Rămâi conectat

Curier Județean

Moții renunțau la aur pentru cantități însemnate de vin – FOTO

Dragoş Suciu

Publicat

în

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, moții renunțau la cerceii de aur ”buciumăneşti”, piese componente ale costumului popular femeiesc, pentru cantități însemnate de vin, trocul realizându-se cu locuitori din zone viticole.

cercei Muzeu12

Muzeul din Alba Iulia a prezentat, marți, exponatul acestei luni, o pereche de cercei din aur ”buciumănești”, podoabe cu o poveste extrem de interesantă. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea aceștia erau dați la schimb de locuitorii mai săraci din zona Buciumului, din Munții Apuseni, pentru cantități însemnate de vin, trocul realizându-se cu locuitori din zone viticole.

Muzeograful Adriana Țuțuianu a declarat, marți, la vernisarea expoziției, că cerceii – piese componente a costumului popular femeiesc – ”au pătruns în zona Bucium Abrud în secolul a XVIII-lea, fiind aduși de la Tirol”.

cercei Muzeu03

Potrivit muzeului din Alba Iulia, cu prilejul zilelor de sărbătoare, la ceremoniile obștești, pe lângă piesele curate de port, buciumancele, adaugă o serie de podoabe. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, voiajorii comerciali, atraşi de această zonă auriferă, aduc de la Viena cercei rotunzi, decoraţi cu piatră roşie la mijloc, înconjurată de un brâu albastru şi unul alb. Aceste modele au fost lucrate şi în atelierele din Abrud, dar nu numai din aur ci şi din argint aurit.

Citește și 16-17 iulie 2016: Târgul de Fete de pe Muntele Găina – programul celei mai mari sărbători populare moțești în aer liber. Manifestare unică în țară, cu o vechime de sute de ani

Potrivit muzeografului, cerceii se răspândesc, cu timpul, nu numai în zona Bucium, dar și pe Valea Arieșului și pe Valea Ampoiului.

Acești cercei sunt purtați și astăzi de către femeile din Munții Apuseni.

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă în fiecare lună un exponat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea