Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România
Noua declarație unică din 2025: ANAF digitalizează raportarea veniturilor în România
Sistemul fiscal din România va suferi o schimbare majoră în 2025, când actuala Declarație Unică va fi înlocuită cu o versiune nouă, digitalizată și inteligentă. În anul 2024, contribuabilii vor avea ocazia să se familiarizeze cu această schimbare, într-o perioadă de tranziție, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-un interviu acordat pentru Profit.ro.
Noua Declarație Unică va marca un avans important în digitalizarea raportării fiscale. Aceasta va fi precompletată și va include calcule automate bazate pe datele extrase din modulele și bazele de date ale ANAF, precum e-Factură, e-TVA și e-Transport, eliminând necesitatea estimării veniturilor, care era prevăzută de Declarația Unică actuală.
„Am discutat cu mediul de afaceri despre Declarația Unică Inteligentă. Deși terminologia nu este încă definitivă, ne gândim să o numim Digitală sau Inteligentă. Aceasta va înlocui actuala Declarație Unică și va elimina estimarea veniturilor pentru perioadele viitoare”, a explicat ministrul Boloș.
Integrarea cu baza de date ANAF
Noua Declarație va fi complet interoperabilă cu bazele de date ale ANAF, permițând precompletarea automată a datelor despre cheltuieli și venituri, bazată pe informațiile din sistemul e-Factură. Contribuabilii vor putea modifica aceste date, dar numai cu justificări corespunzătoare.
În ceea ce privește creditul fiscal, acesta va fi disponibil doar pentru cei care aleg să se înscrie în sistem. ANAF va genera automat o secțiune a Declarației care va include informații despre cheltuielile pentru care a fost solicitat Numărul de Identificare Digitală (NID), echivalent al CNP-ului, pe facturi sau bonuri fiscale.
„Declarația Unică Digitală va fi activă începând cu veniturile aferente anului 2025, iar declarațiile vor fi disponibile în utilizare în mai 2026. În 2025 ne dorim o tranziție care să elimine estimarea veniturilor pentru PFA-uri”, a adăugat ministrul.
Un aspect important al noului sistem de credit fiscal este încurajarea contribuabililor să solicite bonuri sau facturi pentru achizițiile lor, cu scopul reducerii economiei subterane. La sfârșitul anului, contribuabilii înscriși vor putea beneficia de restituirea unui procentaj din valoarea achizițiilor efectuate în domenii de risc, selecționate de ANAF și Ministerul Finanțelor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Măsuri fiscale de austeritate, pentru a scoate România din recesiune. Care sunt acestea și de când vor fi aplicate
Măsuri fiscale de austeritate, pentru a scoate România din recesiune. Care sunt acestea și de când vor fi aplicate Liderii coaliției de guvernare continuă să analizeze mai multe scenarii privind pachetul de măsuri fiscale de austeritate, urmând ca o decizie politică finală să fie adoptată în cel mai ascurt timp. „Urmează măsurile fiscale. Joi sau […]
Pensii 2025 | Scade la 3.000 de lei pragul de la care se va plăti CASS. Vor fi plătite la timp pensiile în luna iulie?
Pensii 2025 | Scade la 3.000 de lei pragul de la care se va plăti CASS. Vor fi plătite la timp pensiile în luna iulie? Se pare că guvernul a calculat din nou sumele de bani colectate la asigurările de sănătate la pensii și au ajuns la concluzia că sunt prea mici pentru un prag […]
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni Indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat miercuri, 2 iulie 2025, un recul de 1,7%, cel mai accentuat declin din 5 mai 2025 încoace, pe fondul reacției negative […]