Rămâi conectat

Curier Județean

Mircea Ispas, cel mai celebru traficant de etnobotanice din Alba, condamnat la închisoare și lăsat fără bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Membrii uneia dintre cele mai mari grupări de traficanți de etnobotanice din Transilvania, care acționa în perioada 2011-2012 și era condusă de Mircea Ispas din Alba Iulia (FOTO), au fost condamnați în primă instanță de Judecătoria Deva la pedepse cu închisoare, fiind totodată obligați să plătească sume uriașe de bani proveniți din vânzarea drogurilor.

Din cei 21 de inculpați în dosarul „Operaţiunea Transilvania“, (10 din Hunedoara, 4 din Alba, câte 2 din Timiş, Cluj şi Dâmboviţa, iar unul din București) cinci au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar restul de 16 au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere.
Între cei care primit pedeapsă cu executare se numără și liderul grupării, albaiulianul Mircea Ispas – 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare.

CITEȘTE ȘI: FOTO/VIDEO: Percheziții la o rețea de traficanți de etnobotanice condusă de albaiulianul Ispas Mircea Marian

Pedepsele decise la instanţa de fond pentru cei patru tineri din Alba iulia:

ISPAS MIRCEA – MARIAN 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare şi 3.000 lei amendă penală

GHEORGHE VIOREL – MARIAN – 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani

HÂRBEA IOAN – EMANUEL- 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere pe 2 ani

DAN PETRU LUCIAN – 1 an şi 7 luni închisoare cu executare

Instanța a mai dispus să fie confiscați de la traficanți aproape 600.000 de lei. Cea mai mare parte din bani trebuie recuperată de la albaiulienii Ispas Mircea – Marian și Gheorghe Viorel – Marian. Aproape 100.000 de lei reprezentând “beneficiul obţinut din vânzarea substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive” au fost deja confiscați în 2012. În sarcona celor doi, mai rămâne de achitatt suma 303.116 lei reprezentând “diferenţa dintre câştigul realizat de aceştia şi sumele asupra cărora s-a instituit sechestrul asigurător”.
Gruparea infracțională a fost destructurată în noiembre 2012 în urma unei acțiuni de amplpoare efectuate pe raza mai multor județe, sub coordonarea ofițerilor de la BCCO Alba Iulia, conduși atunci de comisarul Traian Berbeceanu.

Potrivit anchetatorilor, gruparea se aproviziona cu substanțe etnobotanice din Spania, pe care apoi le comercializa altor dealeri sau subdealeri din municipiul Alba – Iulia sau din Timişoara, Sibiu, Bacău, Cluj – Napoca, Deva, Orăştie şi Bucureşti, aceste substanţe fiind redistribuite în licee din Transilvania, în cluburi și pe străzi din Simeria, Călan, Brad, Caransebeş, Reşiţa. Principalii clienți erau tineri, unii chiar minori, vârsta acestora fiind cuprinsă între 17 si 35 ani.

Ancheta a stabilit că membrii reţelei sunt în totalitate şi consumatori de droguri și substanţe „etnobotanice”, dependenţi de consum, ei implicându-se iniţial în traficul cu aceste substanţe pentru a-şi asigura gratis consumul zilnic iar, ulterior, în scopul realizării de foloase materiale. În majoritatea cazurilor, dealerii locali au ajuns după o perioada de timp să își creeze cu ajutorul unor subdealeri locali, adevărate reţele de distribuţie stradala, în scopul maximizării profitului.

Pe parcursul activitatilor investigativ-operative, au fost interceptate mai multe transporturi ilicite de substanțe etnobotanice, fiind indisponibilizată cantitatea totală de cca 10 kg. De asemenea din probele administrate la dosar, a rezultat că în cursul anului 2012, membrii grupării au aprovizionat piaţa neagră cu cca 80 kg de astfel de sustanțe.

La percheziții au fost găsite 1.000 de pliculețe și mai multe kg de etnobotanice, aparatură de porționat și etichetat, 1 pistol cu aer comprimat și sumele de 80.000 de lei (800 de milioane de lei vechi) și 2.000 de euro. (TB)

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea