Rămâi conectat

Ştirea zilei

Moții din Alba se revoltă împotriva exploatărilor masive de lemn din Apuseni. Peste 400 de persoane în stradă!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Aproximativ 400 de localnici din Gârda de Sus și alte localități din zona munților Apuseni au ieșit azi-dimineață, începând cu ora 10.00, în centrul comunei, în cadrul unui protest împotriva exploatării masive a lemnului din pădurile strămoșești. Acțiunea este autorizată de primărie, până la orele 16.00.

Aceștia susțin că sunt revoltați din cauza faptului că zeci de camioane ale marilor agenţi economici din Alba, dintre care principalii sunt companiile austriace Holzindustrie Schweighofer și Kronspoan, ambele din Sebeş, transportă săptămânal lemnul exploatat din pădurile Apusenilor.

Oamenii sunt nemulțumiți că noile reglementări privind legislaţia în domeniul exploatării lemnului forestier avantajează marile companii, în defavoarea lor, a micilor întreprinzători, care își asigură existența din exploatarea şi prelucrare tradițională a lemnului. Protestatarii mai susțin că acest mod de exploatare duce la epuizarea resursei care le asigură moților, de sute de ani, traiul simplu.  Ei vorbesc de dezvoltare durabilă, subliniind faptul că au obligația față de copii lor să lupte pentru viitorul zonei – exploatată de secole de imperii,  stat și acum marile companii străine.

Actuala guvernare a prelungit contractul de exploatare încheiat cu Holzindustrie, pe perioada 2003-2013, de către Guvernul PSL condus de Adrian Năstase.

În urma acestui contract, noi, moții, am rămas cu munții goi, fără posibilitatea de a ne asigura traiul, deși actualii politicieni ne lansează câte un slogan frumos precum ”Dezvoltarea durabilă a Munților Apuseni, cu ce…?

Ne întrbăm ce vor face actualii guvernanți cu noi? Ne vor exporta cu totul la austrieci?

Noi, moții, atragem atenția Guvernului să oprească acest măcel al pădurilor, câte ne-au mai rămas, pentru a beneficia de acestea numai noi, cei care locuim în Munții Apuseni, pentru care și-au dat viața eroi noștri Horea și Avram Iancu.

Considerăm că este necesar să se adopte o nouă strategie de dezvoltare a zonei, pe termen lung, concretă, nu numai promisiuni electorale la patru ani”, spun reprezentanții protestatarilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Alba, maiorul Jurcoveț, protestul se desfășoară pașnic, forțele de ordine asigurând liniștea și ordinea publică pe tot parcursul desfășurării mitingului


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea