Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România
Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România
Sistemul fiscal din România va suferi o schimbare majoră în 2025, când actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o versiune nouă, digitalizată și inteligentă. În anul 2024, contribuabilii vor avea ocazia să se familiarizeze cu această schimbare, într-o perioadă de tranziție, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat pentru Profit.ro.
Noua Declarație Unică va marca un avans important în digitalizarea raportării fiscale. Aceasta va fi precompletată și va include calcule automate bazate pe datele extrase din modulele și bazele de date ale ANAF, precum e-Factură, e-TVA și e-Transport, eliminând necesitatea estimării veniturilor, care era prevăzută de Declarația Unică actuală.
„Am discutat cu mediul de afaceri despre Declarația Unică Inteligentă. Deși terminologia nu este încă definitivă, ne gândim să o numim Digitală sau Inteligentă. Aceasta va înlocui actuala Declarație Unică și va elimina estimarea veniturilor pentru perioadele viitoare”, a explicat ministrul Boloș.
Integrarea cu baza de date ANAF
Noua Declarație va fi complet interoperabilă cu bazele de date ale ANAF, permițând precompletarea automată a datelor despre cheltuieli și venituri, bazată pe informațiile din sistemul e-Factură. Contribuabilii vor putea modifica aceste date, dar numai cu justificări corespunzătoare.
În ceea ce privește creditul fiscal, acesta va fi disponibil doar pentru cei care aleg să se înscrie în sistem. ANAF va genera automat o secțiune a Declarației care va include informații despre cheltuielile pentru care a fost solicitat Numărul de Identificare Digitală (NID), echivalent al CNP-ului, pe facturi sau bonuri fiscale.
„Declarația Unică Digitală va fi activă începând cu veniturile aferente anului 2025, iar declarațiile vor fi disponibile în utilizare în mai 2026. În 2025 ne dorim o tranziție care să elimine estimarea veniturilor pentru PFA-uri”, a adăugat ministrul.
Un aspect important al noului sistem de credit fiscal este încurajarea contribuabililor să solicite bonuri sau facturi pentru achizițiile lor, cu scopul reducerii economiei subterane. La sfârșitul anului, contribuabilii înscriși vor putea beneficia de restituirea unui procentaj din valoarea achizițiilor efectuate în domenii de risc, selecționate de ANAF și Ministerul Finanțelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Accident rutier GRAV pe DN 74, la Cărpiniș: O persoană încarcerată, după ce un automobil a lovit un cap de pod
Accident rutier GRAV pe DN 74, la Cărpiniș: O persoană încarcerată, după ce un automobil a lovit un cap de pod Un accident rutier a avut loc pe DN 74, pe raza localității Cărpiniș, la data de 18 septembrie 2024, în jurul orei 22:00 . Din informațiile preliminare transmise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență […]
Secțiune Articole Similare
-
Sănătatea și naturăacum 2 zile
Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12
-
Sănătatea și naturăacum 20 de ore
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
14 septembrie – Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
15 septembrie – Ziua Internațională a Democrației, un drept fundamental al cetățenilor, bazat pe libertate, egalitate, transparență și responsabilitate
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
16 septembrie – Leul este instituit ca monedă a țării. Istoria monedei naționale
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
18 septembrie – Ziua Mondială a Geologilor. Rezultatele cercetărilor geologiei românești, remarcate pe plan mondial