Curier Județean
Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, ambasadorul Italiei și alte personalități, la un simpozion despre istorie și teologie, la Blaj
Cel mai important simpozion organizat la Blaj cu ocazia Centenarului Unirii va avea loc luni și marți, 29 și 30 octombrie, la Palatul Cultural Blaj. Peste 30 de personalități ale lumii universitare, profesori, conferențiari și lectori, vor susține, timp de două zile, conferințe în cadrul simpozionului științific internațional „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie”. Invitați speciali sunt Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, care vor participa la conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, ce se va desfășura luni seara.
Organizatorii întregii manifestări sunt Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, prin Facultatea de Teologie Greco-Catolică și Facultatea de Istorie și Filosofie, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU) Blaj.
La eveniment vor participa episcopii greco-catolici, care se vor afla în această perioadă la Blaj, cu ocazia sesiunii de toamnă a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Simpozionul „România 100. Biserica, Statul și Binele Comun. Istorie și Teologie” va începe luni, 29 octombrie, la ora 16:00, cu alocuțiuni de bun venit și prelegeri pe marginea temei propuse de organizatori. Tot luni, dar de la ora 18:30, va avea loc conferința internațională „Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc”, în cadrul căreia vor susține alocuțiuni ambasadorii prezenți la Blaj, Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Italia, dar și reprezentanții instituțiilor care organizează evenimentul.
Marți, 30 octombrie, prelegerile se vor desfășura între orele 09:30-12:45 și 15:15-18:30, de la această oră fiind programată și conferința care va închide evenimentul, „70 de ani de interzicere abuzivă a Bisericii Române Unite”, care îi are ca invitați pe scriitorul Cristian Bădiliță, istoric al creștinismului timpuriu, cu conferința „Geniul greco-catolic românesc. O reevaluare a istoriei și culturii române” și pe istoricul Marius Oprea, fondator al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, cu conferința „Greco-catolicii în catacombe. Biserica Română Unită sub persecuțiile regimului comunist”.
Tot marți vor fi lansate și prezentate cărțile „Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine”, de Mauro Orsatti și „In Honorem Renzo Lavatori”, un volum omagial dedicat unuia dintre cei mai însemnați teologi contemporani ai Bisericii Catolice din Italia.
Pe parcursul celor două zile accesul în Palatul Cultural este liber, organizatorii exprimându-și speranța că la acest eveniment va participa un număr cât mai mare de blăjeni pasionați și dornici să afle lucruri interesante din istoria blăjeană și românească.
Simpozion Științific Internațional
Blaj, Palatul Cultural, Piața 1848
29-30 octombrie 2018
LUNI, 29 octombrie 2018
Ore 16.00 Alocuțiuni de deschidere a Simpozionului.
Moderator: Lect. univ. dr. pr. Anton Rus
Pr. prof. univ. dr. Cristian Barta, Vicar General, Decan al Facultății de Teologie;
Prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, Decan al Facultății de Istorie și Filosofie;
Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Prodecan Facultatea de Teologie.
Lect. univ. dr. Pr. Anton Rus, Director Departament Blaj.
Ore 16.15 Prelegeri
16,15-16,35 – Conf. univ. dr. Ion Cârja, Între separație confesională și unitate națională. Bisericile românești din Transilvania și Marea Unire de la 1918.
16,35-16,55 – Lect. univ. dr. Lucian Turcu, Relaţia Stat – Biserică greco-catolică din perspectiva Legii pentru regimul general al cultelor adoptată acum 90 de ani.
16,55-17,15 – Lect. univ. dr. Ciprian Ghișa, Certitudini, constante și ezitări în constituirea identității greco-catolice.
17,15-17,35 – Conf. univ. dr. Lucian Dîncă, Pr. Berinde Ștefan, „superiorul clandestin” al Asumpționiștilor, în dosarele Securității comuniste.
17,35-17,55 – Conf. univ. dr. Sorin Marțian, Controversa Dumnezeu sau Cezarul – un punct de vedere exegetic.
Ore 18,30. Conferința Internațională
Centenarul unității naționale și ambasadorii spiritului românesc
Moderator: Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta
Preasfințitul Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhieparhiale Majore Blaj
Domnul Gheorghe Valentin Rotar, Primarul Municipiului Blaj
Domnul Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba.
Excelența Sa Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova;
Excelența Sa Domnul George Gabriel Bologan, Ambasador al României în Republica Italiană, acreditat și în Republica Malta și Republica San Marino.
MARȚI, 30 octombrie 2018
Orele 09.30 Prelegeri
Moderator: Cercet. șt. I dr. Remus Câmpeanu
09,30-09,45 – Conf. univ. dr. Daniel Dumitran, Românii din Transilvania, între identitatea eclezială și comunitatea națională: o abordare istoriografică.
09,45-10,00 – Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, Elita greco-catolică a secolului al XIX-lea și nașterea națiunii române.
10,00-10,15 – Conf. univ. dr. pr. Pop Horea Ovidiu, Biserica Română Unită și Unirea de la 1918.
10,15-10,30 – Prof. univ. dr. Alberto Castaldini, La Chiesa che “trattiene” il potere degli iniqui: attualità di 2 Ts 2, 7.
10,30-10,45 – Lect. univ. dr. Ionuț Popescu, Binele public și amurgul datoriei.
10,45-11,00 – Prof. univ. dr. diac. Ion Buzași, Poeți ardeleni, profeți ai Marii Uniri.
Moderator: Conf. univ. dr. pr. William Alexandru Bleiziffer
11,15-11,30 – Cerc. șt. I dr. Remus Câmpeanu, Istoriografia română în deceniile de după Marea Unire. Tendințe de actualizare a cercetărilor.
11,30-11,45 – Dr. pr. Sergiu Soica, Cardinalul Iuliu Hossu la Marea Unirea, după 30 de ani de la Marea Unire, la semicentenarul Unirii si la centenarul Unirii.
11,45-12,00 – Dr. Silviu Sana, Preparandia diecezană orădeană în atenția Ministerului de Culte și Instrucțiune publică din Budapesta (1918). Cercetarea disciplinară a profesorului dr. Vasile Chirvariu.
12,00-12,15 – Prof. univ. dr. Maria Țenchea, Acad. Alexandru Borza, o viață consacrată binelui comun.
12,15-12,30 – Pr. dr. Sabin Făgăraș, Originea puterii Bisericii și Statului.
12,30-12,45 – Lect. univ. dr. pr. Călin Pațulea, Comunitatea creștină, exemplu de echilibru dialectic în contextul procesului educațional actual.
Ore 12.45 Lansare de carte
Mauro Orsatti, Cealaltă jumătate a cerului. Figuri biblice feminine,
trad. Călin-Daniel Pațulea, Adriana Zaharia, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2018.
Prezintă: Lect. univ. dr. pr. Călin Daniel Pațulea.
Ore 15,15 – Prelegeri.
Moderator: Conf. univ. dr. pr. Ovidiu Horea Pop
15,15-15,30 – Conf. univ. dr. pr. Mihai Ștefănescu, Biserica greco-catolică din Miercurea-Ciuc, simbol al credinţei şi rezistenţei neamului românesc.
15,30-15,45 – Prof. univ. dr. pr. Cristian Barta, Titlu rezervat.

Curier Județean
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
Primul spectacol din cadrul evenimentului aniversar, intitulat în mod deloc întâmplător GENERAȚII, va avea loc Duminică, 29.05.2022, ora 19.00 – un spectacol în care vor păşi, pe scenă, rând pe rând, trei generaţii de tineri care activează în prezent în cadrul organizaţiei, prezentând trei episoade dramatice originale, inspirate de texte clasice și moderne semnate de Oscar Wilde și Matei Vișniec.
Vineri, 03.06.2022, ora 19.00, vă invităm la spectacolul de teatru OSCAR, după Claude Magnier, unul dintre cele mai bune spectacole de comedie din repertoriul grupului – un spectacol cu un comic spumos și un ritm susţinut, în care răsturnările de situaţie şi jocul personajelor captează imaginaţia publicului care asistă la o zi neobișnuită din viața unui multimilionar, o zi care ne amintește că nimeni nu este scutit de probleme şi că uneori nici măcar o mare avere nu te poate scoate uşor din încurcătură.
”Grupul Skepsis nu și-a propus niciodată să dovedească ceva, ci să descopere… să exploreze prin artă conexiuni profunde între noi și noi înșine, între noi și ceilalți. Celebrăm acum 20 de ani de la înființare cu două spectacole care subliniază faptul că grupul nostru are un trecut meritoriu, un prezent frumos și un viitor încrezător. Prin aceste spectacole mulțumim nu doar tuturor celor care au fost alături de noi ci și tuturor celor care s-au alăturat și se vor alătura nouă în lupta pentru ideea de Frumos, pentru cultură și educație prin artă.” – Viorel Cioflică, Coordonator.
Grupul Skepsis este o organizație artistică de tineret puternic implicată în viața socială și culturală a orașului, dezvoltată în jurul unei trupe de teatru născută în primăvara anului 2002 în mediul studențesc albaiulian și care în timp a crescut constant sub principiul teatrului de artă, atrăgând, formând și promovând constant tinere talente.
De-a lungul anilor trupa de teatru Skepsis s-a implicat în numeroase campanii umanitare și a reprezentat Alba Iulia la festivaluri și evenimente culturale dedicate trupelor tinere la nivel național (București, Iași, Cluj Napoca, Timișoara, Ploiești) și internațional (Germania, Cehia, Lituania, Rusia, Bulgaria, Grecia, Muntenegru), prestațiile trupei fiind răsplătite cu numeroase premii și distincții individuale la toate evenimentele cu caracter competitiv.
Seriozitatea și profesionalismul cu care își onorează angajamentele au făcut ca Grupul Skepsis să devină în timp un veritabil ambasador cultural al orașului, implicarea în dezvoltarea vieții culturale a comunității fiind subliniată prin importante proiecte culturale inițiate și organizate anual: Stagiunea cu Skepsis ; APOLLO – Festival Internațional de Teatru de Tineret ; ZILELE MEDIEVALE ALE BĂLGRADULUI – Festival de Artă Medievală
Evenimentul aniversar este organizat de Grupul Skepsis la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, instituție care găzduiește și susține grupul încă de la începuturile lui.
Biletele (20 lei pt adulți ; 10 lei pt studenți și pensionari ; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 26.05.2022, între orele 09.00-15.00. Fondurile obținute astfel sunt direcționate spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022” desfășurat de Grupul Skepsis pentru Alba Iulia.
Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.
Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia
Curier Județean
30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel
30 mai – 1 iunie. Teatrul de Păpuși „Prichindel” celebrează, alături de cei mai dragi spectatori din județul Alba, Ziua Copilului 2022. Unde va ajunge Sărbătoarea lui Prichindel
Teatrul de Păpuși „Prichindel”, prin programul PRICHINDFEST, proiectul Sărbătoarea lui Prichindel, celebrează, alături de cei mai dragi spectatori ai noștri, copiii, Ziua Internațională a Copilului.
Așa cum este firesc, ne bucurăm, de fiecare dată, să oferim copiilor poveștile noastre, povești vesele, antrenante, care să fie mai aproape de lumea minunată a copilăriei.
Așadar, programul nostru de 1 Iunie se derulează pe mai multe zile, din dorința de a ajunge în fața cât mai multor copii și în cât mai multe locuri:
– 30 mai 2022, de la orele 9:30 și 11:00 vom prezenta copiilor din Aiud spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, în sala festivă a Colegiului Național „Bethlen Gábor”;
– 31 mai 2022, orele 12:00, spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc, va fi susținut pentru copiii din Valea Lungă;
– 1 iunie 2022, orele 12:00, la Sala 67 a Teatrului de Păpuși „Prichindel” va fi prezentat spectacolul „Micii mușchetari”, regia Teodora Popa;
– 1 iunie 2022, orele 18:00, veselia se mută în Piața Cetății Alba Carolina, unde va fi susținut spectacolul „Laboratorul veseliei”, regia Adam și Laura Boboc.
Copiilor din lumea întreagă le spunem La mulți ani!, dorindu-le să aibă cât mai multă bucurie în lumea lor minunată, lumea copilăriei.
Cristina Smadea,
Secretar literar
Curier Județean
DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă
DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă
Polițiștii din Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul este cercetat pentru violență în familie.
La data de 24 mai 2022, în jurul orei 14.15, polițiștii din Câmpeni au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, de 36 de ani, din oraș, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de soțul său, cu care se află în proces de divorț.
Din primele verificări efectuate de polițiști a rezultat faptul că, bărbatul, în vârstă de 53 de ani, din Câmpeni, s-ar fi deplasat la locul de muncă al soției sale, unde, în urma unor discuții în contradictoriu, ar fi agresat-o.
Față de bărbat, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar în urma aplicării formularului de evaluare a riscului, polițiștii au emis, față de acesta, un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.
-
Sportacum 14 ore
Albaiulianca Diana Ignat, campioană universitară și convocată la reprezentativa României
-
Sportacum 13 ore
FOTO: Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare 0-4 (0-3)!!! Cruntă deziluzie în baraj, dezamăgire „roș-albastră”, calificarea e tranșată
-
Curier Județeanacum 13 ore
20 Ani cu Skepsis, împliniți la Alba Iulia: Două spectacole aniversare la Casa de Cultură a Studenților
-
Actualitateacum 12 ore
FOTO| TRAGEDIE la Buzău: Un parașutist de 38 de ani, de la Baza Aeriană de la Câmpia Turzii, a murit în timpul unui exercițiu
-
Ştirea zileiacum 17 ore
FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ. A plecat de la locuința sa și nu a mai revenit
-
Curier Județeanacum 18 ore
APEL la donare de sânge grupele O pozitiv și A pozitiv, lansat de Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Avem nevoie URGENT”
-
Sportacum 19 ore
Astăzi, ora 18.00, Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare | Arde Drăgana! Turul barajului pentru promovarea în Liga a 2-a
-
Actualitateacum 18 ore
NESIMȚIRE într-o comună din Alba: O mașină a lovit un pieton și șoferul a fugit de la fața locului
-
Ştirea zileiacum 8 ore
La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”
-
Actualitateacum 22 de ore
Suspendarea angajărilor la stat. Premierul Ciucă: Procedurile în derulare îşi urmează cursul şi după 1 iulie
-
Curier Județeanacum 16 ore
DOSAR PENAL pentru un „bărbat” din Câmpeni: Și-ar fi agresat soția, cu care se află în proces de divorț, la locul ei de muncă
-
Ştirea zileiacum 15 ore
Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud