Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

5 septembrie 1940: România devenea stat legionar. Abdicarea regelui Carol al II-lea duce la instaurarea dictaturii lui Ion Antonescu

Ziarul Unirea

Publicat

în

În septembrie 1940, Romania a fost declarată stat naţional legionar. Abdicarea regelui Carol al II -lea şi instaurarea dictaturii lui Ion Antonescu au fost rezultatele unei catastrofe naţionale. Pe 28 iunie 1940, România a cedat Basarabia şi Bucovina de Nord Uniunii Sovietice; pe 30 august, în baza Dictatului de la Viena, Transilvania de Nord a fost alipită Ungariei.

Învinuit pentru piederile teritoriale, la 6 septembrie 1940, Carol al II-lea renunţă la tron şi trece puterea generalului Ion Antonescu. Într-o primă fază, partenerii de guvernare ai mareşalului, denumit „Conducătorul statului”, sunt membrii organizaţiei fasciste Mişcarea Legionară. Braţul ei politic se numea Garda de Fier.

Basarabia și Bucovina, cedate fără luptă

La sfârşitul lui iunie 1940, Armata Română a acceptat decizia regelui Carol al II-lea de a se retrage din Basarabia fără luptă. O rezistenţă limitată pe Nistru, pentru respectarea celor patru zile de evacuare, ar fi salvat de la execuţie şi deportări mii de oameni.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În acel moment critic, dramatic, din perioada 26-28 iunie, comportamentul regelui a fost unul laş, asta o putem deduce şi pe baza lecturii memoriilor sale. Încerca să se ascundă în spatele acelui Consiliu de Coroană care avea un rol consultativ. El trebuia să îşi asume toată responsabilitatea, să ia o decizie aşa, ca un suveran autentic adevărat”, este de părere istoricul Ion Varta, de la Arhivele Naționale Chișinău.

O minimă rezistenţă armată contra adevăratului inamic ar fi putut limita şi victimele provocate de căutarea disperată a ţapilor ispăşitori. În timpul retragerii haotice din Basarabia, de-a lungul Prutului s-au ciocnit două mase uriaşe de oameni înspăimântaţi: zecii de mii de basarabeni fugeau din calea bolşevicilor, iar alte zeci de mii – ruşi, ucrainieni, evrei – se întorceau acasă sau fugeau din calea naziştilor. Pe calea ferată li s-a dat prioritate refugiaţilor din Basarabia.

Iulie 1940 | Evrei masacraţi la Galaţi şi Dorohoi

„La Galaţi, câteva mii de evrei basarabeni, ruşi, ucrainieni au fost închişi într-un fel de lagăr. Oamenilor închişi nu li s-a dat apă, mâncare, au început să protesteze. Guvernul a pretins că au încercat să se revolte. Au fost masacraţi 400 de oameni, majoritatea evrei. S-a creat un tip de pshihoză antisemită încurajată de propaganda militară că evreii au susţinut pe sovietici odată cu intrarea în Basarabia. Lucrurile sunt mult mai complicate”, spune Adrian Cioflâncă, de la Centrul pentru Istoria Evreilor.

Doliul naţional pentru pierderea Basarabiei şi Bucovinei a agravat resentimentele faţă de Carol al II -lea care în urmă cu doi ani anulase Constituţia democratică a lui Carol I şi Ferdinand şi instaurase dictatura regală.

Vestea deciziei de la Viena din 30 august 1940 a căzut ca un trăznet. Ministrul de externe, Mihail Manoilescu, cel care a văzut prima dată harta convenită de Ciano şi Ribbentrop, a leşinat. Noua hartă a României era tentativa lui Hitler de a-şi asigura loialitatea Bucureştiului şi Budapestei deopotrivă: Ungaria horthystă – ca să obţină tot Ardealul, România – ca să recapete ce pierduse. La Stalingrad, alături de germani, au luptat şi români, şi unguri.

Desenul adânc spre Braşov al noii frontiere arată că, în cazul unei defecţiuni a Bucureştiului, Germania îşi asigura accesul la câmpurile petrolifere de pe Valea Prahovei. Nu a fost clar de la început dacă arbitrajul italiano-german de la Viena va fi acceptat de Armata Română. Mai mulţi înalţi ofiţeri din Transilvania dădeau semne că nu vor respecta evacuarea stabilită pentru 5 septembrie. Carol al II-lea, care se conforma dictatului, nu mai avea autoritate. Legionarii defilau înarmaţi pe străzile Bucureştiului. La 1 septembrie, ţărănistul ardelean Iuliu Maniu şi ministrul apărării Ion Antonescu ajung la concluzia că singura ieşire din criza politică este abdicarea regelui.

Abdicarea lui Carol al II-lea. Ion Antonescu vine la putere

Germania nazistă voia ca în România să fie ordine. Voia petrol şi alimente. Îi sprijinise mulţi ani pe fasciştii din Garda de Fier contra lui Carol al II -lea, care a amânat cât a fost posibil dominaţia germană. Dar politic, pierderea Transilvaniei avea un potenţial exploziv de necontrolat.

Românii îşi iubeau ţara, iar legionarii – care brevetaseră asasinatul în materie de politici publice – declarau că o iubesc cel mai mult. Din Palatul Regal se auzeau împuşcăturile legionarilor gata să îl ia cu asalt.

În pragul haosului, Berlinul a mizat pe generalul Ion Antonescu. Militar experimentat, incoruptibil şi respectat de Armată, era singurul om cu autoritate intactă. În noaptea de 5 spre 6 septembrie, Ion Antonescu i-a cerut lui Carol al II-lea să abdice. Acesta a renunţat la tron în favoarea fiului său, Mihai, şi a părăsit România.

În prima sa zi de domnie, 6 septembrie 1940, regele Mihai, în vârstă de 19 ani, a semnat un decret prin care îl numea pe Ion Antonescu „Conducătorul Statului”.

Acesta a format un guvern în care vicepremier era liderul Gărzii de Fier, Horia Sima, cu miniştri legionari la Interne, Externe, Educaţie şi Propagandă.

Pe 15 septembrie, România a fost declarată stat naţional legionar. Prin decrete, în puţine săptămâni, regulile după care se conducea societatea românească au fost complet schimbate. Ion Antonescu dispreţuia libertatea individuală, credea că aceasta intră în contradicţie cu interesele statului şi detesta practicile democraţiei parlamentare. Statul român a devenit totalitar.

În plus, politicile antisemite erau definitorii. Exista, însă, o diferenţă de tactică între Ion Antonescu şi legionari.

„Obiectivele antisemite sunt aceleaşi pentru ambele părţi. E o diferenţă de ritm. Antonescu era într-o mai mare măsură gradualist, spunea că evreii trebuie scoşi treptat din economie şi din celelalte structuri pentru că asltfel se produce haos. El avea deja o înţelegere cu Germania pentru susţinerea efortului de război şi avea nevoie de o economie funcţională. În schimb, legionarii preferau un model revoluţionar, radical, parţial, prin legi, parţial prin violenţă organizată, sistematică de descurajare a evreilor şi de lichidare fizică, începând chiar din primele săptămâni de guvernare legionară”, explică istoricul Adrian Cioflâncă.

Pe 10 octombrie 1940, primele trupele germane intră în România. Scopul declarat era să protejeze câmpurile petrolifere româneşti. Polonia nu mai exista, Franţa căzuse, începuse atacul contra Marii Britanii. Hitler voia să ajute trupele lui Mussolini care atacau Grecia şi pregătea atacul contra URSS. România era o placă turnantă. Conflictul izbucnit rapid între Ion Antonescu şi legionarii lui Horia Sima risca arunce întreaga economie în haos. Extremiştii conduceau în aşa-numitul „spirit legionar”. În afară de defilări cu iz religios, scoaterea evreilor din economie şi jefuirea lor, legionarii erau complet ineficienţi.

Asasinarea lui Nicolae Iorga și Virgil Madgearu. Rebeliunea legionară

Muncitorii, ţăranii, atraşi iniţial în mişcare, erau dezamăgiţi, Armata nu îi agrease nici o clipă pe extremişti. La nici o lună de la instituirea statului naţional legionar, Horia Sima îi reproşa lui Antonescu că permite existenţa de facto a PNL şi PNŢ.

În noiembrie 1940, legionarii îi ucid pe istoricul Nicolae Iorga şi pe economistul Virgil Madgearu.

În noiembrie şi decembrie, Ion Antonescu se vede de mai multe ori cu Hitler. Îi cere revenirea asupra Dictatului de la Viena. Îi promite, în schimb, susţinerea efortului de război german, economic şi militar. Soarta legionarilor era pecetluită.

La 14 ianuarie 1941, la Berghof, Ion Antonescu îi explică lui Hitler că legionarii creează dezordine. Hitler a replicat povestind cum el însuşi a fost nevoit să elimine anumite elemente din propriile rânduri.

Mareșalul se întoarce la Bucureşti hotărât să elimine Garda de Fier din conducerea ţării. Horia Sima şi legionarii se pregăteau la rândul lor de un conflict armat. La 18 ianuarie, Antonescu ordonă demiterea tuturor comisarilor de românizare din economie, a ministrului de Interne şi a unor oficiali legionari din Siguranţă. În replică, legionarii ocupă câteva sedii de poliţie şi clădiri administrative din Bucureşti şi unele oraşe de provincie. Centrul de comandă legionar se afla într-o clădire de pe strada Roma din Bucureşti, astăzi Administraţia Financiară a sectorului 1. După ce Antonescu le-a lăsat câteva zile legionarilor să se discrediteze, pe 22 ianuarie, Armata Română intervine în forţă. Pe 27 ianuarie, Ion Antonescu instalează propriul guvern, format mai ales din militari.

Începe regimul lui Ion Antonescu

Pe tot parcursul conflictului, cei 170.000 de soldaţi germani aflaţi în România nu au intervenit. Singurul ajutor dat legionarilor a fost că liderii Mişcării au ajuns nevătămaţi în Germania. În cursul celor câteva zile de rebeliune legionară, cartierul evreiesc din Bucureşti a fost devastat, sediile de poliţie ocupate de legionari s-au transformat în locuri de tortură şi de execuţie.

Dictatura lui Ion Antonescu a restabilit ordinea, dar a rămas antisemită. Cel mai cunoscut episod rămâne pogromul de la Iași.

La nici o săptămână de la reintrarea Armatei Române în Basarabia, trupe mixte de militari români şi germani au intrat în casele evreilor de la Iaşi. Ordinului lui Ion Antonescu era să fie evacuată întreaga populaţie evreiască din oraş care număra circa 45 de mii de oameni.

„Responsabilitatea principală aparţine guvernului Antonescu, lui Antonescu însuşi, care ordonă în noaptea de 28 spre 29 iunie 1941, evacuarea întregii populaţii evreieşti din Iaşi pe fondul unei psihoze că evreii pregătesc o revoltă. Era imposibil să evacuezi 45 de mii de oameni. Ordinul spunea să fie executaţi sumar toţi cei care trag şi toţi cei care sunt suspecţi. Astfel au căpătat un fel de autorizaţie în alb să facă ordine după ochi. Rezultatul a fost declanșarea unei violenţe excepţionale”, explică istoricul Adrian Cioflâncă.

În dimineaţa de 29 iunie 1941, pe străzile Iaşului au apărut cadavre. Multe familii de evrei arestate au fost duse în curtea Chesturii, comandamentul poliţiei. Spre după-amiază, femeilor şi copiilor li s-a permis să plece. Bărbaţii au fost transportaţi spre locurile de deportare. Dar cei mai mulţi nu au mai ajuns acolo.

„Au fost încărcaţi în trenuri ale morţii, cele două trenuri ale morţii, unde au murit pe capete pentru că trenurile au fost sigilate, totul se întâmpla pe o căldură ucigaţă. Astfel că avem de-a lungul traseului gropi comune ale celor două trenuri: la Podul Iloaei, la Tîrgu Frumos, la Roman, la Săbăoani, la Mirceşti, la Călăraşi, câteva gropi comune nu au fost identificate”, spune Adrian Cioflâncă.

Numărul victimelor din pogromul de la Iaşi variază, în funcţie de sursă, între 3000 şi 14.000 de oameni. Ulterior, sub administraţie românească, în Transnistria au fost organizate locuri de deportare. Au murit acolo peste 100 de mii de evrei. Dincolo de numere, participarea României la „soluţia finală” a zdrobit oameni. În plus, a distrus o ţesătură socială creată în secole de toleranţă politică, ortodoxie adevărată şi eforturi de modernizare.

Sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară

Ziarul Unirea

Publicat

în

La 2 octombrie, sunt pomeniţi împreună în calendarul creştin ortodox, Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina fecioara.

Sfântul Ciprian a fost filosof şi mare vrăjitor în Antiohia Siriei şi a trăit în timpul împăratului roman Decius (249-251), cel care a declanşat prima persecuţie împotriva creştinilor extinsă în tot imperiul.

Născut din părinţi necredincioşi, de neam din Cartagina, Sfântul Ciprian a fost dat din copilărie spre a sluji zeului Apolon. A învăţat magia în Atena, Egipt, Caldeea şi dobândise o mare faimă printre închinătorii la idoli.

Elit - Gustul Desăvârșit

În Antiohia a mers când era desăvârşit în tot răul: vrăjitor şi fermecător, pierzător de suflete, mare prieten şi credincioasă slugă a stăpânitorului iadului, cu care singur faţă în faţă a vorbit.

Despre acest lucru a mărturisit singur, spunând: „Să mă credeţi pe mine că singur pe diavol l-am văzut. (…) Era chipul lui ca o floare de iarbă şi capul îi era încununat cu o coroană prefăcută, nu adevărată, ci nălucire de aur şi pietre luminoase, care lumina chipul acela şi hainele lui erau minunate. Iar când se întorcea încoace sau încolo se cutremura tot locul acela şi mulţi stăteau lângă scaunul lui cu fel de fel de rânduieli ale duhurilor răutăţii, întru mare supunere.” (Vieţile Sfinţilor).

Aceasta a spus-o singur Sfântul Ciprian despre sine după întoarcerea sa la Dumnezeu.

La credinţa creştină a fost adus de către Iustina fecioară şi creştină, care pe toate demonicele lui lucrări ca pe o pânză de păianjen le-a sfărâmat.

Iustina era din Antiohia şi pentru frumuseţea ei un tânăr Aglaid a mers la vrăjitorul Ciprian pentru a-l ajuta să câştige dragostea ei.

Mare vrăjitor şi fermecător, Ciprian şi-a pus tot meşteşugul în acţiune, dar eforturile sale s-au dovedit zadarnice.

Înţelegând bine că puterile pe care el le credea de neînvins nu pot trece de semnul crucii şi de numele lui Hristos, şi-a venit în fire şi a zis către diavol: „Pierzătorule şi al tuturor înşelătorule, vistierule a toată necurăţia şi înşelăciunea, acum ţi-am cunoscut neputinţa, că dacă de umbra crucii te temi şi de numele lui Hristos te cutremuri, apoi ce vei face când singur Hristos va veni asupra ta? Dacă pe cei ce se însemnează cu crucea nu-i poţi birui, apoi pe cine vei scoate din mâinile lui Hristos? Acum am cunoscut că nu eşti nimic şi nu poţi nimic şi nu ai putere de izbândire” (Vieţile Sfinţilor).

A renunţat la magie şi s-a convertit la creştinism: „schimbându-şi obiceiul, din zi în zi mai strâmtă îşi făcea calea vieţii, totdeauna plângând pentru faptele sale cele rele de mai înainte şi a mers din putere în putere şi din bunătate în bunătate” (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Ciprian a fost denunţat autorităţilor că a devenit creştin şi din vestit slujitor al zeilor s-a întors la Hristos. Odată cu Sfântul Ciprian a fost întemniţată şi Sfânta Iustina, fiind împreună supuşi la chinuri şi apoi omorâţi prin tăierea capului în Nicomidia, din ordinul împăratului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Ziarul Unirea

Publicat

în

1 octombrie – Tradiții în prima zi a lui Brumărel. Ce este bine să faci de Sfântul Procoavă, sfântul care le dă păr bogat fetelor bune de măritat

Prima zi a lui Brumărel, aşa cum este cunoscută luna octombrie în popor, era consacrată, cu zeci de ani în urmă, unui sfânt acum aproape necunoscut românilor: Sfântul Procoavă

Numele lui vine din slava veche și înseamnă „văl”, iar, sub influența bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul.

Citește și: Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştini

De aceea, în multe zone din Moldova, fetele se roagă de „Procoave” și Maicii Domnului pentru a le „înveli” cât mai curând cu vălul imaculat de mireasă. Se povestește că, în această zi, Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse, rugându-i-se lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu milă sa și să-i păzească de toate relele.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această sărbătoare era considerată una a femeilor. Fetele care nu prea aveau păr se rugau Sfântului Procoavă pentru a le acoperi capul cu păr. Ele credeau că în acest fel vor deveni mai atrăgătoare pentru flăcăi și se vor mărita mai repede.

Primul lucru care trebuie spus e că a existat o mare grijă pentru păr, această grijă izvorând din convingerea omului de pe vremuri că întreaga sa putere se află în părul de pe cap sau în cel al bărbii. Astfel, se considera că părul rămâne în legătură cu trupul chiar și după ce a fost tăiat. De aceea, părul tăiat nu se aruncă, ci trebuia neapărat să fie ars; o cauză a acestei interdicții venea și din faptul că vrăjitoarele ar fi putut face mult rău unei persoane dacă avea numai câteva șuvițe din părul acesteia.

Citește și: Mesaje de Sfânta Parascheva  • Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva

Dacă frunzele cad repede, anul viitor e roditor Specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi spun că de luna octombrie se leagă multe superstiţii. “Bătrânii mai cred şi acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc şi cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Tradiţia populară spune că, dacă în luna octombrie este multă brumă sau zăpadă, frig sau ger, luna ianuarie va fi blândă şi mai caldă”, spun specialiştii de la Muzeul Dunării de Jos.

Prima ninsoare în ţara noastră în această lună, conform meteorologilor, a fost înregistrată la 15 octombrie 1970, iar primul strat de zăpadă s-a aşternut la 26 octombrie 1988. Luna octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culeg poamele, se strânge porumbul, cartofii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.

Citește și: MESAJE de SFÂNTUL ANDREI. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei

Recolta de gutui spune cum va fi iarna Pentru creştinii ortodocşi, luna octombrie abundă în sărbători şi în ritualuri importante. Prima şi cea mai importantă este sărbătoarea Sf. Cuvioasa Parascheva, celebrată pe 14 ocotmbrie. Se spune că, aşa cum va fi vremea în această zi, aşa va fi până la Sf. Dumitru şi aşa va fi şi în celelalte sărbători ale anului.

Se mai spune în tradiţia populară că, dacă până acum n-a plouat, iarna va veni curând. Tot în această zi se organizează târguri pentru valorificarea produsele oilor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

1 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare sfântă pentru creștinii ortodocși

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 1 octombrie, „Acoperământul Maicii Domnului”, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendar.

Sărbătoarea amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne: pe 1 octombrie al anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu urări de Crăciun şi felicitări de Crăciun pe care le puteţi trimite celor dragi

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”

Acesta este evenimentul pe care îl prăznuieste Biserica pe 1 octombrie, spre a ne aminti că prin rugăciune putem primi și noi, în greutățile vietii noastre, neîncetatul ajutor al Maicii Domnului.

Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este marcată în calendar cu cruce roșie. În această zi credincioșii nu au voie să muncească, să spele sau să facă curățenie prin gospodării.

Există o credință printre bătrânele de la țară, conform căreia, dacă este tăiat azi, părul rămâne în legătură cu corpul. Din acest motiv nu trebuie aruncat și nici ars, fiindcă poate fi luat de vrăjitoare sau de oamenii răi, care fac diverse farmece.

În ziua prăznuirii Acoperământului Maicii Domnului nu se mănâncă de dulce. Cei care își doresc să fie sănătoși și feriți de rele țin post.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea