Rămâi conectat

Curier Județean

Modernizarea infratructurii rutiere în comuna Scărișoara: Undă verde de la APM Alba

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modernizarea infratructurii rutiere în comuna Scărișoara: Undă verde de la APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a dat undă verde pentru proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere în comuna Scărișoara, cuprinzând satele Scărișoara, Preluca, Negești și Sfortea.

Drumurile prevăzute în proiect pentru a fi reabilitate sunt într-o stare avansată de degradare și necesită imediata intervenție. Traseul este unul de munte, cu lățimi mici ale părții carosabile de 3.00 m cu declivități relativ mari.

Elit - Gustul Desăvârșit

Șanțurile sunt neregulate sau lipsesc cu desăvârșire pe multe zone, cu secțiuni variabile, în mare parte colmatate cu vegetație și pământ. Pe primul tronson structura rutieră este incompletă, între km 0+060 – km 3+375, zona pe care se propune o ranforsare și respectiv structură rutieră nouă pe celalte tronsoane vizate spre modernizare (tronson nr.2 DC135 si tronson local în satul Sfoartea).

Utilizarea actuală și aprobată a terenurilor – Primul tronson amplasat în satele Scărișoara și Preluca, pornește din drumul național 75 (DN75) și are o lungime de 3375 m, iar cel de-al doilea tronson pornește dintr-o intersecție și se desfășoară spre satul Negești, pe o lungime de 2430 m.

Modernizarea primului tronson se va realiza prin adoptarea a unei noi structuri rutiere pe primii 62 de m, după care se va ranforsa până la finalul celor 3375m. Pe tronsonul cu numarul 2 din DC135 și pe drumul local Sfoartea se va adopta o structură rutieră nouă. Drumul local din satul Sfoartea se modernizează pe 1170 m având plecarea din Drumul Județean 750 (DJ 750).

Lungimea totală de drumuri vizate spre modernizare însumează 6975 m.

Foto: scarisoara.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Alba, în topul șomerilor Regiunii Centru: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lui august 2022

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alba, în topul șomerilor Regiunii Centru: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lui august 2022

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2022 în Regiunea Centru a fost de 27407 persoane, reprezentând 12,2% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel naţional (224404 persoane). Ponderea şomerilor de sex masculin a fost de 51,9% (14234 persoane), iar de sex feminin a fost de 48,1% (13173 persoane).

Numărul şomerilor a crescut faţă de luna anterioară cu 2% (+545 persoane) şi a scazut cu 7,4% (-2193 persoane) faţă de luna corespunzătoare din anul 2021. La nivelul regiunii, cei mai mulţi şomeri s-au înregistrat în judeţul Mureș (5852 persoane), Brașov (5186 persoane) si Alba (4757 persoane).

Rata şomajului, calculată ca raport între numărul şomerilor şi populaţia activă civilă, a fost în luna august 2022 de 2,5% (2,8% în rândul femeilor), mai mica decat valoarea înregistrata la nivel naţional: 2,6% (2,7% în rândul femeilor). Cele mai mari rate ale şomajului s-au înregistrat în judeţele Covasna 4,2% si Harghita 3,4%, iar cea mai redusa în Sibiu 1,8%.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Idei de CADOURI pentru Moş Nicolae. Vezi ce daruri poţi alege pentru copilul tău de Sfântul Nicolae 2020

Ziarul Unirea

Publicat

în

Decembrie este luna cadourilor, iar copiii, în mod deosebit, sunt cei care aşteaptă cu sufletul la gură suprizele pe care le vor primi. Moş Nicolae va trece în noaptea de marți spre miercuri pe la copiii cuminţi care şi-au pregătit ghetuţele, însă şi ceilalţi membri ai familiei vor fi răsplătiţi de Moş Nicolae.

Sfântul Nicolae, cel mai cunoscut sfânt al Bisericii Ortodoxe, este sărbătorit pe 6 decembrie. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, Moş Nicolae, aşa cum mai este cunoscut sfântul în ţara noastră, aduce daruri la copiii care au fost cuminţi şi o nuieluşă pentru cei care au fost neascultători.

Citește și: mesaje de Mos Nicolae

Elit - Gustul Desăvârșit

Copiii cu vârsta între 0-4 ani

Ei bine, nu trebuie să îți faci griji! Copilul este prea mic și sigur nu își va aminti ce i-ai cumpărat de primul 6 decembrie petrecut împreună. În schimb, îi poți face o felicitare în fiecare an, hand made, și să o pui deoparte pentru a i le arăta atunci când va fi mai mare. Așa îi vei arăta că în viață nu contează doar bunurile materiale.

Citește și:  Cadouri de Moș Nicolae pentru iubit. Idei de surprize pentru el

Copiii cu vârsta între 4-7 ani

E vârsta la care copilul se joacă și vrea din ce în ce mai multe jucării. Pe lângă dulciuri, cumpără-i o jucărie. Îi poți oferi jucarii din lemn, cărticele, figurine cu Hello Kitty, seturi de figurine Lego sau plastilină.

Copiii cu vârsta între 7-14 ani

În această perioadă, copilul începe să meargă la școală și să învețe din ce în ce mai multe lucruri noi. Ajută-l! De Moș Nicolae îi poți cumpăra o carte sau un manual la materia la care nu se pricepe. El trebuie să știe valorile impuse de această sărbătoare și că Moș Nicolae oferă cadouri doar copiilor ascultători, care învață bine. Bineînțeles, în ghetuțe mai ai loc și pentru dulciuri și fructe, cutiuţe muzicale, seturi de construcții, avion de jucărie, trenuleţe, trotinete sau role.

Citește și: Cadouri de Moș Nicolae pentru iubită

Copiii cu vârsta între 14-20 ani

Deși după această vârstă nu mai există credință în existența lui Moș Nicolae, poți păstra tradiția. De-acum trebuie să fii atentă la ceea ce își dorește el. Subtil, vorbește cu el și vezi ce ar vrea să își cumpere. Poți opta pentru jocuri video, puzzle sau haine.

Tinerii cu vârsta peste 20 de ani

Îl poți ajuta în cariera pe care și-a ales-o. Cumpără-i un laptop – majoritatea locurilor de muncă din ziua de azi se învârt în jurul tehnologiei. Plătește-i niște cursuri pe care vrea să le urmeze sau orice altceva l-ar putea ajuta să își construiască cariera la care visează. E important să știe că îi ești alături și așa veți păstra tradiția acestei sărbători.

Citește și: mesaje de Sfântul Nicolae

Seara în care vine Moș Nicolae este una sfântă și promovează modestia, credința și ascultarea față de părinți. Nu scoate foarte mulți bani din buzunar, mai ales că vine și Crăciunul, iar atunci va trebui să cumperi alte cadouri.

Spor la cumpărături!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Modernizarea infrastructurii rutiere în satul Obreja: Licitație de peste 1.2 milioane de lei pentru atribuirea lucrărilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modernizarea infrastructurii rutiere în satul Obreja: Licitație de peste 1.2 milioane de lei pentru atribuirea lucrărilor

Primăria Mihalț a inițiat procedura de atribuire prin licitație publică a unor lucrări de modernizare a infrastructurii rutiere în satul Obreja. Valoarea contractului propus este de 1.287.398,81 de lei, fără TVA.

Se dorește amenajarea corespunzătoare a scurgerii apelor pluviale în localitatea Obreja. Asta prin executarea unor lucrări de betonare a rigolelor și podețelor, construirea și refacerea aleilor pietonale la proprietari și între aceștia. Obiectivul este să fie asigurate condiții normale de acces la proprietățile private, și nu numai, la standardele de siguranțăși confort impuse de normele în vigoare.

Soluția constructivă presupune excavarea pământului și dislocarea rigolelor existente, urmată de așternerea unui strat de balast de 10 centimetri după compactare, betonarea rigolelor aferente părții carosabile în grosime de 10 centimetri, respectiv amenajarea podețelor pentru a facilita accesul la proprietăți, prin îndepărtarea podețelor existente și refacerea acestora cu un strat de balast de 20 de centimetri și turnarea unei plăci de 15 centimetri, armată în dreptul podețului pe o lățime de un metru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este prevăzută, de asemenea, amenajarea trotuarelor din dale de beton cu grosimea de 6 centimetri, așezate pe un pat de nisip de 5 centimetri. Stratul de fundație pentru trotuare va fi de balast cu o grosime de 15 centimetri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea