Rămâi conectat

Economie

Noul Cod de Procedură Fiscală: Penalitățile de întârziere vor fi reduse. Apar penalitățile de nedeclarare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

penalitatiMinistrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe pe teme de fiscalitate, că în viitorul Cod de Procedură Fiscală penalitățile de întârziere la plata contribuțiilor fiscale vor fi reduse de la 0,03% pe zi la 0,02% pe zi, și vor fi introduse penalități pentru nedeclararea obligațiilor fiscale.

Vrem respect pentru contribuabilul onest și să fim foarte duri cu cei care fac evaziune fiscală. Până acum penalitățile de întârziere erau foarte mari și acum au scăzut de la 0,03% pe zi de întârziere la 0,02%. Asta înseamnă 7,3% pe an comparativ cu 10,95% pe an„, a explicat ministrul Finanțelor, citat de AGERPRES, precizând că această măsură vizează contribuabilii onești care, din diverse motive, nu au putut să își plătească la timp datoriile.

Pentru evazioniști, însă, se pregătesc penalitățile de nedeclarare. „Aici vreau din nou să menționez că nu este o taxă în plus. Este o penalitate de nedeclarare pentru cei care fac evaziune fiscală. Vorbim de o penalitate de 10% din obligațiile fiscale nedeclarate de contribuabil dacă suma stabilită ca fiind cea corectă este mai mică de 25% din obligația declarată. Penalitatea este de 25% din obligația fiscală dacă suma stabilită este mai mare de 25% din obligația declarată. Dar, dacă omul a greșit cu intenție, dar totuși vrea să se corecteze, penalitate se reduce cu 75% dacă persoana respectivă plătește penalitatea în timpul prevăzut de lege sau se conformează cu eșalonări stabilite cu organul de control. Penalitatea nu se aplică dacă contribuabilul se conformează voluntar și își corectează această nedeclarare înainte de inspecția fiscală„, a mai spus Ioana Petrescu.

Ea a precizat că este extrem de important să existe în Codul de Procedură prevederi foarte clare de stimulare și de încurajare a contribuabilului care este de bună credință și vrea să plătească și, pe de altă pare de combatere a evaziunii fiscale.

Ministrul Finanțelor a mai spus că pe marginea acestor propuneri a primit deja, și a preluat, o serie de observații de la mediul de afaceri: penalitatea de nedeclarare să se datoreze doar pentru obligațiile stabilite de organul de inspecție fiscală, plafonarea penalității de nedeclarare la 100.000 de lei, și, în situațiile de reducere a penalității de nedeclarare să se aplice corespunzător și penalității de întârziere.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Dan Manolescu, a precizat că în zona reducerii penalităților pentru firme, lucrurile au evoluat destul de mult în ultimii patru ani. „Aș începe cu perioada de vârf a sancțiunilor fiscale. Până în 2010 nivelul dobânzilor de întârziere era de 36% pe an, 0,1% pe zi. Anul trecut eram undeva la 28 — 29% pe an. Aveam acea penalizare de 15% pe an aplicabilă pentru întârzieri mai mari de 90 de zile, ceea ce făcea ca după 90 de zile, combinat penalități cu dobânzi să rezulte o sancțiune totală de 18% pe an. Acum avem o penalitate de întârziere și o dobândă de întârziere„, a precizat Manolescu.

El a subliniat, însă, că pe lângă aceste penalități este foarte importantă diferențierea contribuabilului corect care nu reușește, din motive obiective, să își plătească taxele la timp, și evazionist. „Există o preocupare la nivel european și chiar mondial să se găsească o metodologie de diferențiere între agentul economic care se conformează din punct de vedere al declarării și declară o sumă, dar, din diverse motive poate nu o plătește la termenul scadent, și agentul economic care, cu intenție, nu declară anumite sume sau din greșeală nu declară anumite sume. Ar trebui ca legislația să permită o astfel de diferențiere. Încercăm să creăm acele paliere de distincție între agenții economici„, a explicat Manolescu.

El a precizat că așteaptă propuneri de la mediul de afaceri în acest sens.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea