Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O bancă din România, obligată să restituie toate dobânzile încasate prin majorarea lor abuzivă – hotărâre a instanței

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O bancă din România, obligată să restituie toate dobânzile încasate prin majorarea lor abuzivă – hotărâre a instanței

Avocatul Adrian Cuculis vorbeşte despre scandalul Raiffeisen Leaks din România. Banca austriacă a primit o decizie dură din partea Curţii de Apel Bucureşti, însă vestea vine cum nu se poate mai bine pentru miile de români cu credite în franci elveţieni la această bancă.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, pe 14 iulie, că Raiffeisen Bank să restituie toate dobânzile încasate prin majorarea lor abuzivă şi prin lipsa de informare şi să îngheţe şi cursul valutar pentru francul elveţian. Totul a plecat de la un ordin al ANPC (Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorului) emis în 2017, care „dispune încetarea practicii comerciale incorecte” utilizată de către operatorul Raiffeisen Bank S.A, ce constă în fapta operatorului economic de a NU informa în prealabil consumatorii despre viitoarele costuri ale produsului financiar.

Astfel, consumatorii au luat o decizie de natură comercială pe care în mod normal nu ar fi luat-o, dacă aceştia ar fi cunoscut în prealabil că nivelul dobânzii ar fi crescut la un nivel pe care deja Raiffeisen îl cunoştea. Tocmai de aceea scandalul în sine se numeşte Raiffeisen Leaks, scrie avocatul Adrian Cuculis.Decizia este surprinzătoare în sensul că instanţa de judecată menţine în sarcina unui mare jucător de pe piaţa bancară din România o obligaţie ce o sa aiba un impact social, în primul rând, dar, nu mai puţin important, unul economic extrem de mare.

Băncii îi este imputat faptul că a practicat o metodă abuzivă de a nu-şi anunţa clienţii cu privire la viitoarele costuri ale produsuluiDobânda contractuală va trebui în mod obligatoriu rediscutată cu consumatorii. Este vorba despre 15.000 – 20.000 de consumatori aflaţi în situaţia aceasta şi probabil că se va ajunge la litigii-fulger, având în vedere faptul că banca a avut o politică prin care refuza să accepte, cel puţin public, faptul că a greşit faţă de consumatori prin implementarea unei astfel de politici, consideră avocatul Adrian Cuculis.

Dacă recursul Raiffeisen de la Înalta Curte de Casaţie va fi respins, ordinul ANPC va deveni obligatoriu şi orice efect suspensiv de până acum va fi ridicat, iar banca va trebui, în cel mai scurt timp posibil, să restituie sumele de bani încasate în mod nejustificat.

Prin această decizie se poate ajunge la reechilibrarea obligațiilor contractuale încheiate în defavoarea debitorilor și înghețarea cursului valutar la valoarea pe care o avea moneda împrumutată.

Această măsură este în favoarea a numeroși debitori ce au ajuns într-un impas financiar ca urmare a dublării valorii francului elvețian, creștere de care băncile s-au bucurat, profitând de lipsa de informare a consumatorilor pentru a înregistra beneficii financiare suplimentare.

sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea