Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

MOBILITATE URBANĂ în Alba Iulia: Lotul II etapa a II – a. Valoare, durată și efecte preconizate

Cezar Lancrajan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

MOBILITATE URBANĂ în Alba Iulia: Lotul II etapa a II – a. Valoare, durată și efecte preconizate

Proiectul de Hotărâre, numărul 391 din 11 octombrie 2024, privind aprobarea implementării etapei a II-a a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, în cadrul PR Centru, în scopul finalizării integrale, precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens- cofinanțare, cheltuieli neeligibile, a fost publicat în Monitorul Oficial Local urmând ca în data de 17 octombrie 2024 să fie supus votului consilierilor locali, în cadrul unei ședințe „ordinare”.

Citește și: Lotul II de mobilitate în Alba Iulia: Cheltuieli mai mari decât cele prevăzute. Primarul propune reaprobarea devizului general

Proiectul de Hotărâre, numărul 391 inițiat la 11 octombrie de primarul municipiului Alba Iulia, în forma propusă de Gabriel Codru Pleșa și publicată în Monitor Oficial Local, la data mai sus menționată:

Art. 1. – Se aprobă depunerea proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului “Regiunea Centru”, Prioritatea 4. O regiune cu mobilitate urbană durabilă, Acțiunea 4.1 Dezvoltarea mobilității urbane durabile in Municipiile Regiunii Centru (inclusiv Zone Metropolitane si Zone Funcționale Urbane), Obiectiv specific RSO2.8 – FEDR – RSO2.8_Promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, în scopul implementării etapei a II a și finalizării integrale a acestui proiect.

Art. 2. – Se aprobă perioada de implementare aferentă etapei a II a, respectiv 24 de luni de la data semnării contractului de finanțare, în scopul finalizării integrale a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2 ”, cod SMIS 127257.

Art. 3. Se aprobă valoarea totală eligibilă a proiectului prevăzut la art. 1 în cuantum de 5.545.557,46 lei (inclusiv TVA), necesară implementării etapei a II a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, cod SMIS 127257.

Art. 4. Se aprobă contribuția proprie în proiect a Municipiului Alba Iulia, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului, cât și contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 110.911,15 lei. reprezentând cofinanțarea proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, cod SMIS 127257.

Art. 5. Se vor asigura sumele reprezentând cheltuieli declarate neeligibile pe parcursul implementării proiectului, altele decât cele prevăzute în bugetul inițial, precum și cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, cod SMIS 127257, pentru implementarea proiectului în condiții optime.

Art. 6. Se vor asigura toate resursele financiare necesare implementării proiectului în condițiile rambursării/ decontării ulterioare a cheltuielilor din fondurile Uniunii.

Art. 7. Pe perioada de durabilitate se va menține investiția realizată, se vor asigura sumele reprezentând cheltuielile de funcționare și întreținere aferente proiectului, în vederea sustenabilității financiare a acestuia.

Art. 8. Sumele reprezentând corecțiile ce pot fi identificate în procedura de verificare a achiziției vor fi suportate din bugetul propriu al municipiului Alba Iulia.

Art. 9. Hotărârea poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004 Legea contenciosului administrativ, cu modificările și completările ulterioare;

Raportul Serviciul Investiții și Lucrări Publice, numărul 116394 din 11 octombrie 2024, privind aprobarea implementării etapei a II-a a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, în cadrul PR Centru, în scopul finalizării integrale, precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens- cofinanțare, cheltuieli neeligibile:

În cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Componentă 1 – Apel : POR/182/4/1/Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă/1/Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, a fost depus de către Municipiul Alba Iulia proiectul intitulat „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257. În data de 25.02.2020 a fost încheiat contractul de finanțare nr. 5165/25.02.2020.

Proiectul „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, are ca obiectiv general Creșterea calității vieții la nivelul municipiului Alba Iulia incepand cu anul 2023, prin promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile si prin investiții bazate pe Planul de mobilitate urbana durabila a Municipiului Alba Iulia.

Obiectivele specifice ale proiectului:

Reducerea cu 3,5% a emisiilor de echivalent CO2 generate de transportul rutier motorizat de la nivelul municipiului Alba Iulia prin implementarea unei operațiuni din Planul de mobilitate urbană durabilă a Municipiului Alba Iulia care vizează îmbunătățirea infrastructurii transportului public de persoane, infrastructurii pietonale respectiv infrastructurii pentru bicicliști la nivelul ariei de studiu, începând cu anul 2023.

Creșterea utilizării transportului nemotorizat la nivelul Municipiului Alba Iulia începând cu anul 2023, respectiv a numărului de bicicliști cu 100% și a numărului de pietoni cu 10,5 % prin reabilitarea / modernizarea a 14,54 km de infrastructură pietonală și amenajarea a 9,54 km de piste pentru bicicliști, respectiv crearea unui sistem de bike-sharing la nivelul ariei de studiu.

Creșterea cu 7,9 % a numărului de pasageri în transportul public local la nivelul Municipiului Alba Iulia începând cu anul 2023 prin crearea a 9,54 km de benzi dedicate transportului public, reabilitarea a 8,5 km a infrastructurii de transport public existente, reabilitarea/modernizarea a 21 stații de autobuz la nivelul ariei de studiu.

Reducerea traficului cu autoturisme personale cu 5,4 % la nivelul Municipiului Alba Iulia începând cu anul 2023 prin reabilitarea a 14,54 km infrastructură pietonală, crearea a 9,54 km de piste pentru bicicliști, crearea a 9,54 km de benzi dedicate transportului public, reabilitarea a 8,5 km a infrastructurii de transport public existente și implementarea unei campanii de conștientizare a publicului cu privire la necesitatea renunțării la utilizarea autovehiculelor personale cu impact negativ asupra mediului înconjurător și utilizarea modurilor alternative de transport la nivelul ariei de studiu.

Citește și: Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia: Investiție de peste 32 de milioane de lei în corpul B. Durata de execuție a proiectului

În data de 09/10/2024 s-a publicat apelul de proiecte pentru accesarea finanțării pentru proiectele etapizate II, fiind identificată oportunitatea de a depune o nouă cerere de finanțare în vederea etapizării proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257

Perioada de depunere a proiectelor: 09.10.2024 – 16.10.2024

Apelurile lansate sunt de tip necompetitiv bazate pe lista de proiecte preidentificate, selectate la etapizare din cadrul POR 2014-2020 în cadrul PR Centru, conform Anexei 1 la ghidul solicitantului.

Având în vedere prevederile Ghidului solicitantului Programul Regiunea Centru Condiții de accesare a finanțării pentru proiectele etapizate II aferente domeniilor: eficiență energetică, spații verzi, mobilitate urbană, infrastructură de transport, infrastructură educațională, patrimoniu cultural și dezvoltare urbană, respectiv anexei 1 privind lista beneficiarilor eligibili pentru etapizare, în vederea depunerii proiectului pentru etapa a II-a, cu termen depunere proiect 16.10.2024, se impune aprobarea hotărârii privind aprobarea implementării etapei a II-a a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, în cadrul PR Centru, în scopul finalizării integrale, precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens- cofinanțare, cheltuieli neeligibile.

Valoare proiect etapa II, respectiv:

Valoarea totală eligibilă a proiectului propus pentru etapizare: 5.545.557,46 lei (inclusiv TVA)

Contribuție proprie la valoarea eligibilă: 110.911,15 lei (inclusiv TVA)

Având în vedere oportunitatea susținerii cheltuielilor aferente etapei a II-a din bugetul eligibil al programului, supunem dezbaterii și aprobării Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia Hotărârea privind aprobarea implementării etapei a II-a a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, în cadrul PR Centru, în scopul finalizării integrale, precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens- cofinanțare, cheltuieli neeligibile.

Referat de aprobare, numărul 116345 din 11 octombrie 2024:

În cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Componentă 1 – Apel : POR/182/4/1/Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă/1/Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă, a fost depus de către Municipiul Alba Iulia proiectul intitulat „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257. În data de 25.02.2020 a fost încheiat contractul de finanțare nr. 5165/25.02.2020.

Proiectul „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, are ca obiectiv general Creșterea calității vieții la nivelul municipiului Alba Iulia incepand cu anul 2023, prin promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile si prin investiții bazate pe Planul de mobilitate urbana durabila a Municipiului Alba Iulia.

În data de 09/10/2024 s-a publicat apelul de proiecte pentru accesarea finanțării pentru proiectele etapizate II, fiind identificată oportunitatea de a depune o nouă cerere de finanțare în vederea etapizării proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257

Perioada de depunere a proiectelor: 09.10.2024 – 16.10.2024

Apelurile lansate sunt de tip necompetitiv bazate pe lista de proiecte preidentificate, selectate la etapizare din cadrul POR 2014-2020 în cadrul PR Centru, conform Anexei 1 la prezentul ghid.

Având în vedere prevederile Ghidului solicitantului Programul Regiunea Centru Condiții de accesare a finanțării pentru proiectele etapizate II aferente domeniilor: eficiență energetică, spații verzi, mobilitate urbană, infrastructură de transport, infrastructură educațională, patrimoniu cultural și dezvoltare urbană, respectiv anexei 1 privind lista beneficiarilor eligibili pentru etapizare, în vederea depunerii proiectului pentru etapa a II-a, cu termen depunere proiect 16.10.2024, se impune aprobarea hotărârii privind aprobarea implementării etapei a II-a a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, în cadrul PR Centru, în scopul finalizării integrale, precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens- cofinanțare, cheltuieli neeligibile.

Având în vedere oportunitatea susținerii cheltuielilor aferente etapei a II-a din bugetul eligibil al programului, dezbaterii și aprobării Consiliului Local al Municipiului Alba Iulia Hotărârea privind aprobarea implementării etapei a II-a a proiectului „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 2”, Cod proiect: 127257, în cadrul PR Centru, în scopul finalizării integrale, precum și susținerea cheltuielilor necesare în acest sens- cofinanțare, cheltuieli neeligibile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Drumurile din județul Alba: Planul pentru prevenirea și combaterea înzăpezirii, în iarna 2024-2025

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Drumurile din județul Alba: Planul pentru prevenirea și combaterea înzăpezirii, în iarna 2024-2025 Proiectul de Hotărâre cu numărul 333 din 9 octombrie pentru aprobarea „Planului operativ de acțiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor județene în perioada de iarnă 2024-2025”, a fost publicat în Monitorul Oficial Local, urmând să fie supus votului consilierilor județeni în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea