Noua lege a pensiilor: Vârsta de pensionare va fi majorată până la 65 de ani. Anunțul lui Marius Budăi
Noua lege a pensiilor: Vârsta de pensionare va fi majorată până la 65 de ani. Anunțul lui Marius Budăi
Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit, miercuri, despre noua Lege a pensiilor care ar urma să reformeze sistemul public de pensii, reformă asumată prin PNRR. Șeful Muncii a anunțat că va fi majorată vârsta de pensionare până la 65 de ani.
Citește și: Pensii 2023: Din ce se contituie stagiul de cotizare și care sunt perioadele asimilate necontributive
Totodată, la calcularea pensiilor va fi luată în calcul întreaga perioadă de activitate, pentru toate categoriile profesionale.
Marius Budăi a asigurat că va exista o perioadă de tranziție, astfel încât sisteme precum cel de Apărare, Ordine Publică și Justiție să nu fie bulversate.
„În primul rând, va crește vârsta de pensionare. În al doilea rând, va crește perioada la care se va raporta calculul. Deci, nu se va mai face acel calcul, ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni.
Citește și: PENSII 2023: Cât costă o lună de vechime în câmpul muncii. Suma se poate achita și în rate
Treptat, vom ajunge să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă. Asta înseamnă alinierea contributivității. Și în al treilea rând, a crescut și va crește treptat perioada petrecută în acea activitate.
Dacă vorbim de magistrați, nu se vor mai permite perioada asimilate și, așa cum era în proiectul inițial, se va începe de la 20 de ani strict în Magistratură, urmând ca, în următorii cinci ani, să crească această perioadă până la 25 de ani.
Dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau mandat fie de 4 ani, fie de cel puțin 14 ani. S-au aliniat toate la 25 de ani. Deci, acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv.
Și ajungem să avem și vârsta de pensionare crescută, similar, la 65 de ani, dar și raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”
„Va exista o perioadă de tranziție, astfel încât să nu existe bulversări mari în sistemul de Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională sau în Justiție, sau în oricare sistem, până la urmă”, a declarat, miercuri, Budăi.
Sursa: bugetul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act