Actualitate
Noi informații în legătură cu ajutoarele sociale, date publicității de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială
Noi informații în legătură cu ajutoarele sociale, date publicității de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială
Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială a dat publicității noi date privind cuantumul ajutoarelor sociale distribuite pe întreg teritoriul țării în cursul lunii iunie 2019. Suma totală se ridică la 45.592.691 lei, în timp ce valoarea medie a fost de 263,24 lei de persoană. Cei mai mulți beneficiari sunt în Dolj, Bacău și Teleorman.
În iunie 2019 au beneficiat la nivel naţional de acest ajutor social un număr de 173.201 persoane. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj – 11.410 persoane, Bacău – 9.331, Buzău – 9.268 şi Teleorman – 7.914.
La finalul lunii iunie 2019, erau suspendaţi de la plată 16.105 beneficiari, cei mai mulţi din Dolj – 1.382, Botoşani – 1.076 şi Bacău – 860 beneficiari. Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înregistrată în judeţele Sălaj – 334,36 lei, Braşov – 313,03 lei şi Mureş – 305,53 lei.
De asemenea, în iunie 2019 au fost efectuate alte plăţi (restanţe, reluări în plată, plăţi neachitate, corecţii etc.) în contul acestui ajutor în sumă de 89.867 lei.
Venitul minim garantat (VMG) este unul dintre cele mai importante programe de promovare a incluziunii sociale şi de combatere a sărăciei. Actul normativ care reglementează acest program este Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu completările şi modificările ulterioare. Potrivit acestei legi, venitul minim garantat se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.
sursa: capital.ro

Actualitate
Sprijin pentru tinerii care se căsătoresc: Credite garantate de stat pentru nunți și botezuri, anunțate de premierul Ciucă
Sprijin pentru tinerii care se căsătoresc: Credite garantate de stat pentru nunți și botezuri, anunțate de premierul Ciucă
În cursul zilei de luni, 16 mai, primul ministru al României, Nicolae Ciucă, a anunțat un nou program de sprijin, cu credite garantate de stat pentru nunți și botezuri.
Familia este locul unde găsim mereu iubire, ajutor la nevoie și înțelegere. Părinți și copii ne bucurăm de o neprețuită dragoste, prin oricât de multe greutăți am trece. Astăzi este Ziua Internațională a Familiei. Organizația Națiunilor Unite a stabilit, în anul 1993, ca în fiecare an, la 15 mai, să fie această sărbătoare, pentru a sublinia atenția pe care comunitatea internațională o acordă familiei. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului și a Patriarhiei Române, tot astăzi sărbătorim Ziua Familiei Române.
Respect familiile din România și le asigur de tot sprijinul. Guvernul României și-a asumat, încă din prima zi a acestui mandat, sprijinirea oamenilor în nevoie, a familiilor vulnerabile și nu numai.
Pentru prima dată în istoria României, Guvernul are un minister dedicat familiei. Rolul acestei instituții este să găsească soluțiile cele mai bune pentru copii, tineri și familii la un loc. Împreună cu toate celelalte ministere avem proiecte de mare ajutor mai ales în aceste momente dificile prin care trece țara noastră.
Am anunțat deja două proiecte dedicate familiilor în pachetul “Sprijin pentru România”. Decontăm procedurile de fertilizare in vitro pentru familiile care nu pot avea copii, din motive medicale, și ne dorim să oprim declinul demografic. Sprijinim familiile la început de drum prin credite garantate de către stat pentru organizarea nunții, a unui botez sau pentru achiziția unei mașini de familie. În scurt timp, programul Family Start va fi aprobat în ședință de Guvern.
Acordăm o atenție specială familiilor vulnerabile, în situații de risc. Din păcate, avem 1,3 milioane de copii afectați de sărăcie sau excluziune socială în România. Un copil din trei nu are acces la servicii medicale și riscă să fie abandonat în grija statului. Este motivul pentru care finalizăm planul de acțiune prin care instituim la nivel national “Garanția pentru copii”. E datoria noastră să ne asigurăm că toți copii au acces la servicii de bază fundamentale.
În paralel, Guvernul României lucrează la proiectul de Lege pentru prevenirea separării copilului de familie și la implementarea programelor asumate în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Avem la dispoziție peste 50 de milioane de euro pentru crearea cadrului legislativ și construirea unei rețele de 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili.
Dar azi, solidaritatea noastră, sprijinul acordat în și pentru familii le regăsim și în căldura cu care românii au primit în casele lor familiile care au fugit din calea războiului din Ucraina. Siguranța de care ne bucurăm acasă, în familie, ne ajută să prețuim bucuria de a fi alături de cei dragi și să putem oferi protecție celor siliți să își lase căminul în urmă.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
Putin nu i-a speriat: Suedia a semnat oficial cererea de aderare la NATO
Putin nu i-a speriat: Suedia a semnat oficial cererea de aderare la NATO
Şefa diplomaţiei suedeze Ann Linde a semnat cererea de aderare a ţării sale la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), informează marţi dpa. „Cererea noastră de aderare la NATO a fost semnată oficial”, a scris Linde pe contul său de Twitter.
Urmează ca această cerere să fie trimisă secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, imediat ce Finlanda va semna şi ea o cerere de aderare, a adăugat şefa diplomaţiei suedeze.
Suedia şi Finlanda, care după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei au decis să-şi înainteze candidaturile pentru a deveni membre ale NATO, vor să-şi depună cererile de aderare împreună. Preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi guvernul finlandez au decis deja în favoarea unei asemenea cereri, însă Parlamentul finladez va vota asupra ei marţi.
Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a spus luni că extinderea NATO este opusul a ceea ce şi-a dorit să obţină preşedintele rus Vladimir Putin prin invazia din Ucraina. Liderul de la Kremlin „a încercat să oprească dezvoltarea NATO de-a lungul graniţelor Rusiei”, a spus şeful diplomaţiei europene.
Preşedintele turc Recep Tyyip Erdogan a spus luni că nu poate fi de acord cu aderarea unor ţări care au impus sancţiuni Ankarei şi a reiterat acuzaţia că ambele state sprijină „organizaţii teroriste”.
Actualitate
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la Limba Română au fost publicate
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: SUBIECTELE la Limba Română au fost publicate
Subiectele la Evaluarea Națională 2022 pentru a IV-a, la Limba Română, au fost publicate astăzi, 17 mai, pentru elevii de școală primară.
Manualul de proceduri pentru Evaluările Naționale 2022 la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a a fost trimis inspectoratelor școlare județene de către Ministerul Educației.
Administratorul testului are responsabilitatea monitorizării testării în clasa în care a fost repartizat, potrivit manualului amintit. După începerea citirii Scenariului testului și a notării pe tablă a orei de începere a lucrului efectiv, nu se va mai permite niciunui elev să intre în clasă.
Subiecte Evaluare Națională 2022 la clasa a IV-a
CLICK PENTRU: Test 1 Limba română
CLICK PENTRU: Test 2 Limba română
- Amintim că, în anul școlar 2021-2022, Evaluările Naționale pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a se vor susține în perioada 10-26 mai 2022, potrivit ordinului publicat în octombrie 2021 în Monitorul Oficial.
În fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 ete., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.
Algoritmul administrării textelor scrise urmărește distribuirea simultană și controlată a celor două variante de teste pentru fiecare evaluare națională, în fiecare clasă testată, din fiecare școală care are elevi în clasele a II-a, a IV-a și a VI-a.
Timpul de lucru pentru fiecare evaluare națională, conform metodologiei, este după cum urmează:
- de câte 30 de minute pentru fiecare test administrat la EN II
- de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN IV
- de câte 60 de minute pentru fiecare test administrat la EN VI
La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate și sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă și organizate în pachete. Pachetele astfel constituite vor fi aduse la Comisia de organizare și de administrare a EN-2022 din unitatea de învățământ.
„Administratorii de test sunt membri ai Comisiei de organizare și de administrare a EN-2022 din unitatea de învățământ și sunt nominalizați în conformitate cu prevederile Art.15, (5), (5) și (7). Pe toată durata administrării testelor, fiecare administrator de test este asistat de un al doilea cadru didactic, care nu predă la clasa respectivă și care are rolul de a susține procesul de administrare a instrumentelor de evaluare la nivelul clasei.”, conform sursei citate.
Rolul administratorului de test este de a asigura condițiile standardizate de testare pentru toți elevii participanți, iar acest lucru va fi documentat atât în rapoartele întocmite de către aceștia, cât și în rapoartele școli și în cele ale inspectoratelor școlare.
-
Curier Județeanacum 8 ore
FOTO| Mihaela Mih Dehelean, sportivă a CS Unirea Alba Iulia, evoluție foarte bună la o competiție internațională de prim rang. Progres vizibil de la un an la altul
-
Actualitateacum 20 de ore
Tribunalul Alba ANULEAZĂ numirile managerilor de la Spitalul Orășenesc Câmpeni și Spitalul de Boli Cronice Câmpeni
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
16-18 mai: Caravana mobilă pentru screeningul cancer de col uterin va ajunge zilele acestea în judeţul Alba. Programul caravanei
-
Actualitateacum 19 ore
BANI pentru 14 clădiri sau obiective istorice din Roșia Montană: Lista acestora, după includerea în UNESCO
-
Actualitateacum 24 de ore
Avertizare meteo: Vremea se va răci semnificativ în această săptămână. Vijelii, descărcări electrice, grindină și chiar lapoviță în zonele înalte
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Pensii 2022: Noua adeverință care trebuie completată pentru ca dosarul de pensionare să nu fie respins
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| ASCOR Alba Iulia, prezentă la evenimentul „Studentul ieșean” în capitala Moldovei. Conferință cu tema „Rugăciunea – drum către tine(ri)”
-
Actualitateacum 19 ore
Căpșunarii români refuză să mai lucreze în Italia: În ce țări aleg să meargă
-
Actualitateacum 20 de ore
Medicii de familie s-au opus: Ministerul Sănătății nu mai distribuie iodură de potasiu
-
Ştirea zileiacum o oră
Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”
-
Sportacum 6 ore
“Fotbal în familie”, ediția inaugurală, o reușită! Familia Avram, din Cugir, laureata competiției AJF Alba
-
Actualitateacum 7 ore
EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a IV-a: Modele de subiecte. ASTĂZI începe examinarea