Rămâi conectat

Politică Administrație

Nicolaie Moldovan: Guvernul nu are bani pentru construirea Monumentului Unității Naționale de la Alba Iulia

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Guvernul României nu are bani pentru construirea Monumentului Unității Naționale de la Alba Iulia, potrivit administratorului public al municipiului, Nicolaie Moldovan, care a precizat, vineri, la radio Unirea FM, că acest răspuns l-au primit toți solicitanții, indiferent de natura meseriei pe care o prestează.  

monument”Nu sunt bani pentru a face Monumentul Unității Naționale din punct de vedere al Guvernului României, prin Ministerul Culturii. Încă o dată, după nu știu cât timp, se asumă faptul că la nivel guvernamental, în bugetul național, nu pot fi alocați bani pentru construirea acestui monument. Este un lucru regretabil care se repetă aproape an de an – avem acest gen de răspuns, fie că a fost solicitat de diferite asociații, de mass media, de administrația județeană, locală, de alte persoane sau instituții interesate. Răspunsul este același: Nu sunt bani”, a afirmat Moldovan.

Acesta a mai precizat că Monumentul Marii Uniri nu poate fi amenajat exclusiv din eforturile financiare ale administrației publice locale și județene.

Citește și Arhitect Stelian Fleschin: ”Realizarea Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia este absolut necesară şi obligatorie”

”Aș vrea să precizez, foarte clar, câteva chestiuni legate de acest monument. Evident este o dorință să avem un astfel de monument la Alba Iulia – ce trebuie să discutăm este de unde luăm banii, care este soluția de realizare a acestui monument din punct de vedere arhitectural, din punct de vedere al amplasamentului, cum se va poziționa el în raport cu alte monumente care sunt considerate, astăzi, etalon pentru unitatea națională a României, spre pildă, Muzeul Național al Unirii și Sala Unirii, Catedrala și întreg ansamblul religios, evident și alte instituții. Cred că e foarte important să discutăm cum va fi gândit și marcat momentul inaugural al acestui monument în situația în care se va ajunge să fie amenajat, dar cel mai important lucru e că trebuie să avem asumată o poziție publică guvernamentală din partea celei mai îndrituite autorități și anume autoritatea centrală, de a realiza, de a finanța, din fonduri guvernamentale acest monument. Să fim bine înțeleși, actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 s-a realizat pentru toți românii, indiferent de regiunile istorice pe care aceștia le reprezintă. Este un proiect ce trebuie asumat și coordonat la nivel central, guvernamental. Acest monument nu poate fi exclusiv susținut financiar din eforturile primăriei municipiului Alba Iulia sau ale CJ Alba”, a mai precizat Nicolaie Moldovan.

Monumentul se dorește a fi construit în perspectiva centenarului Unirii din 2018.

Administratorul public al municipiului a spus că nu ar fi de acord cu amplasarea obiectivului în zona istorică, iar această decizie ar trebui să se ia ținându-se seama de dorința locuitorilor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Cugir: Flaviu-Lucian Rădițoiu, alternativa inovatoare, dinamică și dedicată, la actuala administrație USR Cugir are plăcerea de a anunța că Flaviu-Lucian Rădițoiu a fost ales candidat pentru funcția de primar, al orașului Cugir, în cadrul Adunării Generale a filialei. Cunoscut pentru implicarea sa constantă în comunitate, în diverse activități de voluntariat, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea