Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Modificare la Codul muncii, aplicată de LUNI, 11 mai: „repausul săptămânal al salariațiilor este de 48 de ore consecutive”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Codul muncii se modifică din nou, potrivit unui act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial și se aplică de luni, 11 mai 2015. Actul normativ, adoptat de cele două Camere ale Parlamentului în lunile februarie și aprilie, aduce o modificare la Codul muncii prin care se face o clarificare referitoare la repausul săptămânal al salariaților.

Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii a apărut în Monitorul Oficial, partea I, nr. 316 din 8 mai și se aplică de astăzi.

Concret, alineatul 1 al articolului 137 din Codul muncii dispune, de astăzi, că „repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbata și duminica”. Astfel, spun inițiatorii, noua formă este mult mai concisă și nu mai lasă loc de interpretări.

Până acum, angajații au avut parte de repausul săptămânal, conform Codului muncii, în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Astfel, prevederea intrată în vigoare este necesară deoarece formularea inițială din actul normativ era ambiguă și permitea interpretări ce puteau fi în dezavantajul salariaților.

„În Codul muncii, se face referire la faptul că perioada de repaus reprezintă orice perioadă care nu este timp de muncă. Din păcate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regăsită în textul reglementarilor legale, profita de neștiința angajatului, lăsându-i acestuia din urmă impresia că are foarte multe obligații și foarte puține drepturi, în speță, dreptul la repaus săptămânal.

repaus saptamanal Pentru a elimina acest gen de interpretări prin care relația angajat – angajator poate fi dezechilibrată (…), am inițiat această propunere legislativă care are ca obiect de reglementare înlocuirea formulării art. 137 alin. 1 cu privire la repausul săptămânal care se acorda în două zile consecutive, de regulă sâmbata și duminica, cu formularea repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, forma propusă, în opinia noastră, fiind mult mai concisă și nelăsând loc interpretărilor”, este explicat în expunerea de motive a actului normativ.

sursa:avocat.net.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea