// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a câștigat un nou proiect de reenacment și va ”aduce la viață” personalitățile Unirii, între care Iuliu Maniu și Vasile Goldiș

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a câștigat un nou proiect de reenacment și va aduce, astfel, la viață, personalitățile Unirii, între care Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești, Vasile Goldiș sau Alexandru Vaida Voievod.

”Muzeul Unirii a câștigat un nou proiect de reenactment! Poate ultimul din seria asta, ca după ce ii „impersonam” pe Maniu si Goldiș la Centenar, parca nu mai rămâne nimic de făcut. Proiectul are și alte componente, educaționala și de cercetare, însă partea mai interesanta pentru publicul larg va fi cea de reenactment. Lista personalităților pe care le vom aduce la viata: Iuliu Maniu, Gheroghe Pop de Basesti, Vasile Goldis, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazar, Elena Pop, Samoila Marza”, a scris, miercuri, istoricul Tudor Roșu, pe Facebook.

La rândul său, istoricul Liviu Zgârciu notează că din toamnă localnicii și turiștii se întâlnesc cu personalitățile sus menționate.

”Și uite așa, după Ținutele Istoriei I,II, III și V (Personajele Istorice, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Garda Națională) am ajuns și la Personajele Istorice VI, Personalitățile Unirii. Un nou proiect câștigat la AFCN de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Deci din toamnă vă veți putea întâlni în Alba Iulia cu Iuliu Maniu, Vasile Goldiș, Iosif Jumanca sau cu alte personalități implicate în Unirea de la 1 decembrie 1918”, a scris Liviu Zgârciu.

Proiectul câștigat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia se numește ”Ținutele istoriei VI. Personalitățile Unirii”, iar valoarea sa este de 43.737 de lei. Echipa muzeului a obținut 89 de puncte la acest proiect.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a reînființat, din diverse surse de finanțare, următoarele trupe: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii), Magna Nemesis (dansatoarele), personajele istorice (Horea, Avram Iancu, Mihai Viteazul etc), dar și Garda Națională de la Alba Iulia sau Legiunea Română de la Alba Iulia (formațiune care a organizat în 1918 Marea Adunare Naţională şi a asigurat paza municipiului).

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook