Rămâi conectat

Actualitate

Noul mod de calcul al contribuțiilor sociale în cazurile de concediu medical sau maternal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul a adoptat joi, 22 februarie, o ordonanță de urgență care prevede noul mod de calcul al contribuțiilor sociale în situațiile în care beneficiarii sunt în concediu medical sau în concediul de îngrijire a copilului, astfel încât să se plafoneze nivelul la cel din decembrie 2017, notează legestart.ro.

În același timp, stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concediu medical va fi de doar o lună, și nu de 6 luni, în ultimele 12 luni anterioare celei pentru care este acordat concediul. Astfel, în primele 6 luni ale anului 2018, stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediilor medicale și indemnizațiilor de asigurări sociale, inclusiv indemnizații maternale și de îngrijire a copilului bolnav, va fi de o lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical sau indemnizația.

În privința modului de calcul al contribuției de asigurări sociale, ordonanța guvernului prelungește perioada de derogare de 6 luni, la 9 luni, pentru concediul maternal. Cuantumul contribuției nu va putea depăși nivelul aferent sumei reprezentând 10,5% aplicat la 35% din câștigul salarial mediu brut pentru 2017, corespunzător zilelor de concediu, în cazul persoanelor care, până la 1 iulie, se află sau intră în concediu medical, sau pentru femeile care, până la 1 octombrie 2018, urmează să beneficieze de concediu pentru sarcină și lăuzie, respectiv concediu de îngrijire a copilului bolnav sau de risc maternal, până la terminarea acestora.

Toate persoanele care se află sau intră în concediu maternal în perioada 1 ianuarie 2018 – 30 septembrie 2018, vor avea contribuțiile de asigurări sociale plafonate, astfel încât venitul net realizat după 1 ianuarie 2018 să nu fie mai mic decât cel realizat în luna precedentă. Angajatorii beneficiarilor care au primit, în luna ianuarie, indemnizații mai mici, vor depune declarații rectificative și vor plăti diferența de sumă până la 31 martie.

sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea