Rămâi conectat

Actualitate

Monitorul Oficial va fi disponibil în format PDF, conform anunțului făcut de Ministrul Economiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că Monitorul Oficial va fi disponibil în format PDF. Ministrul a mai precizat că legea care asigură mai multă transparență urmează să fie publicată în cursul zilei de vineri.

Anunţul a fost făcut de către Claudiu Năsui pe pagina personală de Facebook.

În sfârșit Monitorul oficial va fi disponibil în PDF.

Azi va fi publicată legea 57/2021 prin care însuși Monitorul oficial va fi disponibil în format PDF.

Am crede că în secolul 21 nu ar trebui să fie nevoie de o lege pentru asta, și nici că e un mare motiv de laudă să dai acces la documentul central al statului, legea, în format electronic, liber și care să permită funcții de bază ale oricărui document electronic.

Este un pas înainte pentru transparență și digitalizare.
Este o victorie pentru toți cei care se chinuiau până acum la publicarea actelor normative să le folosească textul oficial.

Legea făcea parte din pachetul de legi pentru debirocratizare și transparentizare depus în vara anului trecut (https://cutt.ly/PachetLegiDebirocratizareUSR). Ultima lege care mai rămâne de adoptat din pachet este cea referitoare la transparentizare.

Lupta pentru transparentizarea statului român este una grea. Ultima lege din pachet ar crea un registru public al transparenței, ar da sancțiuni la răspunsurile în bătaie de joc, și ar obliga instituțiile să dea datele în format electronic. Adică să nu mai primim sute de pagini de tabele scanate, ci fișierul electronic simplu.

Este un lucru de bun simț, exact ca publicarea Monitorului oficial în format PDF. Sunt fișiere care există deja în instituții, dar pur și simplu nu sunt comunicate solicitanților. Cu toate acestea, legea aceasta a fost retrimisă deja de două ori la comisie.

Statul care ne ia banii trebuie să fie transparent cu ei. Dacă suntem suficient de buni cât să plătim taxe și impozite mari, suntem și suficient de buni cât să știm și ce face statul cu ei (statul ne ia jumătate din orice salariu, avem cele mai mari taxe pe salariul minim din toată Europa).

În România politica a fost prea mult arta compromisului. Știu lucrul acesta, și câteodată poate e nevoie de el, din pragmatism. Dar dintre toate compromisurile politice posibile, transparența este principiul la care chiar nu putem renunța.

Întreg pachetul de debirocratizare și transparentizare a fost gândit ca unul coerent, de legi în interesul românilor. Nu doar declarații și principii, ci efectiv reformă. Odată adoptată și ultima lege din pachet, putem spune că statul român va fi făcut un pas înainte în lupta pentru debirocratizare și transparentizare – două din principiile care stau la baza USR PLUS și pentru care ne-ați votat.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea