Moții din Alba se revoltă împotriva exploatărilor masive de lemn din Apuseni. Peste 400 de persoane în stradă!
Aproximativ 400 de localnici din Gârda de Sus și alte localități din zona munților Apuseni au ieșit azi-dimineață, începând cu ora 10.00, în centrul comunei, în cadrul unui protest împotriva exploatării masive a lemnului din pădurile strămoșești. Acțiunea este autorizată de primărie, până la orele 16.00.
Aceștia susțin că sunt revoltați din cauza faptului că zeci de camioane ale marilor agenţi economici din Alba, dintre care principalii sunt companiile austriace Holzindustrie Schweighofer și Kronspoan, ambele din Sebeş, transportă săptămânal lemnul exploatat din pădurile Apusenilor.
Oamenii sunt nemulțumiți că noile reglementări privind legislaţia în domeniul exploatării lemnului forestier avantajează marile companii, în defavoarea lor, a micilor întreprinzători, care își asigură existența din exploatarea şi prelucrare tradițională a lemnului. Protestatarii mai susțin că acest mod de exploatare duce la epuizarea resursei care le asigură moților, de sute de ani, traiul simplu. Ei vorbesc de dezvoltare durabilă, subliniind faptul că au obligația față de copii lor să lupte pentru viitorul zonei – exploatată de secole de imperii, stat și acum marile companii străine.
”Actuala guvernare a prelungit contractul de exploatare încheiat cu Holzindustrie, pe perioada 2003-2013, de către Guvernul PSL condus de Adrian Năstase.
În urma acestui contract, noi, moții, am rămas cu munții goi, fără posibilitatea de a ne asigura traiul, deși actualii politicieni ne lansează câte un slogan frumos precum ”Dezvoltarea durabilă a Munților Apuseni, cu ce…?
Ne întrbăm ce vor face actualii guvernanți cu noi? Ne vor exporta cu totul la austrieci?
Noi, moții, atragem atenția Guvernului să oprească acest măcel al pădurilor, câte ne-au mai rămas, pentru a beneficia de acestea numai noi, cei care locuim în Munții Apuseni, pentru care și-au dat viața eroi noștri Horea și Avram Iancu.
Considerăm că este necesar să se adopte o nouă strategie de dezvoltare a zonei, pe termen lung, concretă, nu numai promisiuni electorale la patru ani”, spun reprezentanții protestatarilor.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Alba, maiorul Jurcoveț, protestul se desfășoară pașnic, forțele de ordine asigurând liniștea și ordinea publică pe tot parcursul desfășurării mitingului
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan