Monumentul Losenau din Alba Iulia – Moartea colonelui Losenau

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

După cum unii au început să cunoască, în “parcul Custozza” din Alba Iulia, actualmente “cuptorul Custozza”, zace beat de soare/chinuit îngrozitor şi monumentul Losenau, numit aşa deoarece a fost ridicat în 1853 în memoria colonelului Ludwig Losy von Losenau.

Piatra de temelie a acestui monument a fost pusă la 23 iulie 1852 de către însuşi împăratul austriac Franz Iosif, aflat în călătorie printr-o Transilvanie abia ieşită din războiul civil din 1848-1849, ca un semn de omagiu în amintirea ofiţerului austriac cu cel mai înalt grad ucis în lupte.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Despre viaţa acestui ofiţer, cel puţin la nivel neacademic, nu se ştiu prea multe. Se ştiu însă ultimele lupte la care a participat acesta alături de regimentul sau de cavalerie în Transilvania. Se ştie şi cum a murit, prilej cu care Alba Iulia a mai primit un monument.

O descriere a împrejurărilor în care a căzut colonelul Losenau urmează în acest articol.

Cine a fost Colonelul Ludwig Losy von Losenau? Provenit dintr-o familie aristocrată de germani din Galicia, Ludwig Losy von Losenau a îmbrăţişat cariera militară, urcând treptat în diverse grade până a ajuns colonel şi comandant al regimentului austriac de cavalerie GRAF AUERSPERG nr.8, cunoscut şi sub numele prescurtat de A8 (în care A provine din prima literă a numelui Auersperg)

Losenau a fost trimis cu regimentul său de către împărat în 1848, după începutul revoluţiei maghiare, în sprijinul generalului Puchner, comandantul trupelor imperiale din Transilvania. Regimentul A8 a participat la lupte cu escadroane risipite în întreaga Transilvanie, singură dată când regimentul a luptat în formaţie completă fiind în timpul bătăliei de la Mediaş, după moartea colonelului Losenau. Până la moartea lui Loseanu, escadroane ale regimentului au luptat cu glorie la Cluj, Dej şi Ciucea, la Arad şi Lipova (toate în 1848) şi la Gănești-Mureș, Sibiu (Ocna Sibiului), Orăştie şi Simeria (în 1849). Losenau a fost numit de către români “eroicul Losenau”.

În luna februarie 1849 îl găsim pe Losenau sub comanda generalului Puchner, din ale cărui trupe făceau parte printre altele şi unităţi ale regimentului Carol Ferdinand (în marea lor majoritate români) şi două escadroane ale regimentului A8 conduse personal de către Losenau. Aceste trupe se aflau în urmărirea generalului Bem aflat în retragere după bătălia de la Ocna Sibiului. Generalul Josef Bem, ofiţer polonez, comanda trupele rebele maghiare din Transilvania (pe care maghiarii le numesc revoluţionare) şi s-a dovedit un ofiţer extrem de energic şi de capabil.

După mai multe ciocniri, Bem aştepta trupele imperiale în poziţie de luptă la Simeria. Bem a încercat să folosească terenul şi a ocupat poziţiile dincolo de râul Strei, la intrarea în Simeria, astfel încât trupele imperiale nu puteau să îi atace decât trecând un pod de lemn sau pe gheaţă foarte subţire ceea ce le făcea vulnerabile în fata rebelilor, care şi-au plasat artileria pe o înălţime din apropiere şi infanteria dotată cu puşti într-o cârciumă aflată la capătul podului.

Ca să îngreuneze şi mai mult atacul imperialilor, maghiarii au scos scândurile podului din care au rămas doar grinzile, făcând înaintarea foarte lentă şi grea.

Acestea erau condiţiile în care a început bătălia de la Simeria desfăşurată în condiţiile în care maghiarii erau de două ori mai mulţi decât imperialii (evităm să spunem austrieci, pentru că soldaţii, deşi din trupe regulate austriece, erau în mare parte români).

Superioritatea numerică a fost consecinţa unei mari greşeli a generalului Puchner. Fără nici un motiv, acesta a trimis batalioane şi escadroane în direcţii în care nu se află inamicul aşa că la Simeria nu se mai putea bizui decât pe 4.225 infanterişti şi pe cei 510 cavalerişti a lui Losenau. În schimb, Bem avea la dispoziţie 7.000 infanterişti şi 1.000 cavalerişti.

Era 7 februarie 1849. Ziua bătăliei de la Simeria. Practic, începutul agoniei lui Losenau.

Bătălia a fost deosebit de sângeroasă. Trupele imperiale nu puteau trece decât pe grinzile podului sau pe gheaţa subţire în timp ce rebelii maghiari executau foc asupra lor adăpostiţi de zidurile cârciumii. După lupte grele şi mulţi morţi, un batalion a reuşit să treacă râul Strei, să ocupe cârciumă (cât umor negru involuntar în această bătălie… să se verse sânge şi să moară oameni pentru ocuparea unei cârciumi) să îi împingă pe maghiari mai departe în timp ce trupele de pionieri au reparat podul.

În această luptă s-a produs la un moment dat o mare confuzie.

De locul de luptă s-a apropiat o unitate de rebeli maghiari proveniţi dintr-un regiment de secui şi maghiari trecut mai demult de partea  lui Bem. Foarte important este că, deşi au trecut de partea rebelilor maghiari, din lipsă de mijloace, soldaţii  nu au primit uniforme de rebeli ci se aflau tot în uniformele austriece. Aceasta a stârnit confuzie în rândul imperialilor care au crezut că sunt propriile lor trupe venite în ajutor. Imperialii au încetat focul, maghiarii au încetat şi ei să mai tragă şi toată lumea a fost în stare de confuzie. Tupeişti, rebelii unguri au ajuns la câţiva metri de imperialii uluiţi.

În acest moment, colonelul Losenau, care se afla în rezervă cu cavaleria sa, s-a apropiat de pod pentru a afla motivul încetării focului. Chiar atunci un ofiţer ungur a încercat să atace un locotenent imperial, pe numele său Lepier, şi au reînceput împuşcăturile. Nu se ştie şi nu se va şti niciodată dacă împuşcăturile au pornit de la acel incident între honved şi Lepier, sau dacă ungurii l-au observat pe Losenau şi au început să tragă asupra acestui ofiţer superior.

Cert este că Losenau a fost împuşcat, rănit grav şi a murit patru zile mai târziu.

Experienţă militară a imperialilor a fost mult mai importantă decât superioritatea numerică a trupelor maghiare, acestea fiind zdrobite şi alungate, deşi Bem strigă de pe o colină “Nu fugi maghiare… Nu fugi ! Dacă fugi, Transilvania este pierdută”.

Teoretic a fost o victorie a imperialilor. În realitate, a intervenit din nou Puchner şi, contrar oricărei logici, a dispus retragerea trupelor pentru înnoptare la Orăştie, părăsind câmpul de luptă de la Simeria. Astfel că ungurii, mobilizaţi din nou de energicul Bem, s-au întors la Simeria şi… nu au mai găsit pe nimeni. Aşa că s-au declarat învingători ai unei bătălii pe care de fapt au pierdut-o.

O bătălie în care colonelul Losenau a căzut răpus şi în urma căreia în Alba Iulia s-a mai ridicat un monument.

Radu Octavian
FOTO din anul 1920

PS: Acesta nu este o lucrare științifică, ci doar un articol de popularizare a istoriei. Deşi sursele folosite la întocmirea lui sunt credibile, unele fapte pot fi subiect de controverse între istoricii adevăraţi.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

11 Comentarii

pupaza 13 august 2013 at 15:07

foarte multe date nereale, cu privire la numarul combatantilor, compozitia etnica a trupei lui Lozenau, si prezentare de genul hai sa facem tensiune cu niste jumatati de adevaruri …

cucu 13 august 2013 at 15:20

probabil nu ai citit articolul.
despre componenta etnica a trupei lui Losenau nu se spune nimic. Daca nu ni se spune componenta etnica a acestei trupe inseamna ca s-a mintit asupra ei?
In al doilea rand, ai tu alte cifre despre numarul combatantilor?

Inainte sa vorbesti, citeste de doua ori

pupaza 13 august 2013 at 18:40

sunt date la biblioteca si arhiva despre toata evolutia bataliei de la Simeria, am citit nu numai articolul
ci si surse de arhiva.

cucu 13 august 2013 at 18:47

foarte bine…..da datele tale.

mmm 13 august 2013 at 21:08

mai pupaza…..nu se vede ca ai fi citit ceva….

bum 13 august 2013 at 17:25

apropo de cuptorul custoza ,cuptor e tot orasul ca primaria abia asteapta sa taie orice pom .ca sa poata pune pavele decimentdefrisaza tot.vedeti cum e seara intre blocuri inconjurate de betoane . nu erau mai bine pomi sau vegetatie cum e in toata lumea asta numai la alba ciment

Carcotasul 13 august 2013 at 23:37

Iar da-ti „apa la moara”, Piticului Atomic,! Pun pariu ca maine o sa-l vedem iar cu termometru prin Cetate! VA ZBIERA CA DIN GURA DE SARPE, CA HAVA II DE VINA PENTRU SCHIMBARILE CLIMATICE! Dar sa vedem si partea buna, Buglea, haitasul lui Sañedru, nu se va mai lega cu lanturile de scorburi, ca ii prea cald ! Dupa slabele mele cunostinte, o Cetate, are in centu o mare piata, si nu o padure cu scorburi si ciori! Mai lasati Dracului, aceasta melancolie, pentru cuiburile ciorilor din fostul Parc AL CIORILOR DIN CETATE!

Alex Danila 13 august 2013 at 23:53

Haideti, fiti seriosi, s-a taiat vegetatia din cetate, ceea ce regret si eu, pentru ca s-a exagerat… dar poate ca nu ati vazut sutele de tei plantati de curand pe strada Vasile Alecsandri, pe bulevardul Incoronariii, pe bulevardul Revolutiei, pe bulevardul Transilvaniei, pe strada Octavian Goga, pe Calea Motilor spre Micesti, pe toate strazile din Lipoveni, in spatele fast-food-ului ‘Fat Boy” de la Stadion si in parcul de joaca din centru.

matahala 14 august 2013 at 7:48

mai copile, scuza-ma ca sunt atat de direct, dar tu esti indoctrinat rau. Faptul ca s-au pus niste puieti la margine de strada (lucru laudabil) nu scuza distrugerea unor parcuri (lucru criminal in esenta lui)
Este ca in bancul cu tiganul, care in loc sa spele copilul mai bine a facut altul.
Alex, incearca sa te disociezi de nebunia asta politica

gadea si ciutacu 14 august 2013 at 10:53

Te-as ruga sa-mi spui si mie unde pot iesi sa ma plimb la umbra, sa stau pe o banca? Sper ca nu pe strazile alea cu puieti care vor da umbra peste 30 de ani? Exclude parcul de pe mamut ca nu e la indemana batranilor si mamelor cu copii mici sa mearga pana acolo. Parcul custozza taiat, parcul unirii injumatatit, o multime de copaci taiati in zona muzeului unirii si a fostului cmj. Parcul din centru e plin de ciori si asta. Haide sa pavam tot. De ce nu privesti dincolo de partizanatul politic. Pe mine ma intereseaza ca cetatean nu ca hava, ca buglea, ca piticul atomic, etc. Oricum de cand sunt in consiliul judetean voteaza toti in consens, ii doare in cot de cetatean.

Gainar 15 august 2013 at 13:45

La padure, taica , la padure, ca tot ii curatata si s-au investit bani acolo!

Comentariile sunt oprite