Rămâi conectat

Actualitate

Noul sistem de monitorizare a pădurilor, SUMAL 2.0, a intrat în teste: „Am început să-i testăm toate funcţiile, esenţiale pentru a scăpa de tăierile ilegale din pădurile României”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noul SUMAL aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale dar și, foarte important, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren. Astfel, odată cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante. Estimăm că noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația de astăzi.

”Echipele de operaţionalizare a Sistemului Informaţional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase (SUMAL) au început testările pentru modulele noului sistem de monitorizare a pădurilor. În testarea noului SUMAL, demarată luni, 27 aprilie 2020, vor fi implicate ocoale silvice şi depozite de material lemnos din ţară, precum Gărzile Forestiere din România, în etape, până când sistemul va fi extins la nivel naţional. În faza finală a testării, programată pentru luna iunie, vor fi implicate autorităţile de control care vor avea acces la SUMAL: Gărzile Forestiere, Poliţia Română şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală”, a anunţat marţi Ministerul Mediului.

„Acum câteva luni, când am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat sistematic şi nejustificat de fosta guvernare. Iată că, începând de ieri, planul este deja în acţiune. Am început să-i testăm toate funcţiile, esenţiale pentru a scăpa odată pentru totdeauna de tăierile ilegale din pădurile României. Pentru că digitalizarea supravegherii pădurilor din România ne dă posibilitatea să vedem, în timp real, orice mişcare din pădure”, a declarat Costel Alexe, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

”Cu noul SUMAL 2.0 putem urmări, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu acelaşi aviz. SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum şi însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL 2.0 se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară. În plus, cantităţile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume. Cu aceste funcţii, dar şi cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autorităţile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenţi economici şi acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată şi mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

La finalul lunii mai, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va pune în consultare publică proiectul Hotărârii de Guvern care va sta la baza implementării sistemului peste tot în ţară, imediat după finalizarea testelor.

„Suntem pe ultima sută de metri, înainte ca sistemul să devină operaţional la nivel de ţară. Cred că SUMAL, alături de portalul Inspectorul Pădurii, pe care l-am deblocat recent, şi care va primi o nouă interfaţă începând odată noul SUMAL 2.0, dar şi alături de decizia extremă pe care am luat-o privind retragerea certificatelor de exploatare pentru cei care sunt prinşi că nu respectă legea, precum şi de modificările aduse Codului Silvic privind înăsprirea sancţiunilor, sunt măsurile de care România are nevoie pentru a scăpa de abuzurile asupra pădurilor româneşti”, a afirmat ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a reafirmat vineri că doreşte înăsprirea pedepselor pentru exploatarea şi transportul ilegal de masă lemnoasă şi că poartă discuţii cu reprezentanţii Parchetului General şi ai Ministerului Justiţiei în acest sens.

„Suntem în discuţii cu cei de la Parchetul General, cu cei de la Ministerul Justiţiei, astfel încât să înăsprim legile din România şi toţi cei care greşesc să plătească cu vârf şi îndesat pentru fiecare crimă pe care o fac cu pădurile României”, a mai spus Alexe.
Ministrul Mediului a precizat că a dat totodată un ordin de ministru conform căruia se suspendă atestatul de exploatare sau de transport tuturor celor care taie sau transport ilegal masă lemnoasă.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea