Mircea Hava: „Există specialiști, avem profesioniști, oameni ai faptelor! Avem nevoie de un corp profesional al experților în fonduri europene”
Mircea Hava: „Există specialiști, avem profesioniști, oameni ai faptelor! Avem nevoie de un corp profesional al experților în fonduri europene”
Există specialiști, avem profesioniști, oameni ai faptelor!
Avem nevoie de un corp profesional al experților în fonduri europene
Am aflat că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se pregătește să scoată la concurs peste 20 de posturi de conducere și execuție. Pentru o clipă, am crezut că este o știre mai veche, încă din prima lună de mandat a domnului Ghinea și nu una de dată foarte recentă. Dacă nu, chiar dinaintea mandatului domnului Ghinea problema fiind una cronică.
Constat cu îngrijorare că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România scoate, abia acum, la un concurs care va avea loc în data de 9 septembrie, 21 de posturi de conducere și execuție, vitale în tot ceea ce înseamnă rezolvarea ecuației organigramei majore, care presupune atragerea banilor europeni. Ne referim la absolut tot ce cuprinde acest aspect, de la cei care se vor ocupa de PNRR, la cei care gestionează actualele și viitoarele programe operaționale. E un demers care ar fi trebuit finalizat mult mai devreme, fiindcă în atare condiții simulăm un alfabet care, în loc să înceapă cu litera A, începe cu Z. Fix invers decât logica lucrurilor.
Miza este una uriașă pentru România iar astfel de decizii întârziate ar putea să ne coste foarte mult, cu atât mai mult cu cât, până în acest moment, Guvernul a dat dovadă că nu este în stare să creioneze un plan coerent, care să asigure toată această resursă umană profesionalizată. Am mai spus-o public, de multe ori, fie cu referire la organisme centrale, fie la autoritățile de management, organisme intermediare.
Nu este pentru prima oară când eu sau alți colegi din PPE atragem atenția asupra importanței pe care România trebuie să o acorde banilor europeni. Ca fost primar al unui oraș care a atras sute de milioane de euro, garantez oricui că singura cheie pentru a beneficia de banii europeni o reprezintă resursa umană. Exact cum a fost cazul municipiului Alba Iulia. Pentru că asta ne-a asigurat reușita. Și spre asta ar trebui să tindă și alți beneficiari ai fondurilor europene. Altfel, cu poticneli și în lipsa unei viziuni de ansamblu, șansele de a nu realiza aproape nimic devin o certitudine sumbră.
Ca membru al PPE, în acord cu colegii mei din acest grup, exprim opinia că oamenii cărora li se încredințează misiunea de a aduce în țară banii europeni ar fi trebuit angajați mult mai devreme și că trebuiau să fie, deja, parte dintr-o echipă imbatabilă din punct de vedere profesional. Este foarte importantă transparența, modul limpede de recrutare a acestui personal din cadrul ministerului și din structurile importante. Pentru că acești profesioniști vor trebui să accelereze debutul PNRR, al viitoarelor programe operaționale, dar și să sprijine finalizarea transformării ADR-urilor în Autorități de Management pentru cele 8 programe regionale.
Un lider capabil va fi, întotdeauna, acela care va reuși să se înconjoare de oameni de calitate, oameni care se pricep și stăpânesc domeniul în care activează. Soarta PNRR și a programelor operaționale stă în capacitatea Guvernului de a avea astfel oameni pregătiți, de profesioniști, în acele instituții care trebuie să se asigure că nu ratăm acest proces prin care zeci de miliarde de euro pot veni în România.
Mircea Hava
Eurodeputat PNL
Membru al EPP
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni
Traficul rutier îngreunat pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii: Mașină blocată în zăpadă pe DN 75 pe Valea Arieșului Mare spre Arieșeni Traficul rutier este îngreunat vineri seara pe DN 74, Zlatna-Abrud, din cauza ninsorii. O mașină a rămas blocată pe DN 75, pe Valea Arieșului spre Arieșeni. Citește și: UPDATE FOTO | Intervenție […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan