Rămâi conectat

Curier Județean

Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, ambasadorul Italiei și alte personalități, la un simpozion despre istorie și teologie, la Blaj

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cel mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii va avea loc luni și marți, 29 și 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Peste 30 de personalități ale lumii universitare, profesori, conferențiari și lectori, vor susține, timp de două zile, conferințe în cadrul simpozionului științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie”. Invitați speciali sunt Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, care vor participa la conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce se va desfășura luni seara.

Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.

La eveniment vor participa episcopii greco-catolici, care se vor afla în această perioadă la Blaj, cu ocazia sesiunii de toamnă a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Simpozionul „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” va începe luni, 29 octombrie, la ora 16:00, cu alocuțiuni de bun venit și prelegeri pe marginea temei propuse de organizatori. Tot luni, dar de la ora 18:30, va avea loc conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, în cadrul căreia vor susține  alocuțiuni ambasadorii prezenți la Blaj, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, dar și reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul.

Marți, 30 octombrie, prelegerile se vor desfășura între orele 09:30-12:45 și 15:15-18:30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.

Tot marți vor fi lansate și prezentate cărțile „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti și „In Honorem Renzo Lavatori”, un volum omagial dedicat unuia dintre cei mai însemnați teologi contemporani ai Bisericii Catolice din Italia.

Pe parcursul celor două zile accesul în Palatul Cultural este liber, organizatorii exprimându-și speranța că la acest eveniment va participa un număr cât mai mare de blăjeni pasionați și dornici să afle lucruri interesante din istoria blăjeană și românească.

Simpozion Științific Internațional

Blaj, Palatul Cultural, Piața 1848

29-30 octombrie 2018

LUNI, 29 octombrie 2018

Ore 16.00  Alocuțiuni de deschidere a Simpozionului.

Moderator: Lect. univ. dr. pr. Anton Rus

Pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, Vicar General, Decan al Facultății de Teologie;

Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie;

Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Prodecan Facultatea de Teologie.

Lect. univ. dr. Pr. Anton Rus, Director Departament Blaj.

 

Ore 16.15  Prelegeri

16,15-16,35 – Conf. univ. dr. Ion Cârja, Între separație confesională și unitate națională.  Bisericile românești din Transilvania și Marea Unire de la 1918.

16,35-16,55 – Lect. univ. dr. Lucian Turcu, Relaţia Stat – Biserică greco-catolică din perspectiva Legii pentru regimul general al cultelor adoptată acum 90 de ani.

16,55-17,15 – Lect. univ. dr. Ciprian Ghișa, Certitudini, constante și ezitări în constituirea identității greco-catolice.

17,15-17,35 – Conf. univ. dr. Lucian Dîncă, Pr. Berinde Ștefan, „superiorul clandestin” al Asumpționiștilor, în dosarele Securității comuniste.

17,35-17,55 – Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Controversa Dumnezeu sau Cezarul – un punct de vedere exegetic. 

Ore 18,30. Conferința Internațională

Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc

Moderator: Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta 

Preasfințitul Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhieparhiale Majore Blaj

Domnul Gheorghe Valentin Rotar, Primarul Municipiului Blaj

Domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba. 

Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova;

Excelența Sa Domnul George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Republica Italiană, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino.

MARȚI, 30 octombrie 2018

Orele 09.30  Prelegeri

Moderator: Cercet. șt. I dr. Remus Câmpeanu

09,30-09,45 – Conf. univ. dr. Daniel Dumitran, Românii din Transilvania, între identitatea eclezială și comunitatea națională: o abordare istoriografică.

09,45-10,00 – Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Elita greco-catolică a secolului al XIX-lea și nașterea națiunii române.

10,00-10,15 – Conf. univ. dr. pr. Pop Horea Ovidiu, Biserica Română Unită și Unirea de la 1918.

10,15-10,30 – Prof. univ. dr. Alberto Castaldini, La Chiesa che “trattiene” il potere degli iniqui: attualità di 2 Ts 2, 7.

10,30-10,45 – Lect. univ. dr. Ionuț Popescu, Binele public și amurgul datoriei.

10,45-11,00 – Prof. univ. dr. diac. Ion Buzași, Poeți ardeleni, profeți ai Marii Uniri.

Moderator: Conf. univ. dr. pr. William Alexandru Bleiziffer

11,15-11,30 – Cerc. șt. I dr. Remus Câmpeanu, Istoriografia română în deceniile de după Marea Unire. Tendințe de actualizare a cercetărilor.

11,30-11,45 – Dr. pr. Sergiu Soica, Cardinalul Iuliu Hossu la Marea Unirea, după 30 de ani de la Marea Unire, la semicentenarul Unirii si la centenarul Unirii.

11,45-12,00 – Dr. Silviu Sana, Preparandia diecezană orădeană în atenția Ministerului de Culte și Instrucțiune publică din Budapesta (1918). Cercetarea disciplinară a profesorului dr. Vasile Chirvariu.

12,00-12,15 – Prof. univ. dr. Maria Țenchea, Acad. Alexandru Borza, o viață consacrată binelui comun.

12,15-12,30 – Pr. dr. Sabin Făgăraș, Originea puterii Bisericii și Statului.

12,30-12,45 – Lect. univ. dr. pr. Călin Pațulea, Comunitatea creștină, exemplu de echilibru dialectic în contextul procesului educațional actual.

Ore 12.45  Lansare de carte

Mauro Orsatti, Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine,

trad. Călin-Daniel Pațulea, Adriana Zaharia, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2018.

Prezintă: Lect. univ. dr. pr. Călin Daniel Pațulea.

Ore 15,15 – Prelegeri.

Moderator: Conf. univ. dr. pr. Ovidiu Horea Pop

15,15-15,30 – Conf. univ. dr. pr. Mihai Ștefănescu, Biserica greco-catolică din Miercurea-Ciuc, simbol al  credinţei şi rezistenţei neamului românesc.

15,30-15,45 – Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta, Titlu rezervat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vaccinarea antirujeolică, în județul Alba, cu mult sub media națională. Zeci de cazuri de rujeolă, înregistrate doar într-o săptămână! Acoperirea vaccinală antirujeolică, atât cu prima doză, cât şi la cea de-a doua, este în judeţul Alba cu mult sub media naţională, în condiţiile în care numai în prima săptămână din aprilie s-au înregistrat în judeţ […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea