Rămâi conectat

Actualitate

Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România

Bera Larisa

Publicat

în

Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România

Sistemul fiscal din România va suferi o schimbare majoră în 2025, când actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o versiune nouă, digitalizată și inteligentă. În anul 2024, contribuabilii vor avea ocazia să se familiarizeze cu această schimbare, într-o perioadă de tranziție, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat pentru Profit.ro.

Citește și: ANAF propune introducerea unui certificat fiscal pentru tranzacțiile imobiliare: Cum va schimba procedura de vânzare – cumpărare a proprietăților

Noua Declarație Unică va marca un avans important în digitalizarea raportării fiscale. Aceasta va fi precompletată și va include calcule automate bazate pe datele extrase din modulele și bazele de date ale ANAF, precum e-Factură, e-TVA și e-Transport, eliminând necesitatea estimării veniturilor, care era prevăzută de Declarația Unică actuală.

„Am discutat cu mediul de afaceri despre Declarația Unică Inteligentă. Deși terminologia nu este încă definitivă, ne gândim să o numim Digitală sau Inteligentă. Aceasta va înlocui actuala Declarație Unică și va elimina estimarea veniturilor pentru perioadele viitoare”, a explicat ministrul Boloș.

Integrarea cu baza de date ANAF

Noua Declarație va fi complet interoperabilă cu bazele de date ale ANAF, permițând precompletarea automată a datelor despre cheltuieli și venituri, bazată pe informațiile din sistemul e-Factură. Contribuabilii vor putea modifica aceste date, dar numai cu justificări corespunzătoare.

În ceea ce privește creditul fiscal, acesta va fi disponibil doar pentru cei care aleg să se înscrie în sistem. ANAF va genera automat o secțiune a Declarației care va include informații despre cheltuielile pentru care a fost solicitat Numărul de Identificare Digitală (NID), echivalent al CNP-ului, pe facturi sau bonuri fiscale.

„Declarația Unică Digitală va fi activă începând cu veniturile aferente anului 2025, iar declarațiile vor fi disponibile în utilizare în mai 2026. În 2025 ne dorim o tranziție care să elimine estimarea veniturilor pentru PFA-uri”, a adăugat ministrul.

Un aspect important al noului sistem de credit fiscal este încurajarea contribuabililor să solicite bonuri sau facturi pentru achizițiile lor, cu scopul reducerii economiei subterane. La sfârșitul anului, contribuabilii înscriși vor putea beneficia de restituirea unui procentaj din valoarea achizițiilor efectuate în domenii de risc, selecționate de ANAF și Ministerul Finanțelor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Primele DECIZII au ajuns la pensionari prin poștă

Bera Larisa

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Primele DECIZII au ajuns la pensionari prin poștă Peste jumătate de milion de decizii de recalculare a pensiilor au fost înmânate beneficiarilor de către Poşta Română, vineri, în prima zi de distribuire, informează compania printr-un comunicat, potrivit Agerpres. Citește și: PENSII 2024 | Poșta Română începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea