Rămâi conectat

Actualitate

Naveta elevilor care nu merg la școală în localitatea unde locuiesc va putea fi decontată. OUG, publicată în Monitorul Oficial

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și cea în care urmează cursurile școlare vor fi decontate pentru elevii care nu merg la școală în localitatea unde locuiesc, potrivit unei ordonanțe ce a fost publicată joi în Monitorul Oficial.

Astfel, această măsură va permite ca toți elevii din țara noastră să beneficieze de transport gratuit la școală, indiferent că fac școala în localitatea de domiciliu sau nu. Totuși, pentru ca elevii să poată deconta naveta, autoritățile trebuie să stabilească atât modul concret, cât și actele în baza cărora se va putea face asta.

OUG 50/2021, ce a apărut joi în Monitorul Oficial 606, stabilește, în primă fază, limitele în care va asigura statul transportul elevilor care trebuie să facă naveta. “Elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, în limita a 50 km.”, scrie, mai exact, în ordonanță.

Înainte de apariția ordonanței, Legea educației naționale nr. 1/2011 stabilea că elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public, iar decontarea se face prin unitatea de învățământ la care învață aceștia.

Potrivit OUG 50/2021, decontarea transportului va putea fi făcută și de către elevii care locuiesc la internat sau în gazdă. Totuși, spre deosebire de cei care trebuie să facă naveta zilnic, elevii din internat vor beneficia de decontarea a doar opt călătorii dus-întors pe semestru.

În plus, elevii vor putea solicita acordarea sumei necesare acoperirii cheltuielilor de transport în avans, cu decontare în luna următoare.

Decontarea cheltuielilor de transport se va face pe baza documentelor emise de operatorii de transport rutier și în limita a 30 de lei/ lună pentru distanța de trei kilometri. Pentru distanțele cuprinse între trei și 50 de kilometri, suma de 30 de lei/ lună se va suplimenta cu trei lei pentru fiecare kilometru/ lună, dar nu mai mult decât valoarea documentelor de transport lunare.

Dacă, totuși, vor exista elevi care nu locuiesc la internat sau gazdă, ce vor trebui să facă naveta pe distanțe mai mari de 50 de kilometri, li se va deconta suma aferentă distanței de 50 de kilometri, la care, pentru distanțele ce depășesc această valoare, se va adăuga un leu/ kilometru/ lună.

Chiar dacă măsura a fost oficializată, decontarea navetei elevilor va fi posibilă numai după ce apare și metodologia de decontare, ce va fi cuprinsă într-un ordin al ministrului educației și care ar trebui să apară în cel mult o lună.

Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea