Modificare la Codul muncii, aplicată de LUNI, 11 mai: „repausul săptămânal al salariațiilor este de 48 de ore consecutive”
Codul muncii se modifică din nou, potrivit unui act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial și se aplică de luni, 11 mai 2015. Actul normativ, adoptat de cele două Camere ale Parlamentului în lunile februarie și aprilie, aduce o modificare la Codul muncii prin care se face o clarificare referitoare la repausul săptămânal al salariaților.
Legea nr. 97/2015 pentru modificarea art. 137 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 — Codul muncii a apărut în Monitorul Oficial, partea I, nr. 316 din 8 mai și se aplică de astăzi.
Concret, alineatul 1 al articolului 137 din Codul muncii dispune, de astăzi, că „repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbata și duminica”. Astfel, spun inițiatorii, noua formă este mult mai concisă și nu mai lasă loc de interpretări.
Până acum, angajații au avut parte de repausul săptămânal, conform Codului muncii, în două zile consecutive, de regulă sâmbăta și duminica. Astfel, prevederea intrată în vigoare este necesară deoarece formularea inițială din actul normativ era ambiguă și permitea interpretări ce puteau fi în dezavantajul salariaților.
„În Codul muncii, se face referire la faptul că perioada de repaus reprezintă orice perioadă care nu este timp de muncă. Din păcate, de multe ori, angajatorul, ajutat de ambiguitatea regăsită în textul reglementarilor legale, profita de neștiința angajatului, lăsându-i acestuia din urmă impresia că are foarte multe obligații și foarte puține drepturi, în speță, dreptul la repaus săptămânal.
Pentru a elimina acest gen de interpretări prin care relația angajat – angajator poate fi dezechilibrată (…), am inițiat această propunere legislativă care are ca obiect de reglementare înlocuirea formulării art. 137 alin. 1 cu privire la repausul săptămânal care se acorda în două zile consecutive, de regulă sâmbata și duminica, cu formularea repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica, forma propusă, în opinia noastră, fiind mult mai concisă și nelăsând loc interpretărilor”, este explicat în expunerea de motive a actului normativ.
sursa:avocat.net.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată