Rămâi conectat

Politică Administrație

“Mocănița” ar putea reveni pe calea ferată Alba Iulia – Zlatna în acest an. Ponoran a cumpărat o locomotivă cu aburi din 1906

Bogdan Presecan

Publicat

în

În luna ianuarie a.c., Primăria orașului Zlatna a cumpărat o locomotivă cu aburi CFN N2 302 (clasată ca patrimoniu cultural naţional mobil), construită în anul 1906, pe care a trimis-o deja pentru a fi restaurată la singura societate care este autorizată să facă astfel de lucrări – SC “Remarul 16 februarie” din Cluj-Napoca.

Locomotiva a fost achiziționată de primarul Silviu Ponoran cu suma de 4.000 de euro, deși licitația a început de la 5.000 de euro, aceasta fiind vândută de către SC Best Insolvency IPURL, societatea lichidatoare a Brafor SA, firmă aflată în procedura insolvenţei şi care deţinea în proprietate locomotiva aflată la Depoul de Locomotive din Sibiu.

Cumpărarea acesteia de către administrația locală din Zlatna a provocat recent un scandal, după ce Sabin Luca – directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu, a criticat dur această tranzacție, afirmând că locomotiva s-a vândut  mult sub preţul estimat de specialiști (este vehiculată suma de 65.000 de euro). Luca intenționează să amenajeze un muzeu al locomotivelor cu abur la Sibiu, locul în care se afla în custodie și cea achiziționată de primăria Zlatna, iar înstrăinarea acesteia și perspectiva vânzării altor piese similare aflate la Sibiu, evident că l-au deranjat.

Elit - Gustul Desăvârșit

În acelaşi timp, invocând faptul că vânzarea obiectului de patrimoniu nu s–a realizat cu avizul Ministerului Culturii şi al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, DJC Sibiu a anunțat faptul că a sesizat Ministerul Culturii şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Sibiu, mai precis Ser­viciul de Investigaţii Crimi­nale Sibiu, în acest sens.

Primarul Zlatnei, Silviu Ponoran a declarat pentru ziarul Unirea că a cumpărat legal și la prețul corect locomotiva veche de peste 100 de ani și ea se află acum în atelierul societății din Cluj pentru a fi recondiționată. Lucrările de restaurare a a piesei de “tezaur” costă între 150.000 și 200.000 de euro, iar dacă totul va merge bine, la 1 Decembrie 2013 (n.a. 95 de ani de la Unire), “Mocănița” și cele 3 vagoane din anul 1901, după zeci de ani, vor reface traseul pornind de la Zlatna la Alba Iulia.

Ponoran spune că achiziționarea locomotivei în urma licitației este perfect legală, ea aflându-se acum în proprietatea orașului Zlatna ca obiect de patrimoniu național al României.

“Este important faptul că această locomotivă, aflată într-o stare foarte avansată de degradare, care a stat mai mult de 20 de ani în ploaie la Sibiu, va fi redată în funcțiune  și va deveni” cel mai autentic tren din Europa”.

Dacă toate demersurile noastre vor merge bine, avem de gând ca la 1 Decembrie 2013, Mocănița să ajungă la Alba Iulia, în primul ei drum după o pauză de zeci de ani. Eu încerc să fac orașul Zlatna cât mai atractiv pentru turiști, să îl fac să se dezvolte”, a declarat primarul Zlatnei.

Lucrările la calea ferată Alba Iulia – Zlatna au început în 1892, aceasta fiind inaugurată în 1895. Linia avea o lungime de 48,5 km, 11 gări şi trei puncte de alimentare cu apă la Alba Iulia, Şard şi Zlatna. Linia îngustă a fost înlocuită cu o linie normală în anul 1976. Realizarea ei a fost făcută pentru a ușura transportul materialelor şi al produselor miniere care se extrăgeau şi se prelucrau în fabricile din Zlatna și Munţii Apuseni .

foto: fosta Mocănița ce circula pe traseul Alba Iulia – Zlatna


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PNL de Alba, Florin Roman: Peste 15.000 de moți au primit factura redusă cu 50% la energie electrică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Deputatul PNL de Alba, Florin Roman: Peste 15.000 de moți au primit factura redusă cu 50% la energie electrică

Electrica Furnizare a emis peste 20.000 de facturi reduse cu 50%, care au ajuns in aceste zile la beneficiari. 15501 facturi au fost emise pentru moții din Alba, după cum urmează: Abrud – 1622, Albac – 552, Almasu Mare – 189, Arieseni – 519, Avram Iancu – 514, Baia de Aries – 1071, Bistra – 1337, Bucium – 467, Cimpeni – 2184, Ciuruleasa – 253, Garda de Sus – 441, Horea – 479, Intregalde – 93, Lupsa – 792, Mogos – 186, Ocolis – 160, Poiana Vadului – 283, Ponor – 97, Posaga – 310, Salciua – 443, Scarisoara – 351, Sohodol – 425, Vadu Moților – 383, Vidra – 441, Zlatna -1909.

Am promis ca rezolv problema și am rezolvat-o. Nu sunt genul de parlamentar care doar se plânge, este contemplativ. Prefer soluții, nu discuții.

Elit - Gustul Desăvârșit

Beneficiile prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 27 din 1996, vor fi acordate retroactiv dacă clienții îndeplinesc criteriile de încadrare prevăzute in legislație.
Pentru a beneficia de prevederile Ordonanței Guvernului nr. 27 din 1996 clienții trebuie să:
• fie titularii contratului de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale;
• să aibă locuința sau sa desfășoare activitatea in localitățile din Munții Apuseni, așa cum sunt definite prin Hotărârea Guvernului României nr. 323 din 10 mai 1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economice-sociale a unor localități din Munții Apuseni;
• nu aibă facturi restante.
Criteriile de încadrare și documentele justificative vor fi evaluate de către Unitatea Administrativ Teritoriala (Primărie). După verificarea criteriilor de încadrare, Unitatea Administrativ Teritorială va trimite listele cu clienții beneficiari către furnizorul de energie electrică și de gaze naturale. Furnizorul va aplica, ulterior, reducerea corespunzătoare pe factura dvs. începând cu data de 1 a lunii următoare primirii listelor.
Acum, la finalul acestui demers, nu îmi rămâne decât satisfacția faptului ca am reușit sa ajut 15000 de familii de mot. Cu bunul Dumnezeu înainte!

Florin Roman, deputat PNL


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Primarul Gabriel Pleșa admite că este „curtat” de partide: „Mă onorează, înseamnă că prestația mea și a echipei mele este apreciată”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primarul Gabriel Pleșa admite că este „curtat” de partide: „Mă onorează, înseamnă că prestația mea și a echipei mele este apreciată”

Primarul din partea USR al municipiului Alba Iulia, a admis că este curtat și de alte partide politice, mai ales că se apropie cu pași repezi anul electoral 2024.

Edilul a spus, la Radio Unirea FM, că este onorat de acest interes, din care deduce că prestația sa în funcție este apreciată.

„Da am fost curtat de alte partide, dar repet este firesc și mă onorează, înseamnă că prestația mea și a echipei mele este apreciată. Sunt discuții, se fac anumite propuneri în anumite condiții, însă nu aș vrea să fac mai multe comentarii pentru că nu este nimic concret.

Elit - Gustul Desăvârșit

Indiferent de culoarea politcă, când a trebuit să merg la orice om cu funcție importantă în stat de care depind niște lucruri pentru deblocarea unor finanțări sau pentru urgentarea unor documente am făcut-o fără nici o problemă, consider că e în fișa postului și e de datoria mea să fac acest lucru. Între toți oamenii politici sunt discuții, despre susținere de proiecte, despre finanțări. În primul rând mă interesează orașul, proiectele trebuie duse mai departe și facem orice discuție pe care o considerăm necesară pentru acest lucru”, a spus Gabriel Pleșa la Radio Unirea FM.

Gabriel Pleșa spune că este primarul USR în exercițiu și dacă va fi vreodată cazul să se schimbe ceva va fi primul care o să anunțe public acest lucru, însă deocamdată nu sunt decât speculații.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Ion Dumitrel, LAUDE pentru un primar PSD din Alba: „Un primar cu inițiativă, care derulează o mulțime de proiecte!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ion Dumitrel, LAUDE pentru un primar PSD din Alba: „Un primar cu inițiativă, care derulează o mulțime de proiecte!”

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a realizat un lucru mai puțin obișnuit în cursul zilei trecute, când l-a lăudat pe primarul PSD din Gârbova, Ioan Muntean, pe pagina sa de Facebook.

„Gârbova, o comună frumoasă din Podișul Secașelor, se dezvoltă într-un ritm alert.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sub conducerea lui Ioan Muntean, un primar cu inițiativă, se derulează o mulțime de proiecte, în beneficiul oamenilor de aici.

Un exemplu elocvent în acest sens este proiectul prin care, de-a lungul drumului județean, au fost realizate rigole, accese la proprietăți și sistemul de scurgere al apelor pluviale. Domnul primar își dorește ca pe viitor toate străzile din comună să arate la fel.

Investițiile în infrastructură și bunul mod de gospodărire atrag după sine și investitorii privați: fabrica de sucuri naturale, Pontonul – zona de agrement cu ștrand, lac și pavilion de evenimente, cât și alte investiții în agricultură și turism.”, au fost cuvintele lui Ion Dumitrel, în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare