Curier Județean
Nu avem autostrăzi, dar o să avem „Waze de România”: Ce este CESTRIN și ce probleme pot raporta șoferii
Nu avem autostrăzi, dar o să avem „Waze de România”: Ce este CESTRIN și ce probleme pot raporta șoferii
Șoferii din România ar putea să aibă acces în scurt timp la un serviciu public prin care să raporteze locurile de pe autostrăzi sau drumuri unde sunt probleme, precum gropi, marcaje lipsă, parapete stricate, lucrări, obstacole sau pericole, după cum a aflat Hotnews.ro. „Ideea e bună”, apreciază Asociația Pro Infrastructura, însă totul ține de cât de deștept va fi implementată: „Riscul de a sifona niște bani e mare”.
Autoritățile de la Drumuri au fost de curând mandatate printr-un nou act normativ să pună bazele unui „sistem național pentru raportarea voluntară, accesibil online tuturor utilizatorilor drumurilor” prin care să colecteze raportări privind problemele și obstacolele întâmpinate.
Ordonanța Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, publicată în Monitorul Oficial din 28 ianuarie:
„Administratorul punctului național de acces (…) realizează un sistem național pentru raportarea voluntară, accesibil online tuturor utilizatorilor drumurilor, pentru a facilita colectarea detaliilor privind evenimentele transmise de utilizatorii drumurilor și de vehicule și a oricăror altor informații legate de siguranță care sunt percepute de cel care informează ca fiind un pericol real sau potențial pentru siguranța infrastructurii rutiere.”
Compania de Drumuri prin CESTRIN (Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică) este cea care operează Punctul National de Acces, un sistem de raportare al problemelor de pe drumuri. Serviciul însă este mai degrabă unul cu acces restrâns, disponibil pentru înregistrare doar companiilor (precum cele de transport) sau autorităților locale.
Într-un răspuns oficial transmis la solicitarea HotNews.ro, CNAIR anunță că vede noul „sistem național pentru raportarea voluntară” mai degrabă ca o „nouă aplicație ce trebuie dezvoltată”.
Surse apropiate situației au explicat pentru HotNews.ro că practic șoferii români ar putea avea la dispoziție o aplicație dedicată accesibilă și de pe telefon prin care să poată raporta problemele de pe drumuri. În baza celor semnalate, șoferi ar putea primi confirmări oficiale, iar sesizările ar urma să fie trimise spre rezolvare către autoritatea sau direcția responsabilă de respectivul sector de drum.
Ce fel de probleme de pe drumuri ar putea raporta șoferii
Printre problemele ce ar putea fi raportate ar fi carosabil deteriorat, marcaje sau semnale lipsă, drumuri cu acces îngreunat din cauza condițiilor meteo, zone de accident nesecurizate, zone cu vizibilitate reduse, vehicule pe contrasens, blocaje sau obstacole, precum și zonele cu lucrări rutiere de scurtă durată.
Momentan planul e ca viitorul serviciu de raportare disponibil oricărui șofer de care se va ocupa CNAIR prin CESTRIN să fie destinat rețelei de autostrăzi și drumuri naționale (peste 17.000 de km), însă el ar putea fi extins și la drumuri județene și locale prin încheierea unor parteneriate cu autoritățile locale astfel încât o sesizare de la un șofer aflat pe un drum județean să fie redirecționată automat către administratorul de drum potrivit, CJ sau primărie.
CNAIR a transmis pentru HotNews.ro că „CESTRIN are experiența, cunoștințele și viziunea de ansamblu cum ar trebui implementată (n.r. aplicația) și cum ar arăta astfel încât anumite informații să fie integrate, acolo unde se poate, și în Punctul Național de Acces”.
Pe de altă parte, deocamdată nu este clar dacă pentru noul serviciu se va apela la vreo achiziție prin licitație sau dacă sistemul va fi dezvoltat intern, au explicat pentru HotNews.ro surse instituționale.
Mai există și discuția unor aspecte tehnice care ar putea cântări în decizia de a realiza sistemul printr-o licitație, precum găzduirea unui sistem care ar putea necesita resurse tehnice destul de mari mari (să permită transmiterea și găzduirea de fotografii, clipuri video sau documente trimise de utilizatori etc).
Similar, CESTRIN a mai realizat și o altă aplicație web-GIS cu toate spațiile de parcare și servicii de pe rețeaua națională de drumuri și autostrăzi:
Pro Infrastructura: „Ideea e bună, dar contează cum va fi pusă în practică. Riscul e să faci o treabă de mântuială, să mai cheltui niște bani”
„Ideea e bună, dar contează mult cum va fi pusă în practică”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuț Ciurea, președintele executiv al Asdociației Pro Infrastructura, una dintre cele mai vocale organizații din zona societății civile pe domeniul infrastructurii.
„Trebuie gândită bine aplicația, trebuie promovată și apoi trebuie întreținută în timp”, a spus Ciurea.
„Riscul de a mai sifona niște bani este mare pe un astfel de proiect”, apreciază reprezentantul API.
„Riscul să faci o chestie de mântuială e mare, să se mai cheltuie niște bani și să nu rămână nimic util în urmă. Ideea în sine e bună, dar trebuie aplicată cum trebuie și nu e atât de simplu cum pare la prima vedere. Nu munca pe termen scurt e cea mai complicată, ci e un proiect pe termen lung, cu o implicare reală dacă vrei să fie cu adevărat utilă”, spune Ciurea.
Potrivit acestuia, ca să fie un serviciu cu adevărat util dincolo de raportarea problemelor trebuie pus mare accent și pe rezolvarea lor, să simtă șoferii că ceea ce raportează chiar se remediază.
Pe de altă parte, reprezentantul Pro Infrastructura sugerează că „o scurtătură” pentru autorități în a obține rapid date cu problemele existente de pe rețeaua de drumuri ar putea fi realizarea unui modul de integrare cu serviciile Waze.
„Oamenii folosesc deja Waze pe scară largă. Poți face un parteneriat să obții foarte multe date direct de acolo. Waze-ul este foarte popular în România, sunt deja acolo suficiente alerte cu gropi și probleme. Colaborarea cu Waze-ul ar fi utilă și la popularizare, să apelezi la comunitatea Waze. Le poți face pe amândouă până la urmă, nu exclude una pe cealaltă”, spune Ciurea.
Curier Județean
Doi bărbați din Alba, prinși la volan, de către polițiști, fără permis de conducere: S-au ales cu dosare penale
Doi bărbați din Alba, prinși la volan, de către polițiști, fără permis de conducere: S-au ales cu dosare penale
La data de 25 septembrie 2023, jurul orei 00.00, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat un bărbat de 38 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, pe raza localității Ighiu, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
La data de 24 septembrie 2023, în jurul orei 15.30, polițiștii rutieri din Aiud au depistat o tânără de 29 de ani, din municipiul Aiud, în timp ce conducea un autoturism, pe o stradă din Aiud, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.
Față de conducătoarea auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
Curier Județean
SCANDAL la Blaj: Șase persoane reținute de polițiști după o bătaie pe o stradă din oraș. A fost nevoie de mai multe echipaje de poliție
SCANDAL la Blaj: Șase persoane reținute de polițiști după o bătaie pe o stradă din oraș. A fost nevoie de mai multe echipaje de poliție
La data de 24 septembrie 2023, polițiștii din Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de 6 bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani, din municipiul Blaj, care sunt cercetați pentru fapte de tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.
În seara zilei de 23 septembrie 2023, pe fondul unor discuții contradictorii care ar fi avut loc între 4 tineri, pe stradă, aceștia s-ar fi agresat reciproc, iar ulterior li s-ar fi alăturat alte 5 persoane.
Scandalul a fost aplanat de către echipajele de poliție care au intervenit la fața locului.
În cursul zilei de azi, 25 septembrie, cei 6 reținuți vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.
Curier Județean
Amenzi de peste 35.000 de lei și 6 permise suspendate, ”captura zilei” pentru polițiștii și jandarmii din Alba
Amenzi de peste 35.000 de lei și 6 permise suspendate, ”captura zilei” pentru polițiștii și jandarmii din Alba
Ieri, 24 septembrie 2023, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
În cadrul activităților desfășurate, au fost legitimate 425 de persoane și au fost verificate 274 de autovehicule.
Au fost constatate 107 abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală 37.465 lei. A fost retrase 3 certificate de înmatriculare, au fost reținute, în vederea suspendării, 6 permise de conducere și au fost constatate 7 infracțiuni.
Au fost efectuate 122 de testări privind consumul de alcool și droguri.
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
FOTO| Povestea de viață impresionantă a unei femei din Alba: La cei peste 100 de ani, deapănă amintiri cu o minte ageră și memorie sclipitoare
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
Fotografii din județul Alba, săraci lipiți pământului: Diferențe ENORME între venitul declarat și prețurile practicate
-
Actualitateacum 9 ore
Reduceri CFR pentru studenți 2023: Ce categorii beneficiază de bilete mai ieftine și ce trebuie să știți
-
Ştirea zileiacum 2 ore
DEZASTRU în rândul bugetarilor! Marcel Ciolacu anunță concedieri masive: „Se vor desființa mii de posturi de șefi, cu toată liota de consilieri, șoferi și secretare”
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Urs observat la Răhău, pe drumul național: Locuitorii, avertizați prin mesaj RO-ALERT
-
Actualitateacum 24 de ore
24 septembrie| O nouă avertizare COD PORTOCALIU de vremea rea în județul Alba: Averse, descărcări electrice și grindină. Mesaj RO-ALERT în zonele vizate