Noi reguli din 2020 în activitatea bugetarilor: Calitatea muncii prestate de bugetari, le poate majora sau reduce veniturile salariale

Noi reguli din 2020 în activitatea bugetarilor: Calitatea muncii prestate de bugetari, le poate majora sau reduce veniturile salariale

Odată cu oficializarea, în această vară, a Codului administrativ al României, au fost introduse noi reguli pentru evaluarea viitoare a muncii angajaților la stat. Pe lângă noile reguli de evaluare, Codul administrativ stabilește și că, din 2021, în funcție de calitatea muncii prestate de bugetari, veniturile salariale ale acestora se vor putea majora sau reduce.

Codul administrativ al României, document oficializat în luna iulie, aduce mai multe schimbări privind evaluarea activității funcționarilor publici din țara noastră. Mai exact, în funcție de calificativele obținute la evaluarea muncii, din 2021, bugetarii vor risca, dacă nu-și fac treaba bine, scăderea salariului sau, dacă au rezultate bune, vor putea fi premiați.

Este important de precizat că evaluarea performanțelor profesionale se realizează anual, în anul următor perioadei evaluate, și anume pentru munca din 2020, evaluarea se va face la începutului anului 2021. Măsurile cuprinse în Codul administrativ al României se vor aplica de anul viitor, ceea ce înseamnă că, în practică, majorările sau reducerile salariale se vor aplica abia din 2021, atunci când se evaluează activitatea din 2020.

Astfel, peste doi ani, aceștia vor putea fi promovați într-o funcție publică superioară, li se vor putea acorda prime sau li se va putea diminua salariul cu 10%, dar vor putea fi și eliberați din funcție. În prezent, în urma evaluării activității, lucrătorii la stat pot fi doar promovați sau eliberați din funcție.

Apoi, o altă modificare vizează perioada de evaluare, care, începând cu munca de anul viitor, se va dubla. Dacă în prezent evaluarea bugetarilor are loc între 1 ianuarie și 15 februarie, din 2021, acest proces va avea loc între 1 ianuarie și 31 martie.

Codul administrativ mai aduce o modificare care vizează persoanele care vor putea exercita calitatea de evaluator, respectiv mărește numărul categoriilor de evaluatori la opt. În prezent, există doar două tipuri de evaluatori, și anume conducătorul compartimentului (pentru activitatea funcționarilor de execuție) și superiorul ierarhic (pentru activitatea funcționarilor de conducere).

sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...