Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: „Există specialiști, avem profesioniști, oameni ai faptelor! Avem nevoie de un corp profesional al experților în fonduri europene”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea Hava: „Există specialiști, avem profesioniști, oameni ai faptelor! Avem nevoie de un corp profesional al experților în fonduri europene”

Există specialiști, avem profesioniști, oameni ai faptelor!

Avem nevoie de un corp profesional al experților în fonduri europene

Am aflat că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se pregătește să scoată la concurs peste 20 de posturi de conducere și execuție. Pentru o clipă, am crezut că este o știre mai veche, încă din prima lună de mandat a domnului Ghinea și nu una de dată foarte recentă. Dacă nu, chiar dinaintea mandatului domnului Ghinea problema fiind una cronică.

Constat cu îngrijorare că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România scoate, abia acum, la un concurs care va avea loc în data de 9 septembrie, 21 de posturi de conducere și execuție, vitale în tot ceea ce înseamnă rezolvarea ecuației organigramei majore, care presupune atragerea banilor europeni. Ne referim la absolut tot ce cuprinde acest aspect, de la cei care se vor ocupa de PNRR, la cei care gestionează actualele și viitoarele programe operaționale. E un demers care ar fi trebuit finalizat mult mai devreme, fiindcă în atare condiții simulăm un alfabet care, în loc să înceapă cu litera A, începe cu Z. Fix invers decât logica lucrurilor.

Miza este una uriașă pentru România iar astfel de decizii întârziate ar putea să ne coste foarte mult, cu atât mai mult cu cât, până în acest moment, Guvernul a dat dovadă că nu este în stare să creioneze un plan coerent, care să asigure toată această resursă umană profesionalizată. Am mai spus-o public, de multe ori, fie cu referire la organisme centrale, fie la autoritățile de management, organisme intermediare.

Nu este pentru prima oară când eu sau alți colegi din PPE atragem atenția asupra importanței pe care România trebuie să o acorde banilor europeni. Ca fost primar al unui oraș care a atras sute de milioane de euro, garantez oricui că singura cheie pentru a beneficia de banii europeni o reprezintă resursa umană. Exact cum a fost cazul municipiului Alba Iulia. Pentru că asta ne-a asigurat reușita. Și spre asta ar trebui să tindă și alți beneficiari ai fondurilor europene. Altfel, cu poticneli și în lipsa unei viziuni de ansamblu, șansele de a nu realiza aproape nimic devin o certitudine sumbră.

Ca membru al PPE, în acord cu colegii mei din acest grup, exprim opinia că oamenii cărora li se încredințează misiunea de a aduce în țară banii europeni ar fi trebuit angajați mult mai devreme și că trebuiau să fie, deja, parte dintr-o echipă imbatabilă din punct de vedere profesional. Este foarte importantă transparența, modul limpede de recrutare a acestui personal din cadrul ministerului și din structurile importante. Pentru că acești profesioniști vor trebui să accelereze debutul PNRR, al viitoarelor programe operaționale, dar și să sprijine finalizarea transformării ADR-urilor în Autorități de Management pentru cele 8 programe regionale.

Un lider capabil va fi, întotdeauna, acela care va reuși să se înconjoare de oameni de calitate, oameni care se pricep și stăpânesc domeniul în care activează. Soarta PNRR și a programelor operaționale stă în capacitatea Guvernului de a avea astfel oameni pregătiți, de profesioniști, în acele instituții care trebuie să se asigure că nu ratăm acest proces prin care zeci de miliarde de euro pot veni în România.

Mircea Hava

Eurodeputat PNL

Membru al EPP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea