Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Motorul industriei din județul Alba este german. Peste două miliarde de euro – cifra de afaceri a companiilor Star Assembly Sebeș, Star Transmission Cugir și Bosch Rextroth Blaj

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

•Recordul este deținut de Star Assembly Sebeș, unde s-au derulat afaceri de 1,7 miliarde de euro •Investițiile totale în economia județului ajung la 500 de milioane de euro

Cele trei companii din domeniul auto care activează în județul Alba au avut în 2017 o cifră totală de afaceri de 9,4 miliarde de lei, respectiv mai mult de două miliarde de euro. Star Assembly Sebeș, Star Transmission Cugir, ambele subsidiare ale companiei Daimler Mercedes, precum și Bosch Rextroth Blaj au în prezent o contribuție masivă la economia județului și, implicit, la cea a României.

În cadrul acestora lucrează aproape 6.000 de persoane, la care se adaugă miile de muncitori angajați la furnizorii acestora. Raportat la numărul total al salariaților din Alba, se poate spune că firmele cu capital german din domeniul auto dețin în prezent, alături de furnizori, aproape 10 la sută din forța de muncă a județului. Investițiile totale în economia locală sunt cifrate la aproape 500 de milioane de euro. Beneficiile pentru comunitățile din cele trei orașe sunt imense, banii plătiți în contul taxelor și impozitelor fiind de ordinul milioanelor de euro.

Recordul cifrelor este deținut de cea mai nouă investiție Daimler din Alba, compania Star Assembly de la Sebeș. Potrivit informațiilor din bilanțul publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor, societatea producătoare de cutii de viteză și componente pentru acestea a avut anul trecut o cifră de afaceri de 7,3 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), un record pentru economia românească. Creșterea față de anul 2016 a fost de cinci ori.

Profitul net al Star Assembly a urcat tot de aproape cinci ori, la 246 de milioane de lei (54 de milioane de euro), în timp ce numărul angajaţilor a crescut de la aproape 1.200 în 2016 la 1.811 anul trecut. Investiția de la Sebeș depășește 300 de milioane de euro. Cealaltă companie Daimler din Alba, Star Transsmision SRL Cugir, a ajuns în 2017 la afaceri de 303 milioane de lei (circa 67 de milioane de euro), cifră mult mai mică decât ”sora” de la Sebeș. Profitul acesteia s-a cifrat la 35 de milioane de lei, iar la finalul anului trecut lucrau aici 1.046 de angajați. Star Transmission a fost înfiinţată în 2001, ca rezultat al unui joint-venture româno-german.

În 2013, Daimler a devenit acţionar unic al Star Transmission Cugir, iar ulterior a deschis baza de montaj Star Assembly, devenind astfel una din cele mai importante investiţii străine în România. La sediul din Cugir se produc roţi dinţate, arbori, precum şi componente prelucrate mecanic pentru motoare, cutii de viteză şi casete de direcţie. Valoarea investiției la Cugir este de circa 150 de milioane de euro.

În cealaltă parte a județului, la Blaj, a cunoscut o dezvoltare fără precedent o altă mare companie care activează în domeniul fabricării componentelor pentru industria auto. Bosch Rexroth a înregistrat în 2017 afaceri de 1,77 miliarde de lei (circa 382 milioane de euro) și un profit net de 75,5 milioane de lei. În fabricile de la Blaj lucrează peste 2.700 de oameni. Investiția concernului german în capacitățile de producție de la Blaj se apropie de 200 de milioane de euro.

Ultima investiție de pe platforma industrială Bosch este o clădire de birouri în valoare de 7 milioane de euro. La Blaj, Bosch a deschis prima fabrică din România pentru componente de tehnică liniară, în anul 2007. Începând din anul 2013, locaţia s-a extins prin deschiderea unor noi unităţi de producţie pentru soluţii de mobilitate. Bosch produce la Blaj componente pentru industria auto, cum ar fi senzori de viteză a roților, senzori de turație a arborelui cotit, senzori şi componente electronice pentru grupul motopropulsor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

INFORMARE – solicitare de aviz activități de explorare în perimetrul VALEA LEUCII – 26 aprilie 2024 Această informare este efectuată de: SC LEM RESORUCES SRL cu sediul în Bucureşti, Str. Mircea Eliade, nr. 14, sector 1, camera1, et.1, ce intenţionează să solicite de la Administraţia Naţională „Apele Române” aviz de gospodărire a apelor pentru desfăşurarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea