Rămâi conectat

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PNL de Alba: Pactul verde european și planul UE de a atinge o economie circulară au nevoie de o legislație care să includă „dreptul de a repara”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pactul verde european și planul UE de a atinge o economie circulară au nevoie de o legislație care să includă „dreptul de a repara”

Situația, la nivel global, în ce privește consumul de resurse, cu atât mai mult cu cât ea trebuie privită și în contextul recent, cu rețele de aprovizionare blocate, criza cipurilor, scumpiri, impune o regândire a tot ce înseamnă consum.

Atât din cauza neputințelor de ordin economic cât, mai ales, prin prisma responsabilității de a ne corecta deprinderile de a achiziționa bunuri în raport cu mediul înconjurător, trebuie să schimbăm această paradigmă a consumului bazat pe o viață scurtă a produselor și o continuă înlocuire a lor cu altele noi.

Produsele electronice sunt sursa de deșeuri cu ce mai mare rată de creștere la nivelul Uniunii Europene. Datele statistice arată, de exemplu, că la nivelul anului 2017 doar 40% din cele peste 3,5 milioane de tone de deșeuri provenite din produse electronice au fost reciclate.
Înțeleg foarte bine tendința și dorința celor mai mulți ca, atunci când telefonul sau laptopul se strică, să nici nu ne mai gândim la ideea de a-l repara, ci să luăm altele noi. De multe ori se justifică. Nu mai spun de faptul că ritmul cu care tehnologia evoluează face ca multe din produsele electronice să aibă o uzură morală mult mai mică decât cea fizică, astfel că ajungem să aruncăm la gunoi dispozitive încă funcționale.

E o realitate pe care o trăim în economia de piață, bazată pe consum, pe care trebuie să o regândim, dacă ne dorim cu adevărat o economie circulară, sustenabilă, bazată pe un grad cât mai mare de reciclare și, poate cel mai important, o economie prietenoasă cu mediul.
Există însă și o tendință pozitivă, pe care o arată datele unui sondaj Eurobarometru, realizat începând din anul 2020, și care indică faptul că 77% dintre consumatorii UE ar prefera să-și poată repara bunurile, însă sunt nevoiți să le arunce și să cumpere altele noi. Și asta din cauză că nu există suficiente opțiuni pentru a le repara ori din cauza costurilor mari ale unei reparații, costuri care fac mai rentabilă achiziția unui produs nou.

La începutul acestei luni, Parlamentul European a decis care îi sunt prioritățile cu privire la „dreptul de a repara”, venind astfel în întâmpinarea unei propuneri legislative a Comisiei Europene, planificată pentru trimestrul trei din 2022. Alături de colegii din PPE, și sunt convins că și din celelalte grupuri politice de la nivelul Parlamentului European, vom susține o serie de propuneri care trebuie să facă parte din viitoarea legislație, cum ar fi:
– Reparațiile să devină mai atractive pentru consumatori, fie prin bonusuri pentru repararea unui produs defectuos sau prin oferirea unui produs la schimb pe durata reparației.
– Obligarea producătorilor să ofere acces gratuit la informații privind reparația și întreținerea produselor și să garanteze actualizări gratuite de software pentru o perioadă minimă.
– Să se asigure că produsele sunt mai durabile, mai ușor de reparat și au în componență piese care pot fi demontate și înlocuite.
– Să se ofere informații mai cuprinzătoare consumatorilor cu privire la posibilitățile de reparare a produselor.
– Să se extindă perioada de garanție.

Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru PPE


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Dumitru Deoancă, candidatul Alianței Dreapta Unită, pentru Primăria Comunei Șugag

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dumitru Deoancă, candidatul Alianței Dreapta Unită, pentru Primăria Comunei Șugag Într-o atmosferă de unitate, Dumitru Deoancă a fost ales candidatul Alianței Dreapta Unită, pentru Primăria Comunei Șugag. Acesta a primit sprijinul și încrederea colegilor săi pentru a candida la funcția de primar. Dumitru are o experiență de 8 ani în politica locală și a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea