Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să schimbe, parțial sau total, rezultatul alegerilor.

Înainte de ceea ce vreau să spun, fără să provoc râsete sau zâmbete, vreau să citez din comunicatul Biroului Electoral Central, care spune că „a respins Protocolul de constituire a Alianței Electorale „Grădina Maicii Domnului”, formată din Partidul România Noastră și Partidul Dacismului Autonom Conservator. Aici, nu cred că mai este ceva de comentat…

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Domnule candidat, degeaba vii! Degeaba îți rupi niște papuci și degeaba te duci, așa ar suna o mai veche zicătoare, normal că fără cel dintâi termen, pe care l-aș adăuga eu parafrazând referindu-mă la cele ce se întâmplă în aceste zilele, dar și ceia ce s-a întâmplat ieri, alaltăieri, adică în trecutul nu prea îndepărtat.

Zicătoarea este cunoscută de mulți și este plină de adevăr, mai mult, sintetizează tot ceea ce privește raportul disproporționat dintre eforturi și efectul lor. La acest raport, ar trebui să se mediteze mereu, dacă se poate, chiar să facem mai mult o referire și la spusele unui mare om de cultură român, Mircea Eliade, care acum aproape un secol spunea: „Nicăieri ca în România nu se consumă atâta energie în politică”.

Citește și: Alegeri parlamentare 2024: Lista candidaților PNL Alba înscriși în cursă la Camera Deputaților și Senat: Bătaie mare pentru un loc de deputat!

În această perioadă, toate „alegerile” de dinaintea alegerilor contează mult mai mult decât ne vine să credem. Dacă cineva reușește să ajungă, prin cine știe prin ce eforturi, lucru care contează cu mult mai mult decât unele merite, pe lista aia cu candidaților la europarlamentare întocmită de alianța de la putere, undeva printre primele 15 locuri, poate să se pregătească de plecare la Bruxelles, nu cred că este nevoie mare ca în campania electorală să facă act de prezență publică pentru al cunoaște potențialii „votanți”.

Cam așa va fi și în scrutinul pentru funcțiile de baroni locali, de primari ai marilor orașe, de președinți de consilii județene. Dacă cumva  omul reușește sprijinul și este mediatizatul unuia dintre cele cele două partide aliate pentru respectivul post pe care și-l dorește și totodată, nu a supărat electoratul propriului partid, și obține promisiunea de non combat a partidului aliat, atunci omul poate să dea comandă pentru cărțile de vizită pe care, cu litere aurite, să fie scris numele lui și noua sa ipostază…

În toată această perioadă s-a putut constatat că s-a pierdut foarte mult timp cu aspecte secundare. Au fost săptămâni de discuții, apoi săptămâni de negocieri privitor la comasarea unor alegeri. Alte multe vor mai trece până la momentul în care se va definitiva listele și se desemnează candidați, așa că, desigur, ne putem întreba dacă problemele vor fi gata până în dimineața zilei de 9 iunie.

Citește și: ALEGERI COMASATE 2024: Primarii, liber la traseism politic

Nu de alta, dar pe 11-12 iunie, cu surle și trâmbițe, vor fi date publicității rezultatele, ori care ar putea fi ele. Atunci ne vom da seama dacă acestea vor confirma sondajele de opinie cele mai noi care spun că: la europarlamentare 42,4 % și 16 locuri în parlamentul european va ocupa PSD-PNL, alte 20,7 de procente și 8 locuri va avea  AUR și 14,2 la sută, adică 5 locuri Alianța Dreapta Unită. Deasemenea vor fi prezenți în parlamentul european și partidele care obțin puțin peste 5 la sută: câte 2 locuri SOS și PRO.

În ceea ce privește alegerile locale sondajele spun că  PSD va avea 30,6 la sută, PNL 25,6 la sută, urmat fiind de AUR cu 17,4 la sută și de Alianța Dreapta Unită cu 9,8 la sută.  Este normal să ne așteptăm ca aceste rezultate să fie sensibil diferite, asta dacă se va aplica ceea ce a spus odinioară Stalin: „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Mesaje de Paste fericit 2024. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

Ziarul Unirea

Publicat

în

MESAJE de PASTE fericit • Texte cu URARI, FELICITARI de Paste 2024, SMS -uri frumoase, haiose şi amuzante de Sfintele Pasti • Felicitare de Paşte pentru persoanele dragi, prieteni, părinți, profesori, bunici, colegi, iubit(ă), sefi. Mesaje de Paște prin SMS,  gânduri pe care le poţi trimite prietenilor cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale. Învierea Domnului aduce […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea