Rămâi conectat
Alba Music and Film Festival 2022

Ştirea zilei

O biserică veche de 250 de ani din Apuseni, în pericol să fie distrusă de apele acide ale unui baraj, strămutată la muzeul ASTRA din Sibiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
O biserică veche de 250 de ani din Apuseni, în pericol să fie distrusă de apele acide ale unui baraj va fi strămutată la muzeul ASTRA din Sibiu.
Biserica din satul Vinţa, ameninţată de apele acide ale barajului de decantare a sterilului de la Valea Şesei va fi, în final, salvată. Lăcaşul de cult va fi demontat şi strămutat în complexul muzeal ASTRA din Sibiu.

Ca urmare a unui acord încheiat între Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, societatea Cupru Min Abrud, administratorul barajului, şi Fundaţia ”ProPatrimonio” prezidată de arhitectul Şerban Sturdza, lăcaşul de cult vechi de aproape 250 de ani va fi transferat la Muzeul ASTRA din Sibiu. Întregul proces se va desfăşura pe perioada acestei veri, amânarea demersului punând în pericol transferul bisericii în condiţiile în care apa din baraj s-a inflitrat deja în fundaţia construcţiei. Locuitorii statului din comuna Lupşa ar fi dorit ca biserica să fie strămutată, însă în lipsa unui teren disponibil acest lucru nu a mai fost posibil. Conducerea muzeului ASTRA finanţează parţial strămutarea bisericii la Sibiu, primul pas fiind ”extragerea” picturii interioare.

Instituţia muzeală are specialiştii care pot asigura demontarea, transportul şi reconstruirea lăcaşului de cult. Demersul de salvare a bisericii i se datorează, în mare parte, Ralucăi Prelipceanu (publicist şi iconar), cea care a publicat un album de fotografii denumit ”Liturghisiri din adâncuri” având ca temă pictura unică din biserica de la Vinţa. Lansarea cărţii a avut loc în 4 iulie la Clubul Ţăranului Bucureşti în prezenţa arhitectului Şerban Sturdza şi a prof. univ. dr. Mihaela Palade, de la Facultatea de Teologie Bucureşti. Aceasta a organizat şi două expoziţii cu fotografiile picturii, care au atras, în final, atenţia unor personalităţi culturale şi teologice. Una dintre expoziţii este deschisă până în 31 august 2018 la sediul Museikon Alba Iulia.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acordul între principalele instituţii implicate a fost redactat şi semnat cu ocazia lansării cărţii, la Bucureşti. ”Cu prilejul acestei întruniri s-a redactat un acord scris prin care Arhiepsicopia Ortodoxă Română se angajează să doneze drepturile asupra picturii Complexului muzeal ASTRA din Sibiu, care şi-a manifestat disponibilitatea de a prelua biserica şi a o reloca în interiorul complezului. Firma Cupru Min şi-a manifestat intenţia de a suporta cheltuielile de demontare şi transport, iar Fundaţia ProPatrimonio, împreună cu filialele sale din Franţa şi Anglia, s-a angajat să susţină aceste iniţiative. Ca urmare a acestei întruniri, Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia a emis o hârtie oficială adresată Muzeului ASTRA în urmă căreia, în data de 11 iulie 2018, o echipă de experţi a Muzeului condusă de doamna restaurator Alina Gianina Ionescu s-a deplasat la biserica din Vinţa unde a efectuat măsuratorile necesare şi a întocmit două devize: unul pentru extragerea picturii pe lemn, iar cel de-al doilea pentru demontarea bisericii”, a spus Raluca Prelipceanu.

Aceasta şi-a asumat rolul de a facilita comunicarea între părţile implicate şi de a informa comunitatea şi publicul despre evoluţia demersului de strămutare a bisericii. Extragerea picturii pe zid care impodobeşte pronaosul, sfântul altar şi primul registru din naos va fi discutată în 20 iulie, în cadrul Comisiei Restauratorilor de Monumente, în vederea constituirii şi trimiterii la faţa locului a unei echipe de specialişti. ”Atât firma Cupru Min cât şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia şi-au manifestat disponibilitatea de a colabora împreună cu Muzeul ASTRA şi cu Fundaţia ProPatrimoniu pentru ca biserica din Vinţa să nu aibă soartă surorii sale din Geamăna care a fost acoperită de lacul de steril, din ea mai zarindu-se doar vârful turlei”, a completat Raluca Prelipceanu.

Biserica ”Sfântul Mihail“ din satul Vinţa a fost construită în piatră pe locul unei fostei biserici din lemn. Datarea vechimii acesteia nu a putut fi stabilită cu exactitate dar se apropie de 250 de ani, având în vedere că pe clopotul din turlă este trecut anul 1775. În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821 de către pictorul Simion Silaghi, în condiţii remarcabile. Cu toate acestea, biserica nu a fost inclusă pe lista monumentelor istorice, lucru care ar fi facilitat semnificativ demersul de salvare de la distrugere. După strămutarea lăcaşului la Sibiu, compania Cupru Min ar urma să finanţeze construirea unei ale biserici, de dimensiuni mai mici, pentru comunitatea din satul Vinţa.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 20 – 22 august 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 20 – 22 august 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 20 – 22 august 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 20 – 22 august 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj
Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu
Drumul Naţional 7 Săliştea –– Șibot – limită cu judeţul Hunedoara
Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori
Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu
Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni
Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa
Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor
Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian
Cugir – strada Victoriei
Ocna Mureş – Războieni – Noşlac

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO VIDEO| A început Alba Iulia Music and Film Festival 2022: Sute de oameni, prezenți la prima zi de spectacol

Alba Iulia Music & Film Festival 2022 debutează astăzi, în prim-planul manifestărilor aflându-se deschiderea oficială a manifestărilor și concertul Corinei Chiriac.

CITEȘTE ȘI: 19-21 august 2022| PROGRAMUL Alba Iulia Music & Film Festival: Filme, concerte live și invitați de marcă, în Cetatea Alba Carolina

Sute de persoane erau prezente în Piața Cetății pentru a se bucura de spectacol și de filme.

Elit - Gustul Desăvârșit

Comedia Cel mai bun șef, care a strâns șase premii Goya anul trecut, și doamna muzicii românești, Corina Chiriac, vor deschide festivalul, care va pendula, de la început până la sfârșit, între umor și dramă.

VINERI 19 AUGUST

Piața Cetății
20:00-Deschiderea oficială a festivalului: concert Corina Chiriac

21:00– FILM: Cel mai tare șef (The Good Boss), 2021, Spania, regia: Fernando León de Arano/ 1h 56

Piața Vestică
21:00– FILM: Nunți, botezuri, înmormântări, 2022, România, regia: Alexandru Lustig / 2h1min.

Esplanada Obeliscului
20:45– FILM: Capra cu trei iezi, 2022, România, regia: Victor Canache / 1h 23min.

Grădina Cetății
21:00– FILM: Insula, 2021, România, regia: Anca Damian/ 1h 24min.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane de lei pentru restul de executat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Lucrările pentru Transalpina de Apuseni vor fi RELUATE: Licitație de peste 127 de milioane pentru restul de executat

Lucrările la lotul 1 al drumului județean 107I, supranumit și „Transalpina de Apuseni”, cel mai lung, cel mai spectaculos și cea mai mare investiție într-un drum județean, vor fi reluate în curând.

Consiliul Județean Alba a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru execuție de lucrări pentru proiectul “Modernizare drum județean DJ 107 I : Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat –DN74 (Cerbu)“/ Lot 1 – rest de executat.

Valoarea totală estimată este de 127.271.770,22 lei, fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

Consiliul Judeţean Alba a reziliat în urmă cu trei luni contractul pentru modernizarea lotului 1 a drumului cunoscut ca ”Transalpina de Apuseni”, motivul principal fiind reprezentat de faptul că antreprenorul principal nu a putut oferi o altă garanţie a contractului după falimentul City Insurance.

Lucrările pe acest tronson de drum în lungime de 43.510 km constau în:

– Reabilitare părții carosabile prin execuție fundație din balast și piatră spartă și două straturi de mixturi asfaltice.
– Construire/reabilitare poduri și podețe
– Preluarea apelor pluviale printr-o reţea de canalizare din conducta cu diametrul D = 500 mm şi guri de scurgere cu sifon si depozit
– Execuție șanțuri și rigole din pământ sau pereate
– Consolidare corp drum cu zid de sprijin și rigolă ramforsată
– Montare parapeți flexibili pe fundații izolate/adâncite
– Semnalizare orizontală și verticală
– Accese la proprietăți
– Amenajare drumuri laterale
– Amenajare piste de bicicliști și trotuare
– 9 staţii noi de autobuz.

”Transalpina de Apuseni” face legătura între DN74 şi DJ 107M prin Munţii Metaliferi şi Munţii Trascău, la altitudini de peste 1000 de metri, pe o lungime de 78,43 de kilometri.

Proiectul mai prevede amenajarea a 6,7 kilometri de piste de biciclete, 21 de staţii de autobuz, 12.610 metri pătraţi de trotuare, 14 poduri noi şi aproximativ 200 de podeţe. De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundaţii adâncite, ziduri de sprijin şi peste 73 de kilometri de şanţuri de beton.

Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă. Tronsonul străbate o zonă importantă a judeţului Alba, prin Munţii Metaliferi şi realizarea lui va scoate din relativa izolare care le-a frânat dezvoltarea economică şi le-a favorizat depopularea comunele Rîmeţ, Ponor şi Mogoş. De asemenea, va contribui la scurtarea drumului pe care îl au de parcurs locuitorii din zona Zlatna, Abrud spre Aiud, Cluj-Napoca şi spre localităţile din estul judeţului Alba, spre Blaj, Ocna Mureş.

Țara Moților va avea în curând o nouă și modernă legătură cu rețeaua rutieră europeană, odată cu modernizarea ”Transalpinei de Apuseni”, unul dintre cele mai frumoase și spectaculoase drumuri din România.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea