Rămâi conectat

Ştirea zilei

Moarte TRAGICĂ pentru un preot din județul Alba: Ar fi fost LOVIT de un tren, în municipiul Blaj

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Moarte TRAGICĂ pentru un preot din județul Alba: Ar fi fost LOVIT de un tren, în municipiul Blaj

Un accident tragic s-a petrecut în cursul zilei de ieri, 22 noiembrie, în Municipiul Blaj, în urma căruia preotul Vasile Benchea și-ar fi pierdut viața.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de IPJ Alba, o persoană ar fi fost lovită de un tren, în cursul zilei de ieri.

Preotul Vasile Benchea s-a născut la 24 februarie 1959, în satul Lupu, comuna Cergău, județul Alba.

A făcut studiile primare și gimnaziale în satul natal Lupu, Seminarul Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca (1975-1980).
După terminarea stagiului militar (1980-1981) urmează cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, obținând licența în 1985 cu tema: „Cunoașterea lui Dumnezeu” avându-l coordonator pe părintele profesor Ioan. I. Ică.

În 1988 este hirotonit preot, doi ani fiind preot misionar în cele 3 județe ale Eparhiei de Alba (Alba, Mureș și Harghita).
Numit preot în Blaj (1990), vreme de 20 de ani s-a dedicat construirii unei noi biserici „Sfânta Maria”, care a fost sfințită la 5 septembrie 2010 de către Patriarhul Daniel, ocazie cu care a devenit Cetățean de onoare al Blajului și i-a fost dăruit un tablou al Mitropolitului Andrei Șaguna realizat de pictorul Emil Comșa. I-au fost lături IPS Andrei, Episcop de Alba-Iulia și alți 15 prelați ai Bisericii Ortodoxe.

Considerat ctitor al Bisericii „Sfânta Maria”, preotul Vasile Benchea păstorește cea mai mare comunitate de credincioși ortodocși din Blaj.

În paralel a predat religie: în perioada 1990-1991 la Școala Generală cu clasele I-VIII „Toma Cocișiu” Blaj; 1991-1994, la Liceul Pedagogic din Blaj și apoi trei ani „Curs de spiritualitate” la Colegiul de Institutori din Blaj, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Pe plan cultural, își aduce aportul la acțiunile organizate la nivelul municipiului Blaj ori de câte ori este solicitat, atât la meditații duhovnicești ținute în școli, colegii și alte instituții dar și la alte activități culturale.

A participat la numeroase congrese, conferințe și seminarii naționale pe teme religioase. Face parte din colectivul de redacție al revistei „Astra Balăjeană” revistă în care a publicat articole cu caracter religios: „Credință și cunoștință”, „Ultima oră de religie”, sau „Mamei”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea