Rămâi conectat

Ştirea zilei

Noi zile libere pentru angajații de la stat: De Bobotează și Sfântul Ioan să nu se lucreze. Proiect, adoptat tacit în Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi zile libere pentru angajații de la stat: De Bobotează și Sfântul Ioan să nu se lucreze. Proiect, adoptat tacit în Parlament

Parlamentarii vor să mai adauge încă două zile libere pentru angajații de la stat pe lângă numărul celor stabilite legal. Proiectul legislativ a fost adoptat tacit deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal.

Aleșii poporului vor ca de Bobotează și Sfântul Ioan să nu se lucreze. Mai exact, potrivit proiectului legislativ trecut tacit, salariații vor beneficia de zile libere în 6 și 7 ianuarie. Ce este şi mai interesant, că un alt proiect de lege, prin care se propune ca Boboteaza să fie zi liberă, ar putea ajunge curând la votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare, iar românii să beneficieze de noua zi liberă în începând cu ianuarie 2023.

După liberele de Crăciun şi Anul Nou, ar putea urma Boboteaza şi Sfântul Ioan

Proiectul de lege stabilește ca alte două zile să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, lucru ce ar duce numărul total al acestora la 17. Constatarea formală a adoptării tacite a proiectului va avea loc în ședința de miercuri a Senatului.

Așadar, actualei liste cu zile libere, care este deja stabilită de Codul muncii, se vor alătura, potrivit proiectului, 6 și 7 ianuarie, zile în care se sărbătorește Botezului Domnului (Boboteaza) şi Sfântul loan Botezătorul.

Inițiatorii își motivează propunerea prin faptul că „în mai multe state europene, ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă. Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezului Domnului, Sfântul Proroc loan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”.

În prezent, angajații au 15 libere stabilite prin lege

Dintre cele 15 zile libere legale stabilite de Codul muncii, nouă sunt sărbători religioase. Calendarul sărbătorilor nelucrătoare pentru salariați este următorul:

-1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou);
-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
-Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paștelui);
-prima și a doua zi de Paști;
-1 mai (Ziua Muncii);
-1 iunie (Ziua Copilului);
-prima și a doua zi de Rusalii;
-15 august (Adormirea Maicii Domnului);
-30 noiembrie (Sfântul Andrei);
-1 decembrie (Ziua Națională a României);
-25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun).

Propunerea ca Boboteaza să devină zi liberă apare și într-un alt proiect legislativ, care urmează să ajungă curând la votul decisiv din Parlament, cu propunere de adoptare.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Gala Voluntarilor Alba Iulia 2023: Cei mai implicați și dedicați voluntari, precum și coordonatorii acestora, au fost premiați pentru activitatea lor

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Gala Voluntarilor Alba Iulia 2023: Cei mai implicați și dedicați voluntari, precum și coordonatorii acestora, au fost premiați pentru activitatea lor Ieri, în Alba Iulia, a avut loc Gala Voluntarilor Alba Iulia 2023, un eveniment local dedicat recunoașterii și celebrării voluntarilor, proiectelor de voluntariat și coordonatorilor de voluntari. Această gală a marcat Ziua Internațională a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare