Rămâi conectat

Politică Administrație

ALEGERI COMASATE 2024: Primarii, liber la traseism politic. Gabriel Pleșa își va putea schimba partidul cu 60 de zile înainte de 9 iunie, fără să piardă mandatul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

ALEGERI COMASATE 2024: Primarii, liber la traseism politic. Gabriel Pleșa își va putea schimba partidul cu 60 de zile înainte de 9 iunie, fără să piardă mandatul

Ordonanţa de urgenţă care prevede comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, pe data de 9 iunie, a fost publicată în transparenţă decizională de către Ministerul Afacerilor Interne.

„Desfăşurarea la aceeaşi dată a celor 2 tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale”, arată nota de fundamentare a proiectului de OUG.

„Mai mult, aleşii locali pot motiva cetăţenii să se prezinte într-un număr mai mare la urne şi să-şi exprime opţiunile de vot. Sunt reduse cheltuielile şi perioada electorală, în condiţiile în care în România în anul 2024, aşa cum am menţionat mai sus, se vor desfăşura 4 tipuri de scrutine electorale”, mai spune nota de fundamentare a proiectului de OUG.

De asemenea, aceasta aminteşte faptul că la nivelul statelor membre ale UE, desfășurarea alegerilor europarlamentare este legată de posibilitatea aleșilor locali de a migra spre alt partid.

„Mai mult, norma derogatorie de la prevederile art. 160 alin. (1) lit. h) din Codul administrativ va permite unui primar în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul de primar pe care îl exercită.

Totodată, norma derogatorie de la prevederile art. 193 alin. (2) din același act normativ va permite și unui președinte de consiliu județean în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul pe care îl exercită.

Totodată, se impune ca această normă derogatorie se fie aplicabilă până la data intrării în exercițiul mandatului de primar, respectiv de președinte al consiliului județean, ca urmare a organizării alegerilor din data de 9 iunie 2024”, se arată în proiectul de OUG.

Astfel, Gabriel Pleșa, actualul primar al municipiului Alba Iulia, ales din partea USR, nu își va pierde mandatul dacă anunță că va candida din partea PNL. În caz contrat, în luna mai, la depunerea candidaturilor, el ar fi trebuit să se înscrie în noul partid. Automat, prefectul județului ar fi putut cere încetarea mandatului pentru că și-a schimbat partidul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa

Bogdan Ilea

Publicat

în

Grădiniță nouă la Sebeș, în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 2: Câte grupe și ce capacitate urmează să aibă creșa Un proiect de hotărâre din data de 15 aprilie, 2024, al primăriei Sebeș, prevede „Transformare imobil fostă centrală termică -Municipiul Sebeș, în Creşă”, ca nivel antepreșcolar în cadrul Școlii Gimnaziale nr 2. din Sebeș. Având în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea