Mișcarea “Atei, agnostici și raționaliști” din Alba Iulia promovează educația științifică

În vara acestui an anunțam prima întâlnire a raționaliștilor, agnosticilor și ateilor din Alba Iulia. Grupul își propune să promoveze principiile raționalismului și știința dar și să militeze pentru anumite drepturi garantate de constituție, cum ar fi “Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase” ce include dreptul de a nu urma o confesiune religioasă și de a nu fi discriminat din acest motiv.

Grupul AAR Alba a continuat să se dezvolte în special în mediul virtual, pagina de Facebook a grupului având în prezent peste 40 de membri, dar și prin întâlniri și implicare în diverse proiecte.

ELIT

Unul din proiectele concrete sprijinite recent de AAR Alba a fost “Calendarul Științific”, un proiect dezvoltat și implementat de ASUR – Asociația Secular-Umanistă din România, asociație a cărei misiune include promovarea științei dar și promovarea separării Bisericii de conducerea politică a Statului.

“Calendarul Științific” este un proiect foarte simplu și de impact: pe un calendar de perete (o singură filă de aproximativ 80×60 cm), sunt trecute în dreptul fiecărei zi din an câte o descoperire științifică majoră dintr-un an oarecare (atât descoperiri recente cât și unele istorice). Câteva exemple:

Mihail David - 2020
  • 20 aprilie: Apollo 16 a aselenizat (1972)
  • 30 august: Naveta spațială Discovery a decolat pentru prima data (1984)
  • 25 decembrie: S-a născut fizicianul și matematicianul englez Isaac Newton, care a inventat calculul, a descoperit cele trei principii ale mecanicii și legea gravitației. (1643)

Calendarul a fost finanțat din donații individuale și tipărit în 7.000 de exemplare care au fost distribuite gratuit la nivel național în principal în școli. Grupul AAR Alba s-a implicat în distribuția calendarelor la nivel local, fiind distribuite 400 de calendare în câteva școli care au răspuns pozitiv acestei inițiative.

Grupul AAR Alba va susține în continuare astfel de proiecte, pregătind în paralel proiecte proprii – de la promovarea gândirii critice la atenționarea opiniei publice asupra neregulilor și abuzurilor privind libertatea de expresie și libertatea religioasă a cetățenilor din județul Alba.

Cei care doresc să contacteze grupul, o pot face pe adresa de Facebook: https://www.facebook.com/groups/AARAlba/

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

3 Comentarii

Ironia sortii 27 noiembrie 2013 at 13:29

Ironia sortii face ca ASUR si mai nou AAR sa promoveze oameni de stiinta profund religiosi, Isaac Newton fiind unul dintre acestia.Epitaful de pe mormântul său conține următorul text: „Aici se odihnește Sir Isaac Newton, nobil, care cu o rațiune aproape divină a demonstrat cel dintâi, cu făclia matematicii, mișcarea planetelor, căile cometelor și fluxurile oceanelor. El a cercetat deosebirile razelor luminoase și diferitele culori care apar în legătură cu acesta, ceea ce nu bănuia nimeni înaintea lui. Interpret sârguincios, înțelept și corect al naturii, al antichității și al Sfintei Scripturi, el a afirmat prin filozofia sa măreția Dumnezeului atotputernic, iar prin caracterul său exprima simplitatea evanghelică. Să se bucure muritorii, că a existat o asemenea podoabă a speciei umane. Născut la 25 decembrie 1642, decedat la 20 martie 1727.”

Ciprian 29 noiembrie 2013 at 19:29

Ironia este sa aveti impresia ca cineva promoveaza oamenii si nu ideile lor.

Eu sunt ateu si nu am o problema cu faptul ca Isaac Newton a fost religios, profund sau nu. Este (era) dreptul lui, la fel cum dreptul meu e sa nu cred ca miturile crestinatatii sunt diferite de legendele olimpului.

Intr-un proiect de promovare a stiintei se promoveaza ideile si descoperirile stiintei, indiferent de credinta sau necredinta celor care le-au descoperit.

Rocky Mountains 29 noiembrie 2013 at 19:41

nu stiu daca mai era nevoie de Apollo, Discovery si Newton. calendarul românesc deja incepe cu ziua de luni, asa ca atei am devenit cu mult timp in urma. eu a trebuit sa-mi schimb si felul in care era configurat calendarul electronic, ca nu ma pot obisnui cu saptamana care incepe duminica.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...