Rămâi conectat

Actualitate

Mircea Vasilescu de la „Dilema veche” şi colegii săi din conducerea EUROZINE – reteaua revistelor culturale europene, reuniţi la Alba Iulia

Bogdan Presecan

Publicat

în

În perioada 23-26 noiembrie 2012 a avut loc la Alba Iulia, în organizarea Consiliului Județean Alba, reuniunea board-ului editorial Eurozine – rețeaua revistelor culturale europene.

Conducerea editorială a organizaţiei, ce cuprinde în reţeaua sa 80 de publicaţii din 34 de ţări din Europa, a fost reprezentată la Alba Iulia prin suedezul Carl Henrik Fredriksson – critic literar şi eseist suedez, Paul Stepan – director executiv Eurozine şi Mircea Vasilescu, redactor şef la revista Dilema Veche.

Astăzi, cei 3 oameni de cultură s-au întâlnit la Consiliul Judeţean cu reprezentanţi ai presei locale şi au discutat despre proiectele viitoare ale rețelei, temele următoarelor conferințe internaționale, situația actuală a revistelor culturale (care se află în mijlocul “dilemei” ediție tipărită versus  ediție digitală) precum și alte probleme privind colaborarea dintre revistele partenere.

Legat strict de judeţul Alba i-am întrebat pe oaspeţi, cum este perceput “proiectul Roşia Montană”  în rândul jurnaliştilor culturali din Europa. Chiar dacă aceştia cunoşteau subiectul, au evitat să ofere un răspuns concret la întrebare. Au explicat însă, dintr-o poziţie de neutralitate, faptul că preocuparea lor nu este legată în mod specific de acest proiect, ci de respectarea unor principii ce sunt practic universale şi ţin de protejarea mediului.

“Ideea Eurozine a apărut în 1983, printr-o serie de întîlniri informale între editori de reviste culturale din cîteva țări europene, care s-au asociat pentru a face schimb de articole și pentru a crea, astfel, un spațiu public european dedicat problemelor comune. Căderea comunismului în Europa de Est a dat un impuls important ideii, astfel încît în 1995 a avut loc, cu succes, o primă întîlnire la care au participat, pentru prima dată, și editorii unor reviste din Estul european. Dezvoltarea Internetului a contribuit și el la evoluția rețelei: din 1998, rețeaua s-a constituit în jurul portalului eurozine, unde sînt publicate (în versiune engleză) articole apărute în revistele partenere. De atunci, rețeaua (care are sediul la Viena) a crescut permanent, în prezent avînd peste 80 de reviste membre, din toate țările UE, dar și din Turcia, Ucraina, Rusia, Belarus, Norvegia, Elveția, Islanda. Prin schimbul de articole în rețea și prin traducerea lor, Eurozine și-a îndeplinit scopul care a fost la originea ideii din 1983: crearea unui spațiu de dezbatere intelectuală la nivel european.

Eurozine organizează, în fiecare an, o conferință la care participă reprezentanții tuturor revistelor din rețea (peste o sută de editori, redactori, scriitori). În acest an, conferința a avut loc la Hamburg și a avut drept temă „Arrivals/Departures: European Harbour Cities” („Plecări/Sosiri: orașe-porturi europene”). România a găzduit o asemenea conferință în 2007, la Sibiu.

Rețeaua este condusă de un Board Editorial, compus din patru reprezentanți de la reviste culturale din diferite țări, aleși pe o perioadă de patru ani. Reuniunile Board-ului au loc de 4 ori pe an, pentru a discuta strategia editorială a Eurozine, relațiile cu revistele partenere, tendințele principale din presa culturală europeană și alte probleme de interes comun. La ședințele board-ului participă și echipa redacțională Eurozine, condusă de Carl Henrik Fredriksson (redactor-șef), critic literar și eseist suedez.

Între 2008-2012, din Board a făcut parte și Mircea Vasilescu, redactor-șef al revistei Dilema veche, astfel încît această reuniune de la Alba Iulia a fost ultima din mandatul său. Cele două zile ale întîlnirii s-au desfășurat la Colțești (“Conacul secuiesc”) și la Alba Iulia. Au fost discutate proiectele viitoare ale rețelei, temele următoarelor conferințe internaționale, situația actuală a revistelor culturale (care se află în mijlocul “dilemei” ediție tipărită versus ediție digitală) și alte probleme privind colaborarea dintre revistele partenere.

Membrii Board-ului și echipa redacțională Eurozine au fost impresionați de patrimoniul istoric și cultural al orașului – în special de proiectul de punere în valoare a Cetății – și mulțumesc gazdelor pentru ospitalitate și pentru posibilitatea de a descoperi un oraș și un județ cu o viață culturală în plină dezvoltare”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Judeţean Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut

Bera Larisa

Publicat

în

LISTA actualizată | ATENȚIE la apa pe care o beți: 64 de izvoare și fântâni din Alba NU au apă bună de băut Direcția de Sănătate Publică Alba îndeamnă cetățenii să verifice întotdeauna sursa apei înainte de consum. Este important ca, în cazul izvoarelor neconforme, să se evite consumul direct și să se opteze pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea