiți, de exemplu, pentru refacerea drumurilor.

Electrica Furnizare Discount

Din păcate, hățișul legislativ din România a făcut să dureze doi ani de la aprobarea acestor modificări legislative și până la punerea lor în practică, deoarece mai era nevoie de această Hotărâre de Guvern, adoptată în 12 ianuarie de Guvernul Ciucă și intrată în vigoare ieri, 17 ianuarie 2022, după publicarea ei în Monitorul Oficial. Cu toate acestea, este și o veste bună: sumele de bani reprezentând cotele aplicate acestor redevențe declarate şi datorate până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri şi stinse atât anterior, cât şi ulterior acestei date, se distribuie bugetelor locale, începând cu data de 1 septembrie 2022, prin ordin al ministrului finanțelor începând cu data intrării în vigoare a art. 45 indice 1 din Legea nr. 85/2003 (intrată în vigoare la 17 decembrie 2020) şi până la data intrării în vigoare a prezentei proceduri.

Astfel, primăriile vor primi 45% , iar consiliile județene vor primi 35% din redevențele obținute din concesionare pentru activități de exploatare a resurselor de suprafață, precum: nisipul, pietrișul, bazaltul, andezitul, marmura, calcarul, gresia, travertinul, cărbunii, metalele nobile și substanțele nemetalifere, etc. Lista este mult mai lungă și se regăsește integral în anexa HG 70/2022, acestor minerale și agregate adaugându-li-se inclusiv apele minerale terapeutice, apele termominerale, și apele geotermale.

Textul integral al Hotărârii de Guvern nr. 70/2022 poate fi accesat la adresa următoare: https://www.monitoruloficial.ro/Monitorul-Oficial–PI–48–2022.html

Sorin Ioan BUMB

Senator PNL de Alba

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat, Radu Marcel Tuhuț: „PSD s-a ținut de cuvânt! Pensiile seniorilor noștri au fost majorate”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat, Radu Marcel Tuhuț: „PSD s-a ținut de cuvânt! Pensiile seniorilor noștri au fost majorate”

Seniorii României au primit pensii mai mari după ce, la finalul anului 2021, la inițiativa PSD, a fost aprobată majorarea punctului de pensie cu 10% și a indemnizației sociale pentru pensionari cu 25%. Majorările s-au aplicat de la 1 ianuarie 2022.

Creșterile acestor venituri sunt extrem de necesare, deși nu îndestulătoare, mai ales în contextul majorării prețurilor la energie și gaze naturale, alimente și medicamente. PSD a propus și în cazul acestor scumpiri mai multe soluții, pentru ca românii să fie cât mai puțin afectați.

Electrica Furnizare Discount

Vineri, 14 ianuarie, cu o zi înainte de termenul prevăzut, s-a încheiat plata drepturilor financiare pentru toți pensionarii. După mult timp, seniorii noștri își primesc pensiile la timp în luna ianuarie (în ultimii ani acestea ajungeau după data de 15 din cauza procedurilor determinate de începerea unui nou an fiscal).

Valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.442 lei, cât a fost la finalul anului trecut, la 1.586 lei (beneficiază 3,7 milioane de seniori). În ceea ce privește indemnizația socială pentru pensionari, Guvernul a aprobat majorarea de la 800 lei la 1.000 lei, ceea ce reprezintă o creștere de 25% (beneficiază 1,3 milioane de seniori).

Actul normativ aprobat de Executiv mai prevede că începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.

Nu în ultimul rând a fost prevăzută acordarea unei indemnizații suplimentare, a 13-a, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de veniturile acestora. De asemenea, seniorii cu pensii mici beneficiază în această lună de un venit suplimentar pentru a face față creșterii prețurilor produselor și facturilor.

În urmă cu două luni afirmam că unul dintre motivele pentru care PSD a acceptat să intre la guvernare este legat de necesitatea creșterii pensiilor. Astăzi mă bucur de faptul că PSD s-a ținut de cuvânt!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,

Deputat PSD

Radu Marcel Tuhuț

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș, senator PSD de Alba: „Ministrul PNL al Energiei gestionează greșit problema facturilor emise fără compensare”

Publicat

în

Călin Matieș, senator PSD de Alba: „Ministrul PNL al Energiei gestionează greșit problema facturilor emise fără compensare”

Sunt extrem de dezamăgit de ultimele declarații ale ministrului PNL al Energiei, Virgil Popescu, care nu a reușit să găsească soluții la problemele consumatorilor ale căror facturi vin fără compensare, respectiv fără respectarea legii.

În mod inevitabil, când am auzit declarația ministrului privind sesizarea Comisariatelor pentru Protecția Consumatorului în cazul facturilor neplafonate, gândul mi-a zburat la situația județului Alba, unde există circa 150.000 de familii și doar 6 comisari OPC.

Este suficient ca pe parcursul unei săptămâni 1% dintre consumatorii din Alba Iulia să depună sesizare, astfel încât instituția să intre într-un blocaj și să nu își mai poată desfășura programul normal de lucru.

Electrica Furnizare Discount

Nu are sens să mai spunem că OPC Alba mai are și alte atribuții. Comisarii nu sunt specializați în domeniul energetic, iar activitatea predominantă a lor s-a desfășurat, de-a lungul timpului, în strânsă legătură cu alte industrii.

Rolul Ministerului Energiei este de a găsi soluții, de a interveni și de a apăra cetățenii, nu de a-i trimite să își caute singuri dreptatea la alte instituții ale statului. În loc să dea sfaturi aberante, domnul Virgil Popescu ar face mai bine să intervină în favoarea oamenilor, să uziteze de pârghiile pe care le are pentru a-i sili pe furnizori să își respecte contractul și să respecte legea.

Piața de furnizare a energiei electrice este complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021. Aceasta a fost o greșeală a PNL, însă în zadar trâmbițează acum cei de la USR care vorbeau despre realizarea acestui proces anticipat. Cristina Prună, de la USR, afirma că piața energiei electrice trebuie liberalizată de la 1 ianuarie 2020, iar useristul Cristian Ghinea punea presiune ca europarlamentar pentru impunerea mai rapidă a liberalizării prețurilor.

Nu pot să nu reamintesc că partidele de dreapta au respins amendamentele PSD care prevedeau ca limita superioară a prețului energiei active să fie 250 lei/MWh, iar a prețului de furnizare a gazelor naturale – 135 lei/MWh (pentru clienții casnici, instituțiile publice din subordinea Consiliilor Locale și Consiliilor Județene).

PSD luptă, în continuare, pentru a îndrepta greșelile din guvernările anterioare. Nu se poate ca ”băieții deștepți” din energie să câștige, iar școlile, spitalele, centrele sociale, căminele, azilurile, bisericile și simplii consumatori să piardă, prin facturile aberante pe care sunt obligați să le plătească!

Senator PSD Alba,

Călin Gheorghe Matieș

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare