Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Mircea Trifu: În CL Alba Iulia ne confruntăm cu o mentalitate de tip feudal, potrivit căreia numai boierul, groful, poate să hotărască!

Ziarul Unirea

Publicat

în

La începutul lunii martie a acestui an,consilierul local independent al municipiului Alba Iulia, Mircea Trifu, asolicitat sprijin la redactarea unui proiect de hotărâre referitor la acordareaunor beneficii de asistență socială sub formă de tichete sociale, pentrupensionarii cu pensii mici.

”Am dorit să supun spre aprobare Consiliului Localal municipiului Alba Iulia, în preajma sărbătorilor de Paști, acordarea unor beneficii de asistență socială de la bugetul local, sub formă de tichete sociale pentru achiziționarea de bunuri și servicii, pentru următoarele categorii de beneficiari din municipiul Alba Iulia:

*pensionari ai sistemului public de pensii cu domiciliul în Alba Iulia, ale căror drepturi obținute dinpensie, după caz, din pensii cumulate, sunt până la 520 de lei/lună, inclusiv;

*pensionari ai sistemului public de pensii, beneficiari de indemnizație socialăpentru pensionari, acordată potrivit OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, al căror venit este de până la 520 de lei/lună,inclusiv;

*persoanele cu handicap accentuat și grav, adulți și copii, care nu beneficiază de îngrijire în cadrul serviciilor sociale în sistem rezidențial,publice sau private;

*familii și persoane singure, cărora le este stabilit,prin dispoziție scrisă a primarului municipiului Alba Iulia, dreptul la unvenit minim garantat acordat în baza Legii 416/2001, cu modificările șicompletările ulterioare.

Valoarea tichetelor sociale propusă a fost de 50 delei”, a declarat consilierul local independent Mircea Trifu. El a explicat că pensionarii și persoanele cu handicap eligibile ar fi urmat să primească, fiecare, câte u ntichet social, iar familiile și persoanele singure beneficiare ale venitului minim garantat – un tichet social – familie cu până la 4 membri, inclusiv șidouă tichete sociale pentru o familie formată din 5 persoane.

Astfel de decizii s-au luat în mai multe județe – Iași, Brașov, Olt, Constanța etc., care auacordat tichete sociale cetățenilor de Paști, de Crăciun sau cu alte ocazii.

*Când a început Mircea Trifu acest demers?

”Ca urmare a unui articol publicat în ziarulUnirea, unde era prezentată aplicarea acestei legi în alte județe din țară,m-am documentat și m-am prezentat la Direcția de Asistență Socială din cadrul primăriei.În prima etapă a demersului meu, am depus la registratură o solicitare, așa cum prevede Legea 215, art. 44 și OUG 35, pentru ca aparatul de specialitate al primarului să mă sprijine în întocmirea proiectului propus de mine. Am discutatcu Delia Cristescu, directorul Direcției de Asistență Socială, care mi-a spuscă e o solicitare foarte importantă, dar pentru a merge mai departe cu acest proiect trebuie să avem, de la CJP Alba, numărul pensionarilor. Totodată, trebuia găsită o soluție în vederea finanțării proiectului”, a explicat Mircea Trifu.

Timpul a trecut, Trifu a fost chiar în audiență la conducerea CJP Alba și după aproape două luni a primit datele cerute – numărul de pensionari care aveau pensie mai mică decât cea minimă. ”În urmă cu două săptămâni, Delia Cristescu mi-a comunicat că proiectul este în lucru, s-a găsit sursa de finanțare (ca urmare a rectificării bugetare) și a avut o discuție cu viceprimarul (nu știu cu care dintre ei), urmând ca proiectul să fie discutat în viitoarea ședință a Consiliului Local. Am rămas surprins că nu a fost cuprinsă în proiect și categoria persoanelor cu handicap, iar mai grav este practica Primăriei Alba Iulia, de a împiedica un consilier local să-și desfășoare activitatea, prin tot felul de metode și tertipuri.

Pe vremea lui Ceaușescu, toate realizările poporului aparțineau tovarășului! Se pare că după 27 de ani de la Revoluție, la Alba Iulia se păstrează aceeași meteahnă! În 10 ani a trecut doar un proiect sau două inițiate de altcineva decât de primar sau de cei apropiați lui, din majoritate. Într-o discuție privată, o persoană din primărie m-a atenționat să nu mai inițiez proiecte pentru că, la fel ca în Parlament, opoziția nu are nicio șansă să se voteze un proiect al său; primesc votul majorității doar cele inițiate de cei de la Putere. E o mentalitate feudalistă ce mă îngrijorează! E obstrucționată democrația participativă a consilierilor, și ne mai vorbesc de «Smartcity», de «Europa pentru cetățeni» și alte proiecte cu nume pompoase.

În realitate ne confruntăm cu o mentalitate de tip feudal potrivit căreia numai boierul, groful, poate să hotărască! Nu e singurul proiect cu care se întâmplă asta! PSD și ALDE au și renunțat să mai inițieze proiecte pentru că e o problemă ce copleșește Consiliul Local și Primăria Alba Iulia. Unde se mai întâmplă așa ceva: să propui un proiect și să te trezești că sunt modificate câteva fraze și apoi are alt inițiator!”, a declarat Mircea Trifu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea