Rămâi conectat

Actualitate

Modificări noi la indemnizația de creștere a copilului. Guvernanții își propun să ia măsuri pentru încurajarea natalității în România

Ioana Oprean

Publicat

în

Guvernanții își propun să ia măsuri pentru încurajarea natalității în România, așadar vor să schime anumite aspecte în ce privește condițiile indemnizației de creștere a copilului. 

Una dintre corecțiile pe care le vizează aceștia sunt acordarea unei indemnizații mai mari persoanelor care, la mai puțin de 12 luni de la revenirea la muncă din concediu de materitate, intră din nou în concediu pentru creșterea copilului (CCC), așa cum se întâmplă în prezent.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Astfel că, pentru a remedia această situație, recent a fost pusă în discuția senatorilor o propunere legislativă care ar putea să permită acestor persoane să beneficieze de o indemnizație mai mare.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţa a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor conține o serie de schimbări privind concediile de creștere a copilului și indemnizația aferentă. Această propunere a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, iar pentru a fi și pusă în aplicare, este nevoie de aprobarea parlamentarilor, urmată de publicarea actului în Monitorul Oficial.

Mai exact, dacă o persoană solicită un nou concediu de creștere a copilului, în mai puțin de 12 luni de la finalizarea anteriorului concediu, iar în această perioadă obține venituri impozabile din care rezultă o indemnizație mai mică decât cea anterioară, i se va acorda persoanei în cauză indemnizația stabilită pentru concediul anterior.

Această modificare este propusă deoarece, indemnizația lunară calculată pe o perioadă mai scurtă de 12 luni este, de obicei, mai mică, iar acest proiect ar putea duce astfel la majorarea concediului de maternitate.

Cuantumul indemnizației lunare reprezintă ” 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului”.

Potrivit legislatiamuncii.manager.ro, indemnizația de creștere a copilului a urcat la 1.250 lei, începând cu 1 ianuarie 2018.

Un salariat poate beneficia de concediu pentru creșterea copilului:

  •  până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului;
  •  până la împlinirea vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
  •  Pentru copilul cu dizabilitate care a împlinit vârstă de 3 ani, salariații pot beneficia de concediu pentru îngrijirea copilului până la vârstă de 7 ani.

Sursa: a1.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

TURISM 2025 | România pe ultimul loc în Europa la numărul de turiști străini. Piața turistică internațională din țara noastră pe cale de dispariție România a fost surclasată pe piața turistică internațională de toate țările europene, inclusiv Albania și Bulgaria, privind numărul de turiști străini care ne-au vizitat. Există riscul ca  cei care încă mai […]

Citește mai mult

Actualitate

Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Dezechilibru financiar în Sistemul Național de Sănătate. Bani mulți pentru salarii, aproape nimic pentru servicii medicale către asigurați Potrivit unui studiu făcut de Academia de Studii Economie din Bucureşti şi Reţeaua de Sănătate Regina Maria legat de performanța economică și operaționale în sistemul de sănătate se arată că banii din sănătate merg pe salarii indiferent […]

Citește mai mult

Actualitate

Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Tichetul de masă, un beneficiu extrasalarial vital pentru mulți salariați din România. Ne aliniem la standardele vestice sau mai avem de recuperat? Beneficiul extrasalarial sub formă de tichete de masă este tot mai utilizat în Europa. În România, într-o perioadă marcată de inflaţie, presiuni pe piaţa muncii şi nevoia de a motiva angajaţii fără a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea