Modificare la Codul muncii, aplicată de LUNI, 11 mai: „repausul săptămânal al salariațiilor este de 48 de ore consecutive”
Codul muncii se modifică din nou, potrivit unui act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial și se aplică de luni, 11 mai 2015. Actul normativ, adoptat de cele două Camere ale Parlamentului în lunile februarie și aprilie, aduce o modificare la Codul muncii prin care se face o clarificare referitoare la repausul săptămânal al salariaților.
Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii a apărut în Monitorul Oficial, partea I, nr. 316 din 8 mai și se aplică de astăzi.
Concret, alineatul 1 al articolului 137 din Codul muncii dispune, de astăzi, că „repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbata și duminica”. Astfel, spun inițiatorii, noua formă este mult mai concisă și nu mai lasă loc de interpretări.
Până acum, angajații au avut parte de repausul săptămânal, conform Codului muncii, în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Astfel, prevederea intrată în vigoare este necesară deoarece formularea inițială din actul normativ era ambiguă și permitea interpretări ce puteau fi în dezavantajul salariaților.
„În Codul muncii, se face referire la faptul că perioada de repaus reprezintă orice perioadă care nu este timp de muncă. Din păcate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regăsită în textul reglementarilor legale, profita de neștiința angajatului, lăsându-i acestuia din urmă impresia că are foarte multe obligații și foarte puține drepturi, în speță, dreptul la repaus săptămânal.
Pentru a elimina acest gen de interpretări prin care relația angajat – angajator poate fi dezechilibrată (…), am inițiat această propunere legislativă care are ca obiect de reglementare înlocuirea formulării art. 137 alin. 1 cu privire la repausul săptămânal care se acorda în două zile consecutive, de regulă sâmbata și duminica, cu formularea repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, forma propusă, în opinia noastră, fiind mult mai concisă și nelăsând loc interpretărilor”, este explicat în expunerea de motive a actului normativ.
sursa:avocat.net.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi
18 decembrie | Ziua minorităților naționale din România: Cum a ajuns să fie marcată această zi Anual, la data de 18 decembrie este celebrată Ziua minorităților naționale din România. În anul 1992, la această dată, a fost adoptată, prin Rezoluție a Adunării Generale a ONU, „Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o oră
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor