// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Noi materii opționale pentru liceeni: Teoria cunoaşterii, Inteligenţă ecologică sau Finanţe personale, cuprinse în planurile-cadru pentru învăţământul liceal

Potrivit planurilor-cadru pentru învăţământul liceal, lansate în consultare publică de Ministerul Educaţiei, liceenii ar putea studia Teoria cunoaşterii, Inteligenţă ecologică, Finanţe personale, Fotografie digitală sau Public speaking, drept opţionale.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE) au lansat o primă etapă a procesului de consultare publică privind planurile-cadru pentru învăţământul liceal, filiera teoretică, prin prezentarea a trei variante.

„Toate cele trei variante au urmărit eliminarea unor incoerenţe/dezechilibre existente în planurile actuale şi dezvoltarea ocaziilor de învăţare semnificative din perspectiva aşteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare. Principiul urmărit a fost acela de a asigura un trunchi comun până la clasa a X-a, care să permită tuturor elevilor care vor finaliza învăţământul obligatoriu deţinerea la nivel funcţional a celor opt competenţe-cheie”, conform argumentelor pentru planurile-cadru puse în dezbatere.

Prima variantă propusă este cea mai apropiată de actualele planuri-cadru de învăţământ aflate în vigoare, dar echilibrează alocările la nivel de arii/discipline, conform sursei menţionate.

„Deşi nu sunt incluse discipline noi, care să promoveze abordări integrate, de tipul opţionalului integrat la nivelul mai multor arii curriculare, asemenea abordări se vor putea regăsi la nivelul programelor şcolare

pentru disciplinele obligatorii şi al programelor şcolare pentru CDS (Curriculum la decizia şcolii – n.red.)”, motivează iniţiatorii propunerii.

Cea de-a doua variantă propune modificări mai ample faţă de actualele planuri-cadru de învăţământ aflate în vigoare, prin alocarea unui număr de ore diferit pe arii/discipline.

„Prin CD (Curriculum diferenţiat – n.red.) se asigură o specializare accentuată, alocându-se un număr suplimentar de ore, în raport cu planul cadru actual, pentru disciplinele din aria curriculară care definesc specializarea respectivă”, potrivit argumentaţiei.

Ultima variantă reprezintă varianta care acordă o mai mare putere de decizie şcolilor în definirea parcursului educaţional al elevilor, fiind indicat un număr minim-maxim de ore în cazul disciplinelor din CD/CDS.

„Introduce elemente de inovaţie mai profundă în planul de învăţământ, oferind posibilităţi de extindere a domeniilor de specializare. Întăreşte rolul disciplinelor opţionale în conturarea profilui/specializării. Asigură o identitate clară la nivel de arii curriculare, o reprezentare echilibrată a acestora, asigurând un TC relevant la nivel de profil de formare, filieră, profil şi specializare şi o flexibilitate crescută la nivelul CD+CDS, garantând un total fix de ore pentru curriculumul stabilit la nivelul şcolii”, se arată în propunerile existente în cazul acestei variante.

De asemenea, se doreşte întărirea potenţialului formativ al unor discipline precum Artele sau Educaţia fizică.

„Reprezintă o variantă inovativă care va necesita un efort de adaptare la nivel de şcoli”, conform sursei citate.

Iniţiatorii propunerilor recomandă o serie de opţionale pentru specializarea Matematică-informatică şi Ştiinţele naturii: Astronomie, Inteligenţă ecologică, Descoperiri ştiinţifice, Istoria ideilor şi descoperirilor, Repararea calculatoarelor, Producţie audio, Chimie şi alimentaţie, Inventică, Geologie, Spaţiu şi timp, Biologie marină/Ecosisteme marine, Geologie, Apa şi viaţă, Artă şi tehnologie, Design şi tehnologie, Fotografie digital, Multimedia sau Şah.

Sursa: capital.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Un răspuns la Noi materii opționale pentru liceeni: Teoria cunoaşterii, Inteligenţă ecologică sau Finanţe personale, cuprinse în planurile-cadru pentru învăţământul liceal

 1. Status-Quo 02.01.2018 la 17:28

  Ia ascultati un pic cum suna materiile:

  – teoria cunoasterii
  – inteligenta ecologica
  – finante personale
  – … public speaking (nu se putea mai simplu oratorie)

  Ț-ț-ț-ț-ț…. Limba de lemn n-o murit numa’ o țâră-o hodinit…

  Luam niste dascali – evident niste habarnisti in domeniu care vor si ei o norma – (ma gandesc de ex. un profesor de oratorie) care iute-iute citesc niste cursuri facute de alti habarnisti cu foame de bani de la Bucuresti si uite asa mai trece un an ”sa mananca si gura dascalilor ceva”… Tragem linie si rezultatul este…?

  Invatamantul romanesc este praf si pulbere.