Rămâi conectat
Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Ştirea zilei

Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis, invitați la Alba Iulia. Ne vor lăsa iar cu ochii în soare ca de Centenarul Încoronării?

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Nicolae Ciucă și Klaus Iohannis, invitați la Alba Iulia. Ne vor lăsa iar cu ochii în soare ca de Centenarul Încoronării?

Autoritățile au trimis invitații la Cancelaria Prim-Ministrului Ciucă și la Administrația Prezidențială a lui Iohannis pentru a participa la festivitățile de 1 decembrie din Alba Iulia.

Momentan niciunul nu a confirmat prezența, dar încă nu e exclus ca aceștia să vină la Alba Iulia, întrucât parada din orașul Marii Uniri a fost fixată la ora 14.00, pentru ca oficialitățile de la București să se poată deplasa eventual cu elicopterul și în Orașul Unirii.

Elit - Gustul Desăvârșit

La Centenarul Încoronării, autoritățile centrale au ignorat Alba Iulia și evenimentul, nefiind prezente.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

„Dorel” de la Primăria Alba Iulia a lăsat fără internet și cablu o mare parte din oraș, în prag de 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Dorel” de la Primăria Alba Iulia a lăsat fără internet și cablu o mare parte din oraș, în prag de 1 Decembrie

Sute de oameni și firme, abonați la Vodafone, din mai multe zone ale municipiului Alba Iulia au rămas fără televiziune prin cablu și internet, timp de mai mult de 17 de ore, de marți seara până miercuri în jurul orei 15.00.

Defecțiunea a intervenit în cursul zilei de marți, 29 noiembrie și a fost reparată abia astăzi. Ziarulunirea.ro este singurul care a scris despre această problemă, numeroși cititori sesizându-ne că au rămas fără servicii de internet și cablu.

Echipele de depanare din toată țara au fost puse pe drum pentru repararea avariei, fără să știe că de fapt un „Dorel” din primăria Alba Iulia a tăiat și un cablu care conecta mai mulți utilizatori ai Vodafone.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cablurile au fost tăiate de un muncitor de la o firmă care se ocupă de iluminatul public în oraș, în încercarea de a estetiza zona dintre blocurile M6-M7.

„În încercarea de a elibera pereții blocurilor de cablurile nefolosite și inestetice, din greșeală a fost tăiată o fibră optică, care era utilizată. Ne cerem scuze pentru neplăcerile cauzate”, a declarat pentru ziarulunirea.ro Flaviu Buta, purtator de cuvant al Primăriei Alba Iulia.

Claudiu Nemeș, consilier al primarului Gabriel Pleșa, a declarat pentru ziarulunirea.rotoți operatorii au fost informați și au relocat cablurile prin subteran, inclusiv Vodafone. E posibil ca unul dintre cabluri să mai fi fost conectat la anumiți clienți. Astăzi acești clienți au fost preluați de cablul de fibră optică, care e tras prin canalizarea subterană.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| „La mulți ani, România!”: Două fetițe ne spun care au fost momentele lor favorite la repetițiile pentru parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Ce își doresc să devină

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

„La mulți ani, România!”: Două fetițe ne spun care au fost momentele lor favorite la repetițiile pentru parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Ce își doresc să devină

Două fetițe care au decis să își petreacă după-amiaza de astăzi, 30 noiembrie, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, unde s-au desfășurat repetițiile pentru marea paradă de mâine, 1 Decembrie 2022, Ziua Națională a României, au împărtășit câteva idei despre cum li s-a părut prestația principalilor „actori” ai acestei zile.

Mai mult, amândouă au ales să ne povestească și ce carieră ar dori să urmeze, odată ce vor deveni adulți.

Elit - Gustul Desăvârșit

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2022, la Alba Iulia. PROGRAMUL FINAL al manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

„Cel mai mult mi-au plăcut tancurile, pentru că sunt rapide, foarte mari și interesante.

Când voi fi mare, m-aș face polițistă. Acolo aș putea să văd mai multă acțiune și as prinde hoții.

Am văzut Poliția, Armata, Pompierii și Crucea Roșie. Cel mai mult, mi-a plăcut Poliția, pentru că aveau mașini frumoase.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de 1 Decembrie 2022, ZIUA NAȚIONALĂ: Aproape 850 de militari și zeci de mijloace tehnice și autoutilitare vor participa la defilare

Când voi fi mare, cred că voi vrea să mă fac polițistă.”, au transmis cele două fetițe, care au venit pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 pentru a putea vedea repetițiile pentru parada militară de mâine, de Ziua Națională a României 2022.

Ca în fiecare an, pe data de 1 decembrie, Alba Iulia, se îmbracă în haine de sărbătoare, o sărbătoare a românilor de pretutindeni. Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia, cuprinde parada militară, concerte de muzică pentru toate gusturile, masa populară, focuri de artificii și multe alte surprize.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO. 100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze în 1918 cu un aparat ce a costat o pereche de boi

Dragoş Suciu

Publicat

în

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”, după ce a mers 11 kilometri cu aparatul pe bicicletă.

Dintre fotografiile făcute de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, șase au fost realizate la Alba Iulia, cu scene de masă și oameni la tribune oficiale, iar alte trei au fost făcute în dimineața zilei respective, cu delegația sa în satul Galtiu. Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, locul în care s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri, iar astfel de acolo nu există nicio fotografie.

Nu există explicații sigure cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voință al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu știa că el urma să fie singurul ”fotograf al Unirii”. Pe de o parte, unele surse istorice susțin că fotograful oficial al orașului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contractat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: cum s-a făcut Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 – scurtă cronologie

Istoricul Muzeului Național al Unirii, Tudor Roșu, a declarat că potrivit unei nepoate de-a lui Samoilă Mârza, tatăl acestuia a vândut doi boi pentru a-i cumpăra aparatul de fotografiat.

”Cu aparatul respectiv a făcut poze toată viața și a venit cu delegația din satul lui, Galtiu, la Marea Unire, fără să conștientizeze la momentul respectiv că este nu este alt om cu aparat de fotografiat. Ulterior află treaba asta și, sigur, după aceea fotografiile lui primesc o valoare deosebită fiind singurele de la eveniment”, a spus Tudor Roșu.

La 20 de ani după Marea Unire, Samoilă Mârza primește certificat de singur fotograf al Unirii.

”După cum se demonstrează ulterior, nu sunt numai cinci fotografii, sunt mai mult de cinci. E numărul de clișee pe care muzeul le-a achiziționat în anii 1960, direct de la Samoilă Mârza. Celelalte existente probabil s-au distrus (…) Să revenim la fotografiile Unirii, sunt trei fotografii cu scene de masă, unde se vede mulțimea și trei de la tribunele oficiale. Mai sunt încă trei, se pare, cu delegația din satul Galtiu, în Galtiu, chiar în dimineața venirii spre Alba Iulia la 1 decembrie. Samoilă Mârza mai are cu sfințirea steagului de la Viena, în 14 noiembrie și imediat după Unire are cu intrarea Armatei Române la Alba Iulia în 18 decembrie”, a spus Tudor Roșu.

Potrivit lui Roșu, o parte din fotografii Samoilă Mârza le-a donat mai multor personalități din politică, între care Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu sau Regele Ferdinand.

Fotograful Unirii a imortalizat, după 1 decembrie 1918, mai multe evenimente majore din perioada interbelică, între care șantierul unde s-a construit Catedrala Încoronării, vizita Regelui Ferdinand din anul 1919 la Alba Iulia, încoronarea Regelui Ferdinand cu Regina Maria sau manifestările organizate pentru marcarea a 10 ani de la Marea Unire.

În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia. Anterior, el făcuse cursuri de fotografie.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, în satul Galtiu, comuna Sîntimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. La împlinirea vârstei de 7 ani, în anul 1893, este înscris în clasa I a şcolii poporale greco-catolice confesionale din parohia Sîntimbru-Galtiu, protopopiatul Alba Iulia, absolvind şase clase primare, după care urmează cursurile a şase clase de liceu la Alba Iulia.

Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

În ultimii ani ai vieţii, Samoilă Mârza a trăit în sărăcie, fiind nevoit în anumite momente să-şi vândă chiar şi clişeele pe care imortalizase evenimente istorice importante.

Muzeul Naţional al Unirii a reuşit să cumpere în 1967 de la Samoilă Mârza aparatul folosit pentru a imortaliza evenimentele din 1 Decembrie 1918, dar şi clişeele cu fotografiile de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În pofida importanţei istorice a muncii sale, fotograful Samoilă Mârza a trăit mereu aproape de sărăcie, dovadă fiind şi faptul că timp de aproape 60 de ani a folosit acelaşi aparat foto vechi, cu care imortalizase evenimentele de la 1 Decembrie 1918.

Samoilă Mârza este înmormântat în Cimitirul Maieri din Alba Iulia, iar la căpătâiul său este pusă una dintre fotografii Unirii.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.

Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea